Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako se lažima kreira mržnja

Jedna moja facebook prijateljica podijelila je status organizacije "Britain First", s ovom fotografijom i potpisom: »Muslim girls being lead off in chains to meet their new husbands«.

Muslim girls being lead off in chains

Odmah sam zaključio da je podvala, jer sam već nekoliko puta vidio slične falsifikate, plasirane u cilju širenja antiislamske histerije;vidi primjer dolje.

Trebalo je samo jedno guglanje (za frazu iz navedenog potpisa) da, među gomilom sajtova koji su podijelili falsifikat, nađem i objašnjenje, na blogu jednog egipatskog intelektualca

I njemu je facebook prijatelj prosljedio fotografiju, koju je pogledao. Ima više od 5.000 lajkova i 1000 dijeljenja, i broj stalno raste (a to je bilo u svibnju, prije tri mjeseca).

Looking around within the picture I could see that the women in the background had their hands on their chest in what was clearly a rhythmic beating. I realized that I was looking at a Shiite Ashoura procession. The girls covered in black and chained were performing a reenactment of the aftermath of the battle of Karbala where the granddaughter of the prophet was brought chained to the Caliph in Damascus after her brother had been decapitated. Shiites mark this time of year to be a time of mourning and sadness and recall the heroism of the prophet’s descendants in the face of tyranny.

Radi se o uprizorenju u okviru vjerskog obreda; kao što kršćani prikazuju Isusovo rođenje, muke isl.. Podsjeća na događaj, kad je unuka proroka Muhameda bila u lancima odvedena pred kalifa u Damasku, a njenom bratu odrubljena glava. Obred izražava žaljenje, ali i sjećanje na heroizam u sukobu s tiranijom.

Propaganda funkcionira na tome, da ljudi primaju ovakve stvari "zdravo za gotovo"; povode se za trenutnim impulsima i emocijama; nemaju strpljenja uložiti nekoliko minuta u provjeru. Osobito je opasno kad raste gomila i strasti se međusobno potpiruju. gomila može postati rulja.

Ima još. U tekstu gore, a može se također isti naći na niz mjesta na netu, nakon potpisa pod fotografiju, tvrdi se: »The Council of Islamic Ideology (CII) concluded their 192nd meeting on Thursday with the ruling that women are un-Islamic and that their mere existence contradicted Sharia and the will of Allah. (...)«

Još jedno guglanje, i lako nađete izvor, na sajtu "Pakistan Today". Uz vrlo primjetljivu oznaku "SATIRE". To je satirički tekst, objavljen u islamskoj zemlji . slično kako se kod nas objavljujusatire na račun kršćanskih konzervativaca. 'Khabaristan Today" je nešto kao naš "News bar".

Evo pak jednakog primjera, koji spomenuh gore. Prije četiri mjeseca, dvojica mojih fb prijatelja poslali su mi poveznicu na slijedeću fotografiju.

navodne djevojčice mladenke

Jedan od njih je pisao: Ovo što vidite na fotografiji, nije prva pričest nego su mladenci, mladoženja i mlada čekaju u redu da se upišu u matičnu knjigu vjenčanih u Yemenu.

Provjerom preko googlea, može se naći fotografija na razhim mjestima na Svemrežju. Na sajtu middle-east-info.org, u članku iz kolovoza 2009, uz vrlo sličnu fotografiju, navodi se da se radi o masovnom vjenčanju koje je organizirao Hamas u Pojasu Gaze.

Ja sam posumnjao u autentičnost, kao i neki drugi moji fb prijatelji. I na netu nalazim, da su neki izrazili sumnju: »Photo 2: The practice of child brides has risen in the last decade. Some say this photo is fake or staged but others say it represents the law and practice of the land. Original source, unknown.«

Ovdje je trebalo više truda. Treba nešto kreativnosti u variranju pojmova i fraza u googleu, malo se potruditi pogledati video na arapskom idr...Ali, tko traži, taj i nađe! Našao sam izvještaj s jedne od ceremonija masovnih vjenčanja, koja Hamas organizira, s nizom fotografija. I iz potpisa je jasno, da su one djevojčice u bijelom djeveruše, a ne mladenke! Mladenke su odrasle i lica su im pokrivena.



Potpis pod ovu fotografiju: »Palestinian girls sit in front of brides during a mass wedding ceremony for 240 couples organized by the Islamic Society, a group affiliated to Hamas, in Rafah, Gaza Strip on August 5, 2010.«

Na Internetu se mogu naći podaci da je legalna dob za sklapanje braka u Palestini 18 godina, ali u praksi se to nerijetko ignorira i primjenjuje šerijatsko pravo; ono dozvoljava nižu dob, ali ipak ne niže od 15 godina, a u Pojasu Gaze 16 za djevojke i 17 za mladiće.

U Jemenu upravo sada rade na novom zakonu kojim bi se postavila granica za stupanje u brak na 18 godina; trenutno nema nikakvog zakonskog ograničenja. Postoji za to građanski pokret. Postoje islamske feministice i liberalni islamski teolozi. U skoro svim ostalim islamskim zemljama granica već postoji, 16 do 18 godina uglavnom, kao i u kršćanskim zemljama (u Rimokatiličkoj crkvi je 14 godina). Takvi ljudi, koji se bore za ljudska prava i za boljitak svojih naroda i domovina, zaslužuju našu podršku.

Mene takve stvari često jako živciraju, kad se bez provjere kopipejsta okolo svašta; ali eto, to je stoput lakše nego potrošiti sat-dva da se navodi provjere. A kad se netko kao ja u to upusti, većina će naprosto ignorirati i često nas koji cjepidlačimo proglasiti za bezvezne gnjavatore. Stvarno ne znam kako izaći iz te zamke.

Jedan od mojih fb prijatelja je priznao grešku i izbrisao fotografiju sa svojeg zida. Drugi nije.

Vidi i moj prethodni članak, iz vejače ove godine: Muhamed nije bio pedofil, a islam nije antiženski

Post je objavljen 28.08.2014. u 09:20 sati.