Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Šljivoševčani otucali suncokret uz diple, gusle i ojkalice

SMOTRA 'SUNCOKRET MI URODIO DIKO'

ŠLJIVOŠEVCI - Baština je dio našeg identiteta i po njoj smo ono što jesmo. Hvala vam što je čuvate - rekao je obraćajući se KUD-ovima i drugim sudionicima i gostima na otvaranju 11. smotre folklora “Sunockret mi urodio diko”, predsjednik RH, dr. Ivo Josipović. Predsjednik je tako ispunio obećanje dano ovoga proljeća šljivoševačkom KUD-u “Seljačka sloga” da će posjetiti i otvoriti njihovu folklornu manifestaciju.

Program smotre počeo je domaći KUD šaljivim igrokazom o aktualnoj temi izmjere zemljišta koje je u tijeku na području općine Magadenovac, te prikazom tucanja suncokreta, tradicionalnim seoskim poslom koji je simbolički označavao kraj ljeta i početak jeseni.

Uz KUD “Seljačka sloga” Šljivoševci, na smotri su nastupili i KUD “Nikola Šubić Zrinski” Petrijevci, KUD “Šokadija” Ladimirevci, Muška pjevačka skupina “Satničani” Satnica, KU

D “Zdenac” Zdenci, KUD “Krešimir Šimić” Podcrkavlje te KUD “Sveti Ivan Medviđa” iz Biograda na Moru, čiji su članovi, uz tradicionalne dinarske instrumente, diple, svirali i gusle te otpjevali i nekoliko starih ojkalica iz biogradskog zaleđa koje je UNESCO proglasio nematerijalnom svjetskom baštinom.

- Za naš kraj također je karakteristično “orzanje”, stari i tehnički vrlo zahtjevan način pjevanja - rekao je Marijan Kamber, voditelj biogradskog KUD-a, koji, osim po raznim smotrama u zemlji i inozemstvu, nastupa i kao dio turističke ponude Biograda na Moru.

Smotru, na kojoj je održano i natjecanje u tucanju suncokreta, vodili su Željko Lončarić-Žec i Goran Ivanović-Lac.

KUD iz Šljivoševaca ponovno se pokazao kao vrlo dobar organizator tako da je cijeli program smotren unatoč jakoj kiši koja je padala od samog otvaranjan protekao prema predviđenom rasporedu.

Glavni pokrovitelj i ovaj put bila je Općina Magadenovac.

I. Korov

Glas Slavonije

Post je objavljen 26.08.2014. u 10:38 sati.