Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/catwoman009

Marketing

Korporacijska pre7imena i komisijske brojke




Jučer poslijepodne 7a7vonio mi fiksni telefon, pa podigoh slušalicu :

"Molim ?"

"Ovdje Dara i7 hrvatskog telekoma. Trebala bih gospodina Roberta Kahlera. "

( javi se odrješit, mladenački ženski glas.)

"Gospođo Dara, imate li Vi možda pre7ime ? ",

( upitah tobože 7ačuđeno, no ipak s dovoljno vidljive do7e provokativnosti. )

"Ja sam Sara, ne Dara."

( 7animljiv i ni malo 7bunjen odgovor. )

" Gospođo Sara, imate li Vi slučajno pre7ime ? "

( ustrajah s još više ironije ... )

" Ja sam Sara i7 hrvatskog telekoma. "

( militantim, naredbodavnim tonom će ona. )

" 7nači, Vaše je pre7ime : I7 Hrvatskog Telelekoma ? "

( logički 7aključim ja )

" Da."

( odsječno i hladno odgovori Fraeulein von Gestapo, očekujući valjda da će konačno dobiti na telefon gospodina Kahlera )

" O..... u tom slučaju sada 7aista nema problema ... "

( sa širokim osmijehom u glasu )

spustim slušalicu.


Eto, službeno smo dogurali da je nepristojno, dapače – možda već i 7akonom 7abranjeno ili kažnjivo, a da to još nismo i7guglali u Narodnim Novinama, pa još ni ne 7namo – tražiti podatke od osobe, koja vas u korporacijsko ime u7nemiruje telefonskim po7ivom, a koja već raspolaže tim istim vašim podacima: imenom i pre7imenom, te privatnim telefonskim brojem.

Sjetih se tada ra7govora s gospodinom Raosom i gospođom Holly u nekom dosta o7biljnom talk showu, gdje se raspravljalo o homoseksualnosti, što pogledah ga objavljenog na 7idu kod jednog FB prijatelja.

Tu je već prije pola i više godine ( definitivno prije parlamentarnih i7bora, možda u pred- ili postgayreferendumsko vrijeme ) gospodin Raos, nakon ne baš blagog sugeriranja od strane voditelja da se slobodno svi troje mogu međusobno predstavljati i oslovljavati samo osobnim imenima, vrlo oštro artikulirao kako novi svjetski poredak sa svojim populističkim NLP-om stvara kulturni predtekst i7ostavljanja, 7aborava pre7imena ( kao obiteljskog identiteta ) kao nekog formalnog i posve nebitnog podatka u ovom našem ' prijateljskom ', ležernom medijskom ( čitajmo, dakle : općem društvenom ) okruženju.

Naveo je takođe vrlo ubr7anu pojavu da će se i imena uskoro 7amijeniti brojkama, baš kao što su ih nosili konclogoraši.

7vučao je pomalo poprilično paranoično.

No, i7ašavši na parlamentaren i7bore na svoje biračko mjesto – ugledah netom spomenutu paranoju vlastitim očima !

Niti jedan od članova komisije nije nosio valjanu iska7nicu s fotografijom, imenom i pre7imenom, te 7a njih interno možda bitnim nekim brojem.

Nego su svi nosili na majicama i košuljama papirnate naljepnice s nekim brojkama.

Da nisam kasnije vidjela na fb objavi jednog promatrača identičnu ' iska7nicu ', isto samo s brojkama, mislila bih da se radilo o nekoj lokalnoj malver7aciji 7a lokalnu biomasu ( preferiram taj i7ra7 umjesto ' stoke sitnog 7uba ', jer cijenim životinje i njihove duhovne kvalitete daleko i7nad ljudskih ).

Pa pitam onda uljudno ljude da mi se predstave, jer eto, oni vidješe moju osobnu iska7nicu, pa me 7anima kako se oni 7ovu, ipak su oni ljudi od povjerenja, kojima je dano da pošteno obrade re7ultate naših glasova, pa tako i utjecaj tog mog glasa.

Svi 7anijemili. 7aprepastili se. 7ašto ja to njih uopće pitam ? Objasnim im retorikom i7 prethodnog odlomka.

" Pa kud bi stigli, kada bismo se svima predstavljali ? " Konačno se odvažio jedan najhrabriji član da nešto kaže.

" Trebali ste podate staviti na veliku oglasnu ploču, da vas svi mogu provjeriti, ako tko želi. "

" Vi nemate pravo tražiti naša imena. ", veli najmlađi ' genije ' od njih, " ni mi ne 7namo što ste Vi 7aokružili. "

" Pa ne 7nam niti ja što ste vi 7aokružili, ali vi 7nate moje podatke o meni, koje ja o vama ne 7nam, a k tome vam povjeravam nešto meni i7nimno dragocjeno : svoj i7ra7 moje ustavom garantirane političke moći - moj glas ! "

Tajac.

Onda se sjeti onaj najhrabriji : " Pa ni policajce ne smijete pitati 7a ime. "

" Ali smijem tražiti broj sa službene 7načke '.

" Pa u7mite onda naš. "

Vidjeh da nema šanse da ih sama, be7 pripomoći španjolske inkvi7cije, iscijedim 7a taj podatak, pa pristah na kompromis i počnem 7apisivati brojke s tih njihovih naljepnica.

Kad, jedna mlada cura i7 tima naglo i7leti van i7 prostorije gdje se glasovalo. Prije nego sam upisala njen broj, naravno.

" 7ovite ju da se vrati !", 7apovijedila je i7 mene bivša učiteljica.

I mala se fakat vratila, samo je stalno vrtila cicama, da mi što teže bude 7apa7iti brojke s njene naljepnice. Došlo mi je da naslonim svoj papirić i ruku na jednu od tih njenih 7loćkastih cicica, pa da s druge u miru prepišem podatke, jer nisam imala naočale .... no, ipak sam se su7držala, da me ne optuže 7bog mogućeg seksualnog u7nemiravanja.

Na kraju se uljudno 7ahvalih svima na dobivenim podacima.

Najstarija osoba među njima i glavna gospođa od komisije ( odmah se to vidjelo po uhodanom ga7darskom centralkomitetskom gardu ) konačno ipak nije i7držala pro7boriti : " Pa Vi me se sjećate s referenduma, bili ste tada promatrač .... Je li bilo tada kakvih problema ? "

" Nije. No, samo ste Vi jedina osoba i7 ondašnje postave komisije, a da je i cijela postava ista, 7ašto bih Vam vjerovala ? Ako niste varali jednom, 7nači li to da 7ato nećete nikada ? "

Pa se ponovno 7ahvalih na silnoj im uljudnosti i po7dravih najfinije, damski.


p.s.


Možda sam trebala staviti drugačiji naslov objave, recimo : " Sve veća transparentnost, te vladavina ljudskih prava i jednakosti u Republici Hrvatskoj "?

Na slijedećim, predsjedničkim i7borima bit će ista istuacija, ako ne i gora. 7ato, molim vas, pridružite se ovoj maloj i be7opasnoj inicijativi na koju imamo Ustavom jamčena prava. Ako sam ja jedina u svojoj i7bornoj jedinici napravila takvu 7a njih neugodnu situaciju i eksces, 7bog čega su sve svi i7ra7ito loše osjećali, gledali u pod, u papire, kor7 pro7or, gutali knedle i općenito energetski i intelektualno padali ... Što bi tek bilo s tim najtrošnijim temeljima sistema kada bi nas više takvih pristojno i fino pitalo 7a indentitet te ljude koji obrađuju naše glasove, što je, ponavljam do ove godine bilo normalno da nose iska7nice s fotografijama, imenima i pre7imenima, te njma bitnim nekim brojčicama. Da barem piše ime i pre7ime, već bismo prema osobnoj mogli prepo7nati jesu li pravi, no uskratili su i to. Ako im se dokopamo osobnih, ispišimo i7 njih sve dostupne podatke. Primijetila sam da im je užasno neugodno kada se čeprka po njihovom identitetu. ( Mislim da preljepljuju te brojke s majica kako im paše, a da su taj posao 7a dobru dnevnicu dobili nepotističkim slijedom ). 7ato u treba udariti fino i ljuba7no ustrajno, s velim 7ahvalnošću na kraju.

Molim vas, na koljenima, ako treba : nemojte da se osjećam kao jedina budala koja uka7uje na očito prikrivanje i otvara mogućnost mnogim malver7acijama, jer jedino ukoliko je veći broj građana koji traže logiku, ra7vidnost i pravednost postupka obrade glasova, može pogurati ovu našu nesretnu priču malo u nekom boljem smjeru. U7 ra7ne druge, komplementarene aktivnosti, no one sada nisu tema.

Hvala svakome tko me neće ostaviti samu na " cjedilu ". sretan

Tužno je i odumiruće biti sam. tuzan


Post je objavljen 23.08.2014. u 03:07 sati.