Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iiitennessee

Marketing

Numbers stations - jeste li ih ikada čuli?

Ne znam jeste li ikada čuli za njih, no govorio sam u nekoliko navrata u svojim postovima. Numbers stations (u prijevodu: brojčane radio stanice) su stanice koje emitiraju neobične zvukove, obično 24 sata na dan, a čitaju poruke s brojkama i slovima katkad, nekad jedanput na nekoliko godina. U jednom postu sam dao primjer, pa ću i sad dati primjer kako se poruka emitira. To je moj primjer.

0 441 343 532 Josipa 2342 Tijana 4324 Karlo 0 3 2 35 1 4 3 1 12 Mirko

Kako se klasificiraju radio stanice? Mike Gauffman je predložio sljedeće klasificiranje. Slovo E će stojati za sve stanice koje čitaju poruke u engleskom jeziku, G za njemački, S za slavenske jezike, V za sve ostale jezike, M za Morseov kod, a X za sve radio stanice koje možda nisu to.

Lincolnshire Poacher



Najpoznatija engleska radio stanica, vjeruje se da joj je središte u engleskoj zračnoj bazi na Cipru, počela je emitirati 1970-ih. Zvuk koji čujete jest engleska folk pjesma istoga imena. No, s emitiranjem je prestala u srpnju 2008. no vjeruje se da je njezina sestrinska radio stanica, Cherry Ripe, zamijenila nju. No, i ona je prestala s emitiranjem u prosincu 2009.


Yosemite Sam



Radio stanica, s izrazom Yosemite Sama, lika u Zekoslavu Mrkvi, se pojavljuje u SAD-u, prvi put je prijavljena 2004. no onda je i nestala. Govore da je mjesto emitiranja u pustinji blizu grada Alberquerquea, no neki govore da je to stanica za testiranje neke druge radio stanice. Ali, najvjerojatnije to nije neka špijunska radio stanica, nego da je to stanica za testiranje radijskih i komunikacijskih uređaja.



UVB-76



Vjerojatno jedna od najpoznatijih ruskih i općenito najpoznatijih numbers stationsa. Javljala se i u 70-ima, no promijenila je par puta zvuk intervalnog signala. Danas postoji jedan zvuk, koji zvuči kao generator. Povremeno se javlja muški ili ženski glas s porukama. 2010. je počela biti povećana aktivnost, kad su selili radio stanicu iz Povarova, grada kraj Moskve, u neku drugu nepoznatu lokaciju.


HM01 (Kubanska dama)



Koristi se često zvuk Windowsa XP, no ovo je stanica za koju se pretpostavlja da emitira Kuba, točnije, njezin glavni grad, Havana. Nitko još ne zna njenu namjeru.


XM

http://priyom.org/number-stations/noise/xm.aspx

Ne toliko poznata radio stanica, vjeruje se da je koristi francuska mornarica i zračne snage SAD-a.


E11

http://priyom.org/number-stations/english/e11.aspx

Poljska radio stanica, ima svoje odašiljače oko Varšave, čudno je što govori engleski jezik, što nije očito za poljske numbers stationse.




Post je objavljen 15.08.2014. u 22:33 sati.