Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

IN MEMORIAM PAŠKOJ ČIPKARICI – URICI PARO – PAULINKI (1923 – 2014)






U paškom kolovoškom ljetnom predvečerju, veliko hvala, s ljubavlju i poštovanje malobrojna rodbina, susjedi iz ulice sadašnji i bivši ispratili su na vječni počinak, vrijednu pašku čipkaricu, Uricu Paro – Paulinku, koja je preminula u 91. Godini života.
Ljudi pišu povijest za života, kada odu u vječnost tada se sjećamo samo onih velikih za koje određujemo koliko su dobra uradila za vrijeme svojeg ovozemaljskog života.
Koje riječi uputiti onome tko je za vrijeme svojeg života u svojoj skromnosti i tišini radio samo dobro?!
Tako skromno i samozatajno sa kušinom u ruci u Domu za starije osobe, otišla je i teta Urica.
Svi koji znaju tetu Uricu, sjetiti će se da je ta vrijedna čipkarica uvijek iza ulaznih vratiju svoje kuće šila pašku čipku.
Tetu Uricu smo uvijek doživljavali kao dio naše obitelji, poglavito dok su bili živi naša teta Marica Madonka i barba Valo Herenda – Marco, njeni najbliži susjedi u ulici. Mnogo su toga zajedno djelili, sada su zajedno na drugom svijetu.
I danas zid Dnevnog boravka moje sestre, krasi čipka tete Urice.

Obje čipkarice i teta Urica Paulinka i teta Mare Madonka, uvijek su izmjenjivale mišljenja i nadopunjavale se, tako su se jedino mogle razumjeti čipkarice, govorom čipke. Ljepota koja je ostala iza njih je trajna uspomena ne samo onima koji posjeduju to bogastvo, nego i povijesti ovoga grada, koji kao da je satkan na čipki.
Tetu Uricu sam zadnji puta za života vidio na Prvom Festivalu čipke, već iznemoglu i u visokim godinama, nije mogla propustiti taj događaj. Najsrdačnije uz stisak ruke smo se pozdravili, a ja sam ovjekovječio taj njen dolazak uz naklon njenom municioznom radu.
Teta Urica je svoju zasluženu mirovinu dočekala kao „podvorkinja“ u Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac, gdje pri kraju svojeg radnog vijeka, kada se osnovala sekcija za mlade čipkarice, podučavala ih svojim čipkarskim znanjem i umijećem šivanja. Nažalost od tog hrama znanja i odgoja nitko nije nazočio njenom posljednjem odlasku sa ovoga svijeta.
Vjerujem da se mnoge starije generacije paških osnovnoškolaca sjećaju tete Urice Paulinke.
Njezini susjedi, prijatelji i rodbina izgubili su poštovanu, ugodnu, dragu i voljenu osobu, paške čipkarice jednu od istaknutijih svojih članica, među posljednjima takva kova, života i sudbine. Počivala u miru.



Post je objavljen 12.08.2014. u 13:38 sati.