Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sumi

Marketing

Razgovor sa tipičnim građaninom Hrvatske

On: "Ej, ovi psi po parku...ma katastrofa"
Ja: "Aae. Štaš. Je." (stvarno mislim da su katastrofa)
On: "A di ti radiš?"
Ja:"Nigdi" (službeno)
On: "A šta si završio?"
Ja: "Diplomirao agronomiju stočarstvo i magistrirao ribarstvo. Radio sam ja u struci skoro 10g ali zadnje 3 ne. Jednostavno nema teorije, osim ako ne nešto privatno, ovo sve drugo, recimo u Zg, javne i državne službe su jedino moje struke ali jednostavno NEMA TEORIJE da se zaposliš osim ako nećeš ući kroz prozor, a i tako ostati, jednako, na lopovski način (Video 1)."

Moj sugovornik je inače relativno mladi otac dvoje djece, svake nedilje u crkvi na svetoj misi. Zato sam upotrijebio termin "kroz prozor". Jer piše Ivan 10,1 "Zaista, zaista, kažem vam: tko ne ulazi na vrata u ovčinjak nego prelazi na drugom mjestu, on je tat i razbojnik"


Video 1: Način zapošljavanja u javnim i državnim strukturama Republike Hrvatske

On: "A čuj, bar je pošteniji onaj koji priznaje to" (očigledno svrstavajući sebe u tu kategoriju, op.a.)
Ja: "Nije pošteniji nego manje pokvaren" (nema stupnjevanja poštenja kad smo u sferi nepoštenja, uostalom, ne mora biti ni manje pokvaren nego puno bahat op.a.)
On: "Pa da, to sam i mislio"
("ali nisi rekao",mislim ja, op.a.)

On: "Ej, ali kakva korist ako znaš da ako ti ne dođeš na to radno mjesto, pa znaš da će netko drugi isti takav doći"
Ja: "Jel se tebe pita što će drugi odlučiti prije nego što ćeš ti odlučiti"

On: "E, ali recimo, šta ako znaš da ako ne uzmeš taj posao...i znaš da drugog nećeš naći sljedećih 10g, što onda? Bili prihvatio?"
Ja: "Ja sam imao prilika, više, i nisam prihvatio"

On:"Je, a šta sa djecom, tko će njih hraniti?"
Ja: "Pa baš prema djeci nije se fer iza njih sakrivati. I zar ja ili ti, ili bilo tko, ima pravo doslovno ukrasti radno mjesto nekom poštenom i kompetentnom i
financijski osakatiti njegovu obitelj i njegovu djecu? Evo, takvi prekovezaši koji su mene izigrali na mnogim natječajima, ukrali su pošteno zasluženo radno mjesto, meni i mojoj djeci i svim građanima koji bi profitirali od mog javnog rada. Takvi isto to pričaju kao i ti. I sakrivaju se iza djece i iza netko bi drugi, a zapravo su samo sebični lopovi."

On: "Ispada da si ti sam protiv svih"
Ja: "Jesam li ja takvima ukrao nešto ili su oni meni. Dakle tko je tu protiv koga? Zar nisu oni protiv mene, a ne ja protiv njih. Zar nije onda ispravno reći da nisam ja protiv svih nego svi protiv mene?" (ali takvi kopaju dugoročno kopaju rupu ne samo podamnom nego pod svima uključujući i same sebe, op.a.)
On: "Hm. ..da..., je. Mislim, tako sam mislio, ali..."

Ja: "Svaki koji se zaposli u državnoj ili javnoj službi, izigravajući natječaj, taj je doslovno ukrao radno mjesto. Kod privatnika je sasvim drugačije. Ja da sam privatnik ne bi zaposlio nekog napamet da mi upropaštava firmu, ali državne firme nisu privatne i tamo postoji natječaj di se sposobnosti mjere. Dakle, svaki taj koji izigra državni ili javni natječaj i uzme državni ili javni posao preko veze, taj je taj posao doslovno ukrao i šteta koju je prouzročio društvu daleko je veća od štete koje se čitaju u crnoj kronici pod dramatičnim naslovima tipa pljačke banke ili pošte.
Pljačkaš ukrade 10, 20 tisuća kuna i ode u zatvor na 10 godina, a prekovezaš svaki mjesec, uzima od društva 5, 6, 7 ili više tisuća kuna plaće (+doprinosi, +kancelarija, struja, čistačica i ostala infrastruktura...) i to traje desetcima godina dugo, pa zbroji cifru."

On: "Je, ali ako radi svoj posao pošteno i vrijedno"
Ja: "Stani malo, kako on može raditi posao pošteno kad se u samom startu odrekao savjesti?
Normalno zaposlena osoba ima priliku odgovarati svojoj savjesti a prekovezaš se u startu svoje savjesti odrekao, a usput, ne nužno svjesno, prigrlio je odgovornost onoj osobi preko koje je došao. Jel ti znaš šta to u konačnici znači?"
On: "Šta?"
Ja: "To ti znači da je zaposleni državni/javni prekovezaš najčešće nekompetenetna osoba po znanju i sposobnostima. Da je najkompetentniji, natječaji bi se poštivali. Ali, osim što je znanjem i sposobnostima nedorastao funkciji koju uzima, on čak ni sa to malo znanja i sposobnosti ne raspolaže usmjereno na državno i javno dobro, čemu bi trebao služiti da odgovara savjesti, nego on ne odgovara savjesti. Kao što sam već rekao on odgovara osobi koja ga je zaposlila tako da jedinu korist čini opet kriminalno, usmjereno nečjem osobnom interesu a ne državi i javnosti koja ga zaposlila u državnu i javnu funkciju.
Jel ti znaš, sad osim plaće i infrastrukture koju štetu tipični prekovezaš čini čitavom društvu?"

On: "Da li kad vidiš, sve je pokradeno!..."
Ja: "...Da, naravno da je pokradeno ali vidiš koje su najveće krađe i o njima se ne priča jer nitko neće da prizna a previše ih krade i to je u javnom mnijenju prihvaćeno kao pošteno, jel tako?"
On: "Da, ali..."
Ja: "Koji ALI? Nema tu ali, jer svi takvi najčešće seru, da prostiš...o krađama. A oni sami najviše kradu. I takvih imaš krcato. Evo, koliko ti znaš javnih ili državnih zaposlenika da su se zaposlili pošteno ili ako su to davno učinili na pošten način, što je danas nemoguće, koliko ih znaš da si danas takvi bar održavaju radno mjesto na pošten način? A? Jer, i sam znaš da bez dobre pozadine , ne samo da ne možeš ući u državne i javne strukture već se tamo ne možeš uopće ni održati. Izbace te. Da bi ubacili nekog svog.
I onda si takvu pokušavaju isprati glas savjesti upirući prstom u nekog drugog i u nešto drugo, i sakrivajući se iza djece i slično...Nema toga, glas savjesti se ne da isprati. Ti možeš taj glas ubiti ali za to ćeš sigurno odgovarati.
I onda kažeš da je sve pokradeno i tone. Kako neće brod tonuti kad većina putnika buši rupe i sebi i drugima ispiru mozak da nisu oni krivi. Nego tko je onda kriv?"

Ja: "Reći ću ti još samo jednu stvar: Sav jad hrvatskog naroda ima korijene u njegovom vlastitom nemoralu."


U Hrvatskoj a i u čitavom svijetu, oduvijek se vodi borba između svetog (svetih) i zlog (prokletog). U ovom blogu opisan fenomen zapošljavanja jedan je od ključnih uzroka retardiradnosti hrvatskog gospodarstva i neperspektivnosti mladim ljudima. A fenomen je ukorijenjen u pitanje savjesnosti ili nesavjesnosti SVAKOG POJEDINOG GRAĐANINA HRVATSKE. Opisani fenomen zapošljavanja funkcionira poput tihog karcinoma. Tih je jer je javno prihvaćen pod normanim, što zapravo nije, a karcinom je jer se širi poput agresivno, okrećući zdravo tkivo na svoju slu stranu i pokušavajući žderati sve preostalo zdravo tkivo do potpunog rapsada čitavog organizma (video 2).


Video 2. Borg

Nisu svi "Borg", inače "Borg" ne bi imao više posla u Hrvatskoj, ali zaraženo je mnogo njih i dijagnoza se treba uspostavit. Dijagnoza je prvi korak u liječenju, a taj korak nikako da se napravi...

Više o zdravom tkivu Hrvatske, u nekom drugom postu (jedva čekam)!





Post je objavljen 12.08.2014. u 13:42 sati.