Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PAG – ISTO, A DRUGAČIJE br.10.




Pag je neiscrpan izvor inspiracije za svakog fotografa, od onih koji od fotografije žive, do zaljubljenika u ovu vrstu umjetnosti.
Uspoređujući svoje fotografije pokušavam spasiti djelić povijesti, a ujedno senzibilizirati posjetitelje ovog bloga za povijesne teme. Otrgnuti od zaborava našu bližu povijest. Siguran sam da se u paškim kućama nalazi mnogo ovakvih uradaka, vjerujem i boljih, ali čemu sve to ako oni čuče u nekom starom foto-albumu i ne služe svrsi.
Ljudi skupljaju stare razglednice da bi mogli vidjeti kako je nešto izgledalo nekad u usporedbi sa današnjom situacijom.
Kako smo se odnosili prema Križu ispod kojeg je bio temeljni kamen, zaglavni kamen ovoga grada?
Nije ni danas situacija ništa bolja i nakon obnove. Koji namjernik, prolaznik može znati čemu je postavljen taj križ? Siguran sam da konzervatorska ruka tu nije imala pretjerano posla, jer da je tako onda bi umjesto znaka za naplatu parkiranja, stajala oznaka kojom namjenom je tu postvljen križ. Niti bi se bez obzira na nedostatak parkirnih mjesta, poglavito sada u ljetne dane, netko mogao parkirati ispred tog relikta povijesti. Dali je vrijedno vapiti da je to nedovršeno djelo prema svojoj cjelovitosti, reprezentativnosti, pa u konačnici i tržišnoj iskoristivost te spomeničke ikone, odnosno njene općenite atrakcije kao glavnog kamena ovoga grada.
Koliko je njih pored toga križa otišlo na vječni počinak. Svjedočimo danas tome da je i to dio paške povijesti koji je iza nas.

Tamo pored Svetog Križa,
Jednom čemo i mi proći,
Kroz veselje i kroz tugu,
I naš život mora proći.

Tako je pjevao toliko ove dane spominjani Duško Paro. Sve će proći samo će kamen vječno svjedočiti o našim zabludama.





Post je objavljen 08.08.2014. u 15:08 sati.