Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Izbrisani s googla

Izbrisani s googla

sasvim je o.k. i tako je trebalo biti...

Selektivno brisanje povijesti: 'Izbrisali' najgore kriminalce i ubojice

London, 07.08.2014., 16:28 Autor: N.C.

Googleje do sada dobio čak 91 tisuću zahtjeva da izbriše 328 tisuća linkova. Za sada je ispoštovao polovicu zahtjeva.

Neki od najvećih i najgorih kriminalaca 'očistit' će svoju krvavu povijest, bar što se Googlea tiče. Jedan od onih čiji su podaci izbrisani s Googla je Renato Vallanzasca, bivši mafijaški boss, koji je počinio sedam ubojstava, tri otmice i nebrojene oružane pljačke. S najvećeg svjetskog pretraživača nestali su i linkovi za bandu koju je vodio u Italiji, Banda della Comasina, piše Independent.

Još jednog zločinca, Irca Gerryja Hutch, bivšeg pljačkaša banaka zvanog 'Monah', koji je 70-tih prošlog stoljeća pljačkajući zgrnuo milijune, također više neće biti moguće pronaći na najvećoj internet tražilici.

Ovo je samo jedan od primjera kako u praksi izgleda provedba kontroverzne odluke Europskog suda za ljudska prava o tome da svatko može zatražiti da se njegovi osobni podaci izbrišu s interneta.

Lila Tretikov, izvršna direktorica Wikimedia Foundationa, takvo je pravo ocijenila 'neprihvatljivim cenzuriranjem' koje kompromitira jedno drugo pravo, a to je da javnosti ima pravo na informaciju i slobodu izražavanja.

Wikipedia protiv 'prava na zaborav' - 'Posljedica je internet prepun rupa u sjećanju'

'Brisanje povijesti s interneta omogućuje ljudima da selektivno kreiraju svoju sliku u javnosti. Linkovi se sada mogu brisati u tišini, bez transparentnosti, ocjene i mogućnosti žalbe', izjavila je Tretikov.

'Ljudi imaju pravo na povijest, pravo na kreiranje sadržaja, a čak i ako je on kontroverzan, mora biti zaštićen. Povijest je pravo svakog čovjeka i najgora stvar koju netko može učiniti je da pokuša ušutkati nekog drugog', složio se i osnivač Wikipedije Jimmy Wales.

Google je do sada dobio čak 91 tisuću zahtjeva da izbriše 328 tisuća linkova. Za sada je ispoštovao polovicu zahtjeva.

---------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/



Post je objavljen 08.08.2014. u 08:05 sati.