Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Voda na rasprodaju...

Vlada dala izvor vode u koncesiju na 30 godina za samo 200 kuna dnevno
Piše: J.C.
četvrtak, 31.7.2014. 13:03

Vlada dala izvor vode u koncesiju na 30 godina za samo 200 kuna dnevno

VLADA RH na jučerašnjoj je sjednici odlučila firmi Bumes iz Splita dati koncesiju za crpljenje vode nedaleko od izvora rijeke Cetine na području Vrlike, ispod planine Dinare.

Tom vodom punit će se plastične i druge boce, da bi zatim završila na policama hrvatskih trgovina, piše portal Tris.com.hr. Posebna je zanimljiva cifra koju će splitski Bumes plaćati hrvatskoj državi u zamjenu za cetinsku vodu: radi se o mizernih 200 kuna dnevno.

"Vlada Republike Hrvatske daje društvu Bumes d.o.o., Split, Kralja Zvonimira 14/VII neposredno na zahtjev koncesiju za zahvaćanje voda namijenjenih za ljudsku potrošnju, radi stavljanja na tržište u izvornom ili prerađenom obliku, u bocama ili drugoj ambalaži", stoji u odluci Vlade koju potpisuje Zoran Milanović.

Vladi je ukupno trebalo 37 sekundi da na sjednici donese odluku o davanju još jednog izvora vode u koncesiju. Nikakve rasprave nije bilo. Resorni ministar Tihomir Jakovina svojim kolegama ministrima objasnio je da će Bumes platiti jednokratnu naknadu od 40 tisuća kuna, te dodatnih 75 tisuća kuna godišnje. Koncesiju su dobili na 30 godina.

Prema koncesijskom ugovoru, Bumes smije zahvaćati najviše dvije litre vode po sekundi, a u godinu dana smiju iscrpiti maksimalno 2500 prostornih metara vode godišnje, odnosno 2,5 milijuna litara. U 30 godina će Bumes, dakle, iscrpiti 75 milijuna litara vode.


---------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/



Post je objavljen 01.08.2014. u 08:15 sati.