Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

European Go Congress Sibiu

Mladen je izvjestio o timskom prvenstvu, a danas su poceli glavni turnir i rapid. U glavnom turnir sam pobijedio 1d iz Njemacke (partija na linku http://eidogo.com/#25kXNyeMP ). Lose sam odigrao prvi joseki ali onda je nastala borba neka i nakon 4 sata partije mu je isteklo vrijeme u poprilicno beznadnoj poziciji. Popodne sam igrao 2 partije rapida ( 30 min sudden death, EGF rating C klasa). U prvom kolu sam igrao protiv desetogodisnjeg 1d. Dosta smo se borili pa je predao. Iduce kolo stariji gospodin 2d iz Japana. Pala mu je grupa, onda sam ja bio pasivan pa je bilo tu negdje ali smo se pobili u njegovom prostoru i lose je proslo za njega pa je i on predao. Jako zadovoljan prvim danom ( ne vjezbam puno i ne ocekujem bas neki rezultat), vidjet cemo kako ce ici dalje. Probat cu se javljati svaki dan. Sutra imam kolo glavnog turnira. Popodne je lightning, ali ne mogu igrati jer prekosutra idem na AGM a tada je finale (ako bih se slucajno kvalificirao).

Drugi izvjesta
Jucer i prekjucer nisam mogao u smjestaju na internet na laptopu pa se nisam mogao javljati. Ukratko, prekjucer i jucer sam skupio pobjedu i poraz. Kifu ce biti kasnije(treca partija nije bas profesionalno zapisana, drugu imam cijelu). Uglavnom u drugom kolu sam opet pogubio u fuseki pa sam se poceo boriti i mislim da je bilo mrvicu bolje za mene dok nisam bio malo pohlepan i izgubio grupu pa predao. U trecem kolu sam igrao protiv desetogodisnjaka s kojim sam igrao i na rapidu. Ubio sam mu grupu u fusekiju i onda sam se malo opustio pa mi je ubio pola kuta pa sam se opet morao fokusirati i dobio u yose za 3.5 ili 4.5, ne mgou se sjetiti tocno. Danas je turnir za juniore i seniore(ne spadam ni u jedan) i 13x13. Odmor je od glavnog turnira. Na 13x13 sam imao 2 pobjede od 5 i nisam se kvalificirao na zavrsnicu. Nemam sad vremena pisati, ali kada ce moci dobit cete detaljniji izvjestaj sa 13x13 turnira, AGM-a i zapis(e) partija.

Treci izvjestaj
Danas se igralo cetvrto kolo glavnog turnira. Igrao sam protiv 2. dana iz Rusije. Po obicaju, prebio me u fusekiju i onda sam poceo nesto prckati po jednom njegovom kamenu koji se pretvorio u grupu, kao mozda mogu izvuci profit iz nekakvog napada (iako ne znam koliko bi mi taj profit pomogao). Nije bas najbolje odigrao oko te grupe pa sam ju ubio, ali nisam imao veliko vodstvo ni nakon toga. Igrali smo zavrsnicu pa se malo polakomio i nije obranio kut. Ja sam imao ko da ubijem taj kut, ali on to nije znao pa je odigrao varijaciju gdje mu je kut bezuvjetno mrtav nakon cega je predao. Odigrali smo i yose u kojem on brani kut i cini se da bih i tako dobio.
Jucerasnji 13x13 turnir je bio totalni kaos. Inace ne volim bas igrat na plocama koje nisu 19x19, ali posto je bio dan pauze a uz taj turnir odvijao se veteranski i juniorski (koji niti jedan ne mogu igrati), odlucio sam prijaviti se. U kvalifikacijama se igraci podijele u grupe od 6 i igraju berger, a nakon toga oni sa 5 i 4 (a cini se i neki s 3) pobjede idu u finale. Handicap je -4 (igrao sam jednu partiju s 6 fore na 13x13 ploci :D ). Prve tri partije sam izgubio i nakon toga se se zaredala dva dogadaja koji su mi zgadili kongres i jake go igrace i turnire i sto ja znam sto. U grupi su pored mene bili 5d iz Rusije, 4d iz Madarske, 1k, 7k (negdje oko 7k) i 10k. Vrijeme za razmisljanje bilo je 15min sudden death. Moja partija je ranije zavrsila pa sam svjedocio kako Rus odlucuje ne zavrsiti yose kada mu protivnik ima 3sec na satu i igra ko prijetnje pa ovaj gubi. Nakon toga Madar i ja komentiramo kako to nije sportski, a ja napominjem kako nisam siguran je li dozvoljeno pravilima. Rus (cca 30 god, mislim) suti. Cini se da mu je neugodno ali ne pokusava razgovarati o problemu i ispricati se (koliko sam cuo), da ne spominjem pokusaj korigiranja rezultata. Razgovaram s njegovim protivnikom ali on kaze da se ne zeli ici zaliti. Nakon toga, pocinje partija Madara 4d protiv 10k Kineskinje. Pored Kineskinje stoji njena devetogodisnja (cca.) kcer. Nakon sto je komentirao sportsko ponasanje Rusa, Madar pita kineskinju koliko joj je jaka kcer. Ona odgovara da je 2d nakon cega joj Madar bez problema govori da ukloni svoju kcer jer on ne zna njihov jezik, pa kao da ne bi pomagala. U tom trenutko sam bio jako ljut i htio sam otici s turnira. Ne znam sto je gore, odrastao covjek koji vara i kada mu se ukaze na to potpuno mu je svjedno, ili sesnaestogodisnjak (tako procjenjujem Madara) koji je toliko fokusiran na go da radi nesto tako moralno nakazno (iako mozda legalno unutar go natjecanja) da bi si povecao % za pobjedu. Gledam ovaj je mlad, mozda nekad nauci. A dan ranije na glavnom turniru sam ustao od stola kada sam racunao jedan dosta tezak tsumego o kojem je potencijalno ovisila partija. Otisao sam jesti izvan sobe za igru i protivnik me bez problema pratio i stajao 3 metra od mene. Barem se uvjerio da ga necu prevariti i uzeti mu nesto tako vazno kao pobjedu na go turniru. Uzeo sam ju i ovako i onako. Zadovoljstinu sam dobio i na 13x13 turniru. Sljedeca je bila ravnopravna partija protiv 5d. Bio sam jako ljut, ali mislim da ni on nije bio sretan kada smo izbrojali da dobivam za komi. Moram priznati da mi je to jedna od najdrazih pobjeda u karijeri, iako vjerojatno nije stvarno 5d. Tada sam bio jos sretniji jer sam mislio da sam ga izbacio iz finala (ima je prve 3 pobjede onda smo ga dobili ja i Madar), ali cini se da je uspio proci zbog visokog ratinga. Nije daleko dogurao u finalu pa valjda nije najgore. Ja sa 2 pobjede nisam usao u finale.
AGM je poceo u 17 sati u utorak, a zavrsio nesto nakon 23 (uz pauzu od dvadesetak minuta). Govorio sam samo na pocetku kada se predstavnik Njemacke raspitivao oko snizenih clanarina. Objasnio sam da smo s placanjem kasnili jer nam nisu poslali racun i da je bilo placeno cim je racun poslan. Rekao sam da ne znam kako tocno idu stvari oko clanarine (o tome uglavnom brine Zoran), ali pretpostavljam da je snizena zbog malog broja clanova. Od vaznijih stvari, Catalin je povukao priavu za mjesto predsjednika EGF-a. Dok je to radio objasnio je zasto se nominirao. Planirao sam glasati za njega, ali ovako ostaje staro predsjednistvo. Ako nekoga zanima nesto vise oko tog dogadaja, moze mi se javiti na mail ili nekako. Srbi su opet dokazali koliko organiziran sustav imaju. Prijavili su se za odrzavanje prvenstva za mlade 2016. u Subotici. Uz njih, to su prvenstvo htjeli i Franuzi. Da napomenem, Francuska je sa 1298 registriranih igraca druga drzava u Europi. Imaju top igrace i profesionalne ucitelje, ali nisu uspjeli sloziti bolju prezentaciju od Srba. Za njih je govorio predstavnik grada Subotice koji je u Sibiu doputovao samo zbog toga. Predlozeno mjesto odrzavanja je na pogodnoj poziciji, nude jeftin smjestaj i cini se da ih lokalna vlast snazno podupire. Francuska je dobila organizaciju juniorskog za 2017. Posljednje vazno glasanja bilo je oko nacina glasanja. Do sada sve clanice sa podmirenom clanarinom imaju po 1 glas, a novi prijedlog je bio da drzave sa vise clanova imaju vise glasova. Drzave sa smanjenom clanarinom dobivaju jedan glas, 40-200 clanova nose dva glasa, 200-500 tri, a preko 500 clanova nose 4 glasa. Novi je prijedlog dobio za dva glasa. Jedan od njih je bio moj, a da sam glasao protiv bilo bi izjednaceno. Najavio sam da ne planiram glasati za korist Hrvatske vec za korist Europe, a drzim da je drugi sustav posteniji i bolji, iako mozda ogranicava politicku moc Hrvatske. Nije bas posteno da nas dvadesetak imamo istu vaznost kao Njemaca sa vise od 2000 igraca. Sutra je posljednje kolo glavnog turnira prije vikend turnira i rapid, danas je tsumego natjecanje, a danas i sutra je Pandanet parski turnir. Igrat cu glavni turnir i rapid, a vjerojatno cu doci i na tsumego natejcanje. Danas sam uhvatio Gagin laptop na mjestu igre (gdje hvata Internet), pa sam imao vremena za duzi post. Javljat cu se kada cu moci, ali ne znam koliko cu cesto imati vremena i prilike za ovakav iscrpniji post. Pozdrav!

Cetvrti izvjestaj
Jucer je bilo tsumego natjecanje. Dobili smo papir sa 20 black to live ili black to kill problema i 60 minuta da ih rijesimo. Na papiru smo morali zaokruziti prvi potez rjesenja. U slucaju jednakog broja tocnih rjesenja, visi plasman ima onaj koji je brze rijesio. Bio sam 11. od 45 natjecatelja i prilicno sam zadovoljan jer je iza mene nekoliko 4d+ igraca. Danas sam na glavnom turniru igrao protiv 3. dana iz Rusije. U pocetku sam stvorio veliku prednost ali onda sam usao u neke komplikacije nakon kojih sam odlucio zrtvovati malo grupu da ubijem njegovu veliku. Svoju sam grupu uspio zrtvovati, ali njegova ipak nije bila mrtva. Nakon toga sam gubio pa sam se probao boriti. Prvo sam odigrao tenuki na njeogvu prijetnju protiv moje grupe. On je probao ubiti i u procesu izgubio nekoliko bodova. Cak i nakon toga sam gubio pa sam probao divljati u njegovom prostoru, a ocigledno je nesto krivo napravio jer je partija bila skoro pa izjednacena nakon toga. Onda je jos uspio u gote obraniti jednu grupu kojoj sam prijetio. Mislio je da ju mogu ubiti. Mogao sam napravii seki i time mu uzeti cca. 5 bodova, ali da je odigrao najvecu yose tocku vjerujem da bi dobio puno vise. Na kraju je bilo 4.5 za mene. Trenutno sam neocekivano na 4-1 u glavnom turniru i 2-0 u rapidu. Imam jos dva kola rapida danas u sest. Bio bih jako zadovoljan s jednom pobjedom, vjerojatno cu ici na nesto jace igrace posto imam dvije pobjede. Sutra se napokon ne moramo buditi u 8 ujutro, vikend turnir pocinje u 14h. Dva su kola sutra, a tri prekosutra.

Peti izvjestaj - 2. 8.
Moju partiju iz prvog kola vikend turnira mozete vidjeti na linku. http://eidogo.com/#Bsi37zlX
Iz nekog razloga mi se igralo teritorijalno i sigurno prvi put u dosta vremena. Krenuo sam u borbu na gornjoj stranici tek kada mi se cinilo da trazi previse i tamo je rezultat bio dobar za mene (jak zid), ali onda sam iskoristio taj zid da na uzasan nacin napadnem neke njegove kamenove. Izgledalo je kao da su sami od sebe mrtvi ali kada sam zavrsio s njima ne samo da su bili zivi nego su i zarobili dio mog zida. Bilo je uzasno ali sam shvatio da mogu napraviti neki centar i da ne gubim za puno pa kao probat cu nesto u yose, ali onda je protivnik zapoceo ko kojim je namjeravao ubiti moju grupu, a nije shvacao da je zarobljavanje koa sente za mene jer ozivljava neke moje kamenove i ubija njegovu grupu. Zanemario sam prvu prijetlnju koju sam mogao, a on je predao kada je shvatio sto se desilo. Za oko 45 minuta imam drugo kolo, a sutra tri.

Sesti izvjestaj - 3. 8.
Jucer sam u vecernjem kolu dobio 1d iz Njemacke. U ovoj je partiji za promjenu on krivo odigrao joseki, a kasnije nekoliko puta za redom odigrao tenuki na moje napade na njegovu veliku grupu. Mislio je da ce moci zivjeti, ali unistio sam mu oci. Nakon toga je napadao moje zidove oko te grupe ali nista nije uspio ubiti pa je predao. Danas ujutro sam igrao protiv 3d. Jedino sam gore stajao u partiji koju sam predao igracu iz Litve. Rano je nastala neka borba ciji je rezultat bio los za mene. Pokusao sam nesto komplicirati i napravio ko, ali sam nakon toga vjerojatno jos gore stajao. Bio sam blizu predaji, ali sam mislio da mozda jos nekako mogu napasti jednj=u grupu. Na neko cudo sam ju ubio bez da sam nesto znacajno dao zauzvrat, ali i dalje sam vjerojanto gubio. Onda sam jos i zazivio u njegovom prostoru. Valjda je mislio da sam bezuvjetno mrtav pa nije branio. Tada je partija bila dobra za mene, a u yose je odigrao jos neke upitne poteze. Brojali smo i imao sam dvadesetak bodova vise. Jos dva kola danas. Vjerojatno cu ici na dosta jace igrace pa bih bio jako zadovoljan jednom pobjedom.

Dodatak -komentirana partija - 3. 8.
http://eidogo.com/#38YBautmO

Lovro

Sedmi osvrt, 06. 08.

Javio mi se jučer Lovro mobitelom. Ima problema doći do interneta, a potreban mu je i dodatni odmor, jer se nešto prehladio. U dosadašnjem toku igre u Sibiu je izlazio na sva go-zbivanja. Bilo je to desetak dana intenzivnoga rada na gou. Prilično velika temperaturna razlika u prostoru za igru i van njega pogodovala je razvoju prehlade. Kaže da većina tamo šmrca. Odlučio je sada više vremena posvetiti odmoru i odigrati Rapid- i Main-turnir do kraja. Dogovorili smo se da daljnje osvrte na ovom postu uradim ja služeći se internetom.
Veliki broj pobjeda u prvom tjednu igre donio je Lovri više mcmahon-bodova, a time i jače protivnike u nastavku. U redoslijedu je sada među 2. i 3. danovima.
U Main-turniru je u ponedjeljak izgubio od Khudoleev Artema 4. dana iz Moskve. Poznato je da su ruske kategorije jake. Lovro, nažalost, tek stiće iskustvo turnirske igre sa takvim protivnicima. Osjeća da može, ali ovaj poraz je ispao poput kamenčića kojim se gradi iskustvo.
U utorak je imao kategorno malo lakši zadatak. Protivnik mu je bio Francuz Knippel Arnaud 2. dan. Lovro je pobjedio i sada ima pet pobjeda iz sedam partija u glavnom turniru, a to je odličan rezultat.
Danas je slobodan dan. Od četvrtka kreću završne borbe za naslov Europskog prvaka u gou za 2014. godinu. U sastavu glavnoga turnira će se, uz ostale, ciljano sparivati 12 do sada najuspješnijih europskih igrača u borbi za naslov.
Pogledajmo sada kako je Lovro igrao ova dva dana na Rapid-turniru. U ponedjeljak je odigrano samo peto kolo. Bila je to još jedna Lovrina pobjeda na ovom turniru. Ovaj je puta stradao 1. dan Rabasse Mael iz Francuske. Ovom pobjedom se svrstao među vrlo rijetke sa svih pet pobjeda na ovom turniru. Takovoga ga je sistem odveo na vrlo jakog protivnika. Bio je to ruski veteran goa Lazarev Alexej 6. dan. Lovro je izgubio. Neznam kako je partija tekla, ali sam se sjetio kako je Aleks 2006. na svijetskom amaterskom prvenstvu u Nagasakiju meni u našoj partiji održao pravu lekciju go-igre.
Igrano je i sedmo kolo, kao drugo u utorak, ali Lovri je za taj dan bilo dovoljno i propušta to kolo, što turnirski sistem omogućuje.

Osmi osvrt, 07. 08.

Već jučer, u srijedu, kada je bio slobodan dan na glavnom turniru, krenule su završne eliminacijske borbe za prvaka Europe u gou za razdoblje od godine dana. U tu završnicu je ušlo 12 do tada najbolje plasiranih igrača na glavnom turniru. Izravno u četvrtfinale su ušli:Fan Hui 2. profesionalni dan iz Francuske, Shikshin Ilja 7. dan iz Rusije, Kachanovskyi Artem 6. dan iz Ukrajine i Dinerstein Alexandr 3. profesionalni dan iz Rusije. Oni će se uključiti u četverfinale protiv pobjednika susreta eliminacija koje su odigrane u srijedu. To su:

Pop Cristian 7. dan ( Rumunjska ) - Mero Csaba 6. dan ( Mađarsia )    0:1
Jabarin Ali 1. pro ( Izrael ) - Silt Ondrej 6. dan ( Češka ) 1:0
Lisy Pavol 1. pro ( Slovačka ) - Burzo Cornel 6. dan ( Rumunjska ) 1:0
Mitic Dusan 6. dan ( Srbija ) - Podpera Lukas 6. dan ( Češka ) 0:1
Osmorka koja ulazi u četvrtfinale ispariti će se međusobno u četri susreta 8. kola glavnoga turnira. Njihovi rezultati u tim partijama računati će se i za glavni turnir, ali samo jednom za rating; normalno.

Četvrtak je dan 8. kola glavnoga turnira. Igra i naš Lovro. Današnji protivnik mu je Marz Michael 2. dan iz Njemačke. Po kasnijem upisu rezultata na internetu od većine ostalih, zaključio sam da je partija dugo trajala. Lovro uobičajeno koristi čitavo osnovno vrijeme za razmišljanje i partije završava u byoyomiju. Izvježbao se u tome i to čini vrlo uspješno. Evo tako još jedne nove pobjede. Ovo je 15-ta Lovrina pobjeda u Sibiu za rating, od 19 odigranih partija. Bravo Lovro! Trenutno je na 125. mjestu od ukupno 459 natjecatelja u glavnom turniru.
U sklopu glavnoga turnira su nastavljene i eliminacijske borbe za prvaka Europe. Odigrane su sljedeće četvrtfinalne eliminacije:
Mero Csaba          - Fan Hui             0:1
Shikshin Ilja - Podpera Lukas 1:0
Jabarin Ali - Kachanovskyi Artem 1:0
Dinerstein Alexandr - Lisy Pavol 1:0
O novom prvaku Europe odlučuju međusobno pobjednici današnjih susreta: Fan Hui, Shikshin Ilja, Jabarin Ali i Dinerstein Alexandr.
Vodeća trojka glavnog turnira trenutno je:
1. Tong Yulin  cn-Shan 4. pro
2. Wang Chen cn-Shan 7. dan
3. Fan Hui fr-75Op 2. pro


Odigrao je Lovro i 8. kolo Rapid-turnira poslije podne. Protivnik mu je bio Batraev Vladimir 3. dan iz Moskve. I šta mislite, tko je pobjedio? Pa naravno, iznenađenja nije bilo. Lovro! U Rapidu sada ima 6 pobjeda iz 7 odigranih partija ili sveukupno 16 iz 20.

Deveti osvrt, 08. 08.

Bliži se kraj ovih zanimljivih događanja u europskom gou. Odigrano je pretposlijednje kolo glavnoga turnira, a sa njime i polufinala za redoslijed u borbi za prvih osam mjesta u Europi pojedinačno. Danas je Lovro igrao protiv Grzeschniok Anton 3. dan iz Njemačke. Bio je to treći Lovrin poraz u devet odigranih kola.
U borbi za europski vrh je odigrano:
za 1. - 4. mjesto:
Fan Hui - Jabarin Ali 1-0
Shikshin Ilja - Dinerstein Alexandr 0-1
za 5. - 8. mjesto:
Kachanovskyi Artem - Mero Csaba 1-0
Lisy Pavol - Podpera Lukas 1-0
Sutra su završne borbe. O novom prvaku Europe odlučuju dva profesionalna igrača goa u međusobnom ogledu. Biti će to susret između Dinerstein Alexandra 3. profesionalni dan iz Rusije i Fan Huia 2. profesionalni dan iz Francuske.

Odigrao je Lovro i još, kasnije, svoju osmu partiju u Rapid-turniru. Dobrim rezultatima u ranijoj fazi turnira i ovdje mu turnirski sistem sada određuje jače protivnike. Igrao je protiv Lechasseur Jean_Sebastiena 4. dan iz Kanade. Bio je to Lovrin drugi poraz od osam partija u ovom turniru. Ujedno i drugi poraz danas. Siguran sam da su mu ovi porazi pridonijeli znanju i iskustvu.

Deseti osvrt, 09. 08.

Biti ću ovaj puta vrlo kratak.
Kongres sa natjecanjima je završio današnjim poslijednjim 10. kolom glavnog turnira.
Lovro je izgubio od Norvežanina Sannes Paala iz Osla koji je 3. dan. Time je ostvario 6 pobjeda iz 10 odigranih partija u glavnom turniru. To je odličan rezultat.
Dobili smo i novoga prvaka Europe u gou. To je Fan Hui 2. profesionalni dan iz Francuske.
Rapid turnir je bio gotov još u petak nakon 9 odigranih kola.
O svemu detaljnije u zasebnim postovima.

Mladen

Link na sve rezultate: http://egc2014.com/results/


Post je objavljen 06.08.2014. u 13:20 sati.