Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

UMRO JE DON ŽIVKO KUSTIĆ






Vijest koja je protutnjala svim važnijim elektronskim medijima je da je u Zagrebu u 84. godini života preminuo dugogodišnji urednik "Glasa Koncila", grkokatolički svećenik Živko Kustić.
Živko Kustić (Split – 1930) diplomirao je teologiju na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za grkokatoličkog svećenika zaređen je 1958. godine.
Davor Butković iz Jutarnjeg Lista govori kako je Kustićevo novinarsko i političko nasljeđe golemo i iznimno dragocjeno.
Davor Pavičić iz Večernjeg Lista piše kako je don Živko bio svećenik, koji je za života postao legendom katoličkog novinarstva, propovijedništva i britke polemike u javnosti.
Premda rođen u Splitu, nikada se nije odrekao svojega Paga. Često je dolazio u Pag sa svojom obitelji. Nastojao je uvijek biti nazočan za "Stomorinu", blagdan Velike Gospe u Pagu, gdje je uvijek sa radošću raspjevan pratio njen lik iz Starog grada do grada Paga. Kada zbog bolesti i starosti to nije mogao, dočekivao ju je na vrata Vele Crikve.
30. lipnja 1990. don Živko je napisao:
"Moram priznati da sam se iznenadio, ali je radost bila mnogo jača i prerasla je u ponos. Saznadoh, naime, da se i moj Pag probudio, da je sasvim određeno zakoračio u novo doba. A bili smo navikli misliti da su Pažani toliko razboriti da ih je teško navesti da budu hrabri. Govorilo se da je paška politička mudrost – za većinu od davnina – sažeta u izreku: "Ki naš gospodar, mi njegove šluge." Hvala Bogu što to nije istina. Istina je, nažalost, kad navratim u Pag, u svoj zavičaj, da većinu sadašnjih građana ne prepoznajem. Vršnjaka je u gradu malo ostalo, a na licima njihovih potomaka moram prepoznavati iz koje su obitelji. Vidim da ima doseljenika, novih prezimena. Ali pokazuje se da su i ti novi ljudi ojačali grad, da su probudili njegovu staru hrvatsku svijest i kulturu što raste iz kršćanskih korijena. Bilo kako bilo, spadam među starije Pažane, a – opet nažalost – najmlađi sam svećenik Pažanin. Tu nam je tradicija bar dosad prekinuta. Neki dan prošetah grobljem iznad grada tražeći grobove don Blaša, don Pipe, don Jure, don Jose, don Jurice. Ali čujem da će najesen opet biti Pažanin u sjemenište. Da mi je doživjeti barem jednu mladu misu u Pagu, čini mi se da bih mirnije na onaj svijet."
Don Živko je uvijek naglašavao kako je za njegovo intelektualno usmjerenje zaslužan svećenik, sociolog i književnik Joso Felicinović. Don Živko je govorio kako je don. Joso imao veliku biblioteku koju mu je dao na raspolaganje.
Posljednjih 13. godina života živi u Domu za starije osobe u Klaićevoj ulici u Zagrebu. Don Živko je bio otac petero djece, četrnaest puta je bio djed i pet puta pradjed.


Post je objavljen 19.07.2014. u 16:41 sati.