Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Biserčići

Poštovani,

Imamo dosta dešavanja.

U Prilogu imamo Školu za otkrivanje glasa od 20.07-26.07.2014 u Orebiću, pod vođstvom Balda Mikulića, koji je završio veoma uspešno Seminare u Vršcu i Beogradu.
Ukoliko ima zainteresovanih za organizaciju Seminara pevanja u svom mestu i u svojoj organizaciji, može da nam se javi da to sve izkordinišemo.

Od Enite Nurkić smo s zakašnjenjem dobili Obaveštenje o održavanju performansa “Pantha rei” u gradovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske:

U mnogim gradovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, euritmistice iz Witten Annena izvest ce performans "Pantha rei"
"Panta Rhei" što na grčkom jeziku znači "sve teče" najbolji je naziv naše turneje. Ova fraza pripisuje se grčkom filozofu Heraklitu (*oko 520 p.n.e., oko 460 p.n.e.), a pozivamo vas da ju polako pročitate:
"Cijelo i ne-cijelo, ono što se ujedini i to što se raziđe, sklad i nesklad, a iz svega jedno, a iz svega opet jedno"

Bića nastaju iz ničega. Prije svega, sve je ništavno, dok se ne počne biti. Postati je metamorfoza, početak sam i proces stvaranja u općem smislu. U slučaju ove turneje, donose metamorfozu u umjetničkom procesu. I ovaj program nastao je iz ničega, a postupno, prolazeći kroz promjene, stvoren, pred vama je.


U nastavku Vam donosimo plan turneje i program...

OTVARANJE TURNEJE 06.07 u 18h
Franjevački međunarodni studentski centar Bosna Srebrena, Srajevo.
08.07.2014 u 17h Teatar BNP, ZENICA
10.07.2014 u 18h Teatar DOM KULTURE, KAKANJ.
12.07 U 21h Club Aleksa, MOSTAR
14.07. Makova hiža, STOLAC
16.07 u 20.30 Hotel Continental u Opatiji
18.07 u 20.30 Teatar CKT, Zagreb

Program

Od početka naše završne godine nastojali samo osmisliti zaokružen i prije svega raznovrstan program, koji bi nam omogućio da vas upoznamo s različitim vremenskim i stilskim epohama. Tako Vas u okviru našeg današnjeg programa očekuju kompozicije iz klasike, romantike pa sve do moderne. Pjesništvo, weimarski klasicizam, romantika i lirika dvadesetog vijeka. Unutar tog okvira nastojimo proizvesti kako tematske mostove, tako i kontraste.
Otvaramo program laganim djelom (naslov) Georga Philipa Telemanna, snažni kraj čini "Gassenhauer Trio" Op. 11 / No.1 (Allegro con brio) za klarinet, violončelo Ludwiga van Beethovena.
Balada "Ples smrti" Johanna Wolfganga Goethe, prikazuje scenu ponoćnog plesa, a u međuvremenu Vas vodimo kroz djela Felixa Mendelssohna-Bartholdija, Alfreda Schnittke i Witolda Lutoslawskog, kao i "Himnu beskonačnom" Friedricha Schillera, "Oda zapadnom vjetru" Percy Bysshe Shelleyea i "Duševni kalendar" Rudolfa Steinera.
Autor klavirske kompozicije Za Alinu je Arvo Part (rođen 1935. u Estoniji), značajan kompozitor "nove muzike". Nastala je 1976. nakon dugog perioda izolacije, u kojem je Part "razvio vlastiti stil, unutar kojeg se lični svijet osjećaja treba povući pred ravnotežom nastalom is asketizma". Ovaj novi jezik on naziva stil Tinitinnabuli. Njegov cilj je redukcija zvučnog materijala na apsolutno neophodno.

Poezija 20./21. vijeka:
Autor početnog teksta iz ciklusa "Blanco" ("Bijelo") je Octavio Paz (meksički književnik i dipomata 1914 - 1998). Predstavljamo ga na španskog i na njemačkom jeziku.
"Hor nerođenih" autorice Nelly Sachs (jevrejska, njemačko-švedska spisateljica i pjesnikinja, 1891 - 1970) je dio ciklusa pjesama "U stanovima smrti" koji je nastao 1943-44.
Sa pjesmom zen-majstora Musan Cho Oh-Hyuna (rođen 1932 u Miryangu, Južna Korea) "Povučeni mudrac" susrećemo se sa savremenom zen-poezijom Južne Koreje, koja kroz svoj način redukcije pokazuje srodnost sa Novom muzikom.

"Ode to the Westwind" by Percy Bysshe Shelley 1792-1822
Ova pjesma interpretira jesenski zapadni vjetar kao uništavatelja i čuvara u jednom. Uništavatelja u smislu naglog oduzimanja života svemu živom u jesen i stapanja sa hladnim zimskim tlom u kojem će se pak očuvati i sačuvati prethodno oduzeta snaga, i u obliku klice/sjemena priprema se i čeka proljetni, azurni vjetar.
"Ein zurückgezogener heiliger Mann" by Oh-Hyun Musan Cho (korean Zen-Poem) "The hermite"
Pjesma oslikava beskrajno izmjenjujući odnos onog vječnoga i onoga što je "sada i ovdje". Poziva, a ujedno i bodri čitatelja da živi po uzrečici: Iskoristi dan!
"Das Blümlein" by Wilhelm Busch
Ova "crtica"u šaljivom tonu opisuje neuzvraćenu ljubav leptira prema nježnom, malom cvijetu. Njegovo srce se slama kada uoči kako je pčela imala čast prva posjetiti taj cvijet, zatim ga je posjetio jelenak (crna buba) i na samom kraju i potpuno dramatično, cvijet je skončao od magarca koji ga je pojeo.
"Das Gebet" by Christian Morgenstern
"Crtica" Christiana Morgensterna, također na šaljiv i satiričan način opisuje večernju molitvu mladog jelena koji joj je toliko posvećen da svoja kopita drži potpuno prikladno.
"Hymne an den Unendlichen" by Friedrich Schiller"
Pjesma F. Shillera prodire u iskustvo čovječanstva koje shvaća elementarne sile kao glas od Boga.
From "Blanco" by Octavio Paz
Pjesma meksičkog pjesnika Octavia Paza u potrazi je za preciznom definicijom prirode RIJEČI, poigravajući se opisima u formi različitih metafora.
"Dance of death"/ Dance macabra by Johann Wolfgang Goethe
Goetheova balada opisuje susret neustrašivog noćnog čuvara sa "plesom Smrti" na crkvenom groblju u gluho doba noći između ponoći i jedan sat. Čuvar promatra grobove kako se otvaraju jedan po jedan, kosturi se dižu iz grobova, oslobađaju svojih plašteva i pridružuju se jedan drugome u sablasnom balu, stvarajući nestvarne ritmove pomoću kostiju skeleta.
Glas se obrati čuvaru, u crkvenom tornju i nagovori ga da ukrade kriomice jedan plašt, što ovaj i učini. Po završetku plesa, jedan jedini skelet ostaje bez plašta i ne može se bez njega vratiti u grob. Uočava kako je plašt uzeo noćni čuvar i želi ga uzeti, stoga se penje po gotičkoj građevini, ali u trenutku kada se popeo sat je otkucao "jedan" i skelet se spotakne i padne te se potpuno raspadne u komadiće na tlu.

"The choir of the unborn" by Nelly Sachs
Pjesma Nelly Sashs napisana je nakon II svjetskog rata I obraća nam se metaforički glasom još nerođenih. Obraćaju se nerođeni svim svojim voljenima, svim izgubljenima, svima s kojima bi se oprostili, svima koji će ove nerođene prenijeti u život kako bi svojim rođenjem osvjetlali njihovu tugu.
"Witches' tables" from Goethe's "Faust I"
Ova pjesma, sa stručnog stanovišta, nalikuje na dječiju pjesmicu ili brojalicu, ali zapravo predstavlja vještičije tabele za računanje od 1 do 10. Ona ima čudne, pomalo magične elemente, kojima nastoji doprijeti do slušaoca, u pjesmi vjestičijeg pomočnika, i naizgled ima elemente magije i vjestičarenja.

2. tjedan Kalendara duše - Rudolf Steiner (prijevod: dr Marijan Cipra)

U vanjskom svijetu čula
moć misli gubi svoju vlastitost;
duhovni svjetovi naći će
ponovo izdanak ljudski,
što svoju klicu u njima,
ali svoje duše plod
u sebi mora naći.

45. tjedan Kalendara duše - Rudolf Steiner (prijevod: dr Marijan Cipra)
Učvršćuje se misli moć
u savezu s rođenjem duha,
i bistri mukle draži čula
do potpune jasnoće.
Kad se punoća duše
hoće sa svjetskim hodom spojiti,
tad mora čulna objava
mišljenja svjetlo primiti.

ZORAN PETROV, NAM JE UPUTIO SVOJ STAV U VEZI PITANJA, DA LI ĆEMO SE OPAMETITI ?

> Da li ćemo se mi s Balkana opametiti ? Da li ćemo mi nešto naučiti od poraza? U prošlom veku smo prošli I i II Balkanski rat, I Svetski rat, II Svetski rat, Sankcije i Bombardovanje NATO-a, HARP, UNIŠTENJE NAŠE PRIVREDE, postali smo ekonomski robovi .....Da li ćemo se opametiti? Očekujem vaša mišljenja????

namece mi se pitanje o sirem znacaju svih tih desavanja na ovim prostorima? U proslom veku prvi put se srecemo sa zverstvima za koja se smatralo da pripadaju nekim proslim vremenima, barem ovog zapadnog dela, covecanstva. Ta zverstva pocela su sa Prvim svetskim ratom, da bi svoja demonska semena jos vise posejala tokom Drugog svetskog rata ovog puta uz pojavu najgore vrste nacionalizama. To seme kao da ovih meseci ponovo pocinje da klija. Ne sme se naravno zaboraviti ni decenijsko laziranje istine, urusavanje obrazovanja i zabrana na stvarna osecanja u zapodnom delu sveta… pa je ljudima ostalo samo telesno za iskazivanje i to uz pomoc sporta, narkotika, jela, alkohola, mode, kulta tela...Na neki nacin ponavljanje dogadjaja iz XIX veka, i na neki nacin pripremanje terena, u tom proslom veku kao da potvrdjuje reci Rudolfa Stajnera o dolasku, utelovljenju 1998. (uslovno a ne datumski precizno receno) trece apokalipticne Zveri, trece 6., negde u Severnoj Americi. Kako kazu stari, zlo nikada ne dolazi samo, pored 666 tu je i bice koje pokusava da ceo svet umotava u lazi.

I zaista gde smo mi u svemu tome, da li smo se opametili ili smo (p)ostali manje ili vise zrtve ili uvcrsceni u svojim vrlinama? Koliko se kroz nase zivote, svakodnevno ispoljavaju nasa istinska stremljenja, tudji podsticaji, zajednicka ili uslovljena htenja i potrebe?

I da li mozemo nesto vise od samog misljenja da medjusobno razmenimo ?

Pozdrav

Zoran

Zahvaljujem se od srca Baldu Mikuliću, Eniti Nurkić i Zoranu Petrovu.

Srdačan pozdrav

Djordje Savic
----------------------------------------
e-mail : jordisavic@gmail.com
e-mail : jordisavic@yahoo.co.uk
Mob : +381 63 8059526
skype name : jordi.savic


Post je objavljen 12.07.2014. u 08:11 sati.