Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iiitennessee

Marketing

Led Zeppelin i plagijati

Led Zeppelin- jedno od najvećih rock bendova. I po mnogim kvazi-kritičarima, jedno od najvećih plagijatora ikada.

Danas donosim, s stajališta jednog "Led Heada" svoje mišljenje o tome.

Led Zeppelin- "Stairway to Heaven"

Vrhunac diskografije Zeppelina je prošla mnoge kontroverzije- što zbog sotonističkih poruka, a što zbog ovoga.

Naime, početak pjesme jako sliči pjesmi grupe Taurus "Spirit".

Sada, 40 i nešto godina kasnije, njihov odvjetnik priprema tužbu protiv Zeppelina. Zanimljivo je to da je Taurus 1968. bio predgrupa Zeppelinu.

No, ako su takvi plagijatori, otkud je onda proizašao Pageov solo na gitari, koji se godinama smatrao jedno od najboljima?

Kao obožavatelj Zeppelina, slažem se, možda je to plagijat. No, kad su se sjetili tužiti njih? Tek oko 90-ih, kad je gitarist Randy California, ostao bez prebijene pare, kaže sam da je svirao sitaru u indijskom restoranu za hranu.

Zanima me, zašto ih nisu tužili u 70-ima, kada je to postao hit, top, ovo ono? A, da, profit! Staying in silence.

Tu se još i nalazi video na YouTubeu.

https://www.youtube.com/watch?v=tiiY4ciKFQA

Ne razumijem zašto je "Dazed and Confused" plagijat.

Da, je tekst isti, zapravo sve je isto. Ali ne vidim, u čemu je to plagijat, ako su uzeli prava na pjesmu, i sami je preradili, onda valjda to nije plagijat kad su je uzeli uz dozvolu.

I ne vidim gdje je u originalu, koji pjeva Jake Holmes, solo s violinskim gudalom, i gdje originalna pjesma postaje čista improvizacija benda, postaje ono gdje Plant, Page, Bonham i Jones pokazuju što znaju sa svojim instrumentima tj. što Plant zna s vokalima.

Mnogo nastupa uživo je čista improvizacija, "Stairway To Heaven", recimo, u mnogo stvari se ne poklapa nego u studio verziji, poklapa li se?

In My Time Of Dying je isto nazvan plagijatom. Isti slučaj kao i kod "Dazed And Confused". Pjesma je samo adaptirana od "Jesus Make Up My Dying Bed". Opet- uzeli su licencu i preradili pjesmu. I što je tu sporno? To što ne znaju izmisliti nešto svojega?

Page je majstor svoje gitare, i ne drži se ničega, njegovi nastupi su 90% improvizacija. Ne bi Led Zeppelin postao najveći rock bend da bi im nastupi uživo bili isti kao i na studio verzijama.

Ne razumijem zašto ima toliko mržnje u Led Zeppelinu i njegovom plagiranju.

Ima tu i mnogo bolje mučkih i beščutnih pokradanja.

Long Life Led Zeppelin.

Post je objavljen 28.06.2014. u 13:25 sati.