Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podloga

Marketing

hvala sindikati

Mali poslodavci, koji zapošljavaju do pet radnika, moći će tim radnicima uručiti otkaz bez ikakvog obrazloženja. Ta odredba stoji u prijedlogu Zakona o radu (ZOR), što ga je resorno ministarstvo rada izradilo nakon provedenih razgovora i »saslušanja« socijalnih partnera u prethodnim mjesecima.
Olakšavanje otpuštanja kod malog poslodavca u razgovorima se, kao mogućnost, pojavilo početkom travnja i na njega su pristali svi sindikati izuzev nereprezentativne Udruge radničkih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata.
Nakon što je ta informacija procurila u javnost, sindikalne centrale koje su na to bile spremne pristati (SSSH, Matica, HURSH), krenule su ideju demantirati tvrdeći kako nisu za olakšavanje otpuštanja radnika kod mikro poslodavaca te da je to bila samo kompenzacijska mogućnost za poboljšanje odredbi o preraspodjeli radnog vremena od koje odustaju.
No, to rješenje našlo se u konačnom prijedlogu novog ZOR-a, a to znači da će preko 90 tisuća radnika, koliko ih trenutno radni kod mikro poslodavaca, vrlo realno bez posla moći ostati kada to poslodavac odluči, a svoj otkaz neće moći sudski osporavati.

izvor: Novi list 13.06.2014.

Podsjetimo radnici zaposleni kod tzv. malog poslodavca nisu sindikalno organizirani i stvarno ne znam zbog cega su predmet sindikalnog pregovaranja, jer niti imaju ikakva prava koja mogu inace koristiti oni radnici pod kapom sindikata onda po toj logici ne bi ih se trebale ni ticati obveze istih tih, uostalom od kud pravo sindikatima pregovarati u ime onih koji nisu njihovi clanovi headbang
Znaci amenuju sto radnici kod privatnika do sada nisu imali pravo na skoro nista (radno vrijeme, marenda, godisnji, edukacija, opis radnih zadataka i obveza) tj. to je ovisilo o dobroj/losoj volji gazde, bar si imao neki otkazni rok, minimalan, a sad nemas ni to!
E pa hvala Vam sindikati što ste im i to omogucili

Post je objavljen 17.06.2014. u 12:52 sati.