Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

Podaci

Evo dijela razgovora kardinala Bozanića za Večernji list iz kojega se vidi kako se manipulira podacima koji se tiču financiranja Crkve u Hrvatskoj.:

Je li dovoljno transparentno trošenje novca što ga Crkva dobiva iz državnog proračuna? Crkva podnosi izvješće Ministarstvu financija. Hoćete li ta izvješća i javno objavljivati?

– Novac koji dobiva od države na ime odštete za oduzetu imovinu te kao pomoć u svom društveno korisnom radu Crkva troši transparentno i svake godine šalje izvješće državi. Ta su izvješća svima dostupna. Sredstva su strogo namjenska i troše se za gradnju novih crkava i pastoralnih centara (ne i za obnovu već izgrađenih crkava, osim ako je u pitanju hitan slučaj nepogode), za karitativne djelatnosti* i za uzdržavanje svećenika i drugih crkvenih službenika.

Želim naglasiti i ovo: budući da su sredstva iz proračuna strogo namjenska, za svaku utrošenu kunu postoji račun i država u bilo kojem trenutku, ako želi, može u nadbiskupijama i biskupijama obaviti nadzor nad trošenjem sredstava. Volio bih da takva transparentnost postoji i kod svih udruga civilnog društva pa da u bilo kojem trenutku državljani ove zemlje imaju uvid za što se troši državni novac, koliko te udruge imaju članova i kojim to programima doprinose općem dobru. Potpuno podržavam zahtjeve poreznih obveznika i drugih državljana ove zemlje da znaju tko i na što troši više od milijardu kuna koje se daju neprofitnim udrugama civilnog društva, od čega Crkva dobiva nešto više od dvije stotine i pedeset milijuna kuna.* *U taj iznos uključena je i naknada za oduzetu imovinu, tako da je dotacija za Crkvu iz proračuna zapravo i manja od spomenutog iznosa.

:: Spomenuli ste da se novac troši i na uzdržavanje svećenika. Znači li to da župnici dobivaju plaću iz proračuna?

– To nije istina! To je česta i široko raširena neistina. Možda iz neznanja, ali ima i svjesnih manipulacija. Većina župnika svoju nagradu ne prima iz novca dobivenog od proračuna, nego im se nagrada dodjeljuje prema crkvenim propisima iz sredstava prikupljenih darovima vjernika. Samo oni župnici u malim župama, koji od sredstava prikupljenih darovima župljana ne mogu pokrivati troškove života župe, dobivaju pomoć od nadbiskupijske ili biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Dakle, iz sredstava što ih Crkva dobiva od države, a takvih je na području Zagrebačke nadbiskupije oko 20 posto...



*Jedan komentator na nekom portalu je napisao kako se u poplavama aktivirao Karitas, dakle "opet preko leđa vjernika" a iz rečenog se vidi da preko Karitrasa idu i crkvena financijska sredstva, znači i doprinosi biskupa i svećenika, što ne mora uvijek biti naglašeno.

** svakako nije 400.000.000 kuna kao što nedavno netko napisa.

Što se financija tiče Crkva ima škole i bolnice po svijetu, a sve više i kod nas, sa priznatim i kvalitetnim programima. Neki bi ih očito zabranili, jer vole da "popi ništa ne radu" da im mogu prigovarat.

Post je objavljen 15.06.2014. u 22:18 sati.