Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apstinent

Marketing

Svjetski dan glasa i tajna raspjevanog srca

Sljedeći tjedan, točnije 3. i 4. lipnja, obilježit će se u Etnografskom muzeju Svjetski dan glasa. Službeno je taj dan bio 16.04., no i u svijetu se slične manifestacije održavaju još tjednima kasnije, ovisno o organizacijskim mogućnostima. Tako je i kod nas odabran početak lipnja... Imam tu sreću, a mogu reći i čast da sam uključena u ovu manifestaciju jer je među organizatorima i moj "šef", učitelj i terapeut pjevanjem prof. Baldo Mikulić.

S obzirom na to da me ne služi inspiracija, a da želim nešto reći o svojoj suradnji s Baldom te koliko je glazba utjecala na moj život, ovom prilikom ću kopirati članak koji sam napisala za časopis Alter. Prije toga moram spomenuti da sam proteklih godina imala iskustva i s Feldenkrais metodom i euritmijom, pa toplo preporučujem i te radionice koje su besplatne. Ako vam plakat nije čitak zbog sitnih slova, ovdje je službena stranica manifestacije s rasporedom.

Iscjeljujuća moć raspjevanog srca

Odlučite li se za susret s prof. Baldom Mikulićem, morate biti spremni oprostiti se od svog sadašnjeg "ja", no istovremeno ćete steći bogatstvo koje vam nitko nikada neće moći oduzeti


Dogovarajući s urednikom članak o pjevanju po načelima "Škole za otkrivanje glasa" i prof. Baldu Mikuliću, pogled mi je bio prikovan za srebrni prsten s motivom violinskog ključa i nota kojeg ne skidam čak ni noću. Prije više od godinu dana tražila sam ga na eBayu svjesna činjenice da sam postala obuzeta glazbom (neću reći opsjednuta, to je riječ koja nosi sasvim suprotan predznak) te da note nikada više neće napustiti moj život. Stoga sam zamolila urednika da ovom prilikom učinimo izuzetak, da napišem svoju priču lišenu novinarske objektivnosti i uobičajenih formi, jer o glazbi i pjevanju više ne mogu pisati nikako drugačije već osobno, emotivno i iz duše. Profesor Mikulić u mojim je očima odavno prestao biti samo učitelj i terapeut pjevanjem, nalazeći se u uskom krugu prijatelja i ljudi kojima beskrajno vjerujem.

Prije ljeta 2011. godine bila sam gotovo tipični primjer premorene i frustrirane majke dvoje djece, tada četverogodišnjeg sina i kćeri koja je netom napunila godinu dana izvlačeći iz mene posljednje trzaje energije. Porodiljni dopust bližio se kraju, očekivali su me povratak u redakciju, adaptacijski period u vrtiću, suočavanje s posljedicama gospodarske krize u struci, borba za egzistenciju, neizvjesnost... Poput većine nas, osim aktualnih briga, vukla sam za sobom svoj "kofer" dobro napunjen privatnim problemima, strahovima i tjeskobama, uvjerena da sam s godinama i pripadajućim iskustvom ojačala, pa da ga barem znam nositi, ako ga već nisam u stanju baciti.

Znanstveno dokazana ljekovitost

Balda i suprugu Maricu poznavala sam iz vrtića, bili su prijazni i nenametljivi roditelji najboljeg prijatelja mog sina s kojima sam s vremena na vrijeme razmijenila riječ ili dvije. Sve do Franovog rođendana (tako se zove njihov stariji sin), nisam znala čime se zapravo bave. Novinarska znatiželja odigrala je važnu ulogu pa sam napokon doznala da se družim s jedinim učiteljem i terapeutom pjevanja po metodi „Škole za otkrivanje glasa“, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Odlučila sam napisati članak, isprobati učinke terapije pjevanja na "vlastitoj koži" i krenula sam na put s kojeg više nije bilo povratka - pjevanje.

Godinama pjesma nije izašla iz mog srca iako sam u djetinjstvu i mladosti bila inventar dječjih i školskih zborova. U zreloj dobi tek sam ponekad znala "raspaliti" najdraže pjesme te pustiti da se i moj glas nekontrolirano odbija od zidova pri čemu bi se, ovisno o raspoloženju, otela i koja suza, odnoseći žalost ili radost, već prema potrebi. Ljekovitost glazbe stoga mi nije bila nepoznata te sam, kao novinar specijaliziran za teme vezane uz zdravlje, povremeno objavljivala članke na tu temu. Na internetu se s lakoćom može pronaći mnoštvo znanstvenih radova u kojima se govori o neospornim psihološkim učincima kao što su ublažavanje posljedica stresa, smirivanje, otklanjanje anksioznosti, prevencija depresije, pa i o mjerljivim fizičkim učincima poput snižavanja visokog krvnog tlaka, broja otkucaja srca, produbljivanje disanja, ublažavanje simptoma astme, bolova, ubrzavanje oporavka od raznih bolesti ili stanja poput moždanog i srčanog udara i drugo. Glazba ojačava naš obrambeni sustav te nas čini otpornijima na bolesti, a zbog svojih blagotvornih učinaka na zdravlje, kvaliteta života se značajno poboljšava. Često se piše i o takozvanom Mozart efektu, odnosno nazivu za moć glazbe Wolfganga Amadeusa Mozarta koja pozitivno utječe na ljude, biljke i životinje. Mnoge majke nadahnute pisanjima o stimulativnom djelovanju njegovih djela na razvoj dječjeg mozga, prepuštale su se Mozartovim sonatama, simfonijama i koncertima prije, tijekom i nakon poroda. O svemu spomenutom i još mnogo čemu drugom, lako možete doznati i sami, čak i ako niste novinar.

Zarobljeni u vlastitom tijelu


No iskustvo pjevanja i promjene koje možete doživjeti ako krenete na ovu, ne baš tipičnu terapiju, nitko vam ne može opisati bez osobnog iskustva. Pjevanjem se oslobađa vaš glas, oslobađa se ono što je doista u suštini vašeg bića. Otkrit će vam se vaše snage i talenti, no nećete biti pošteđeni niti suočavanja sa slabostima i manama. Napokon ćete upoznati sebe i shvatit ćete koliko dugo ste bili ušutkivani, oblikovani po mjeri obitelji i društva, ukratko, modelirani kako biste zadovoljili očekivanja drugih. U tom procesu, korak po korak, većina nas je zapravo izgubila sebe. I tada, nesigurni i prestrašeni, krećemo u potragu za smislom života i postojanja, nerijetko kopajući po filozofskim i duhovnim tekstovima, tražeći odgovor posvuda, a nesvjesni činjenice da nam cijelo vrijeme leži nadohvat ruke, u dubini našeg bića, osoban i namijenjen isključivo nama.

U čemu je tajna? Je li prof. Mikulić nekakav suvremeni iscjelitelj, duhovni učitelj? Ne, ništa od navedenog, ubrzo ćete i sami shvatiti da oko Balda nema nikakvog vela misterije, već samo aura topline, mira i ljubaznosti na koje u današnje vrijeme nismo naviknuti, pa nas mogu iznenaditi. Sve ostalo što će vam se događati zapjevate li na njegovim seminarima, a posebno krenete li na privatne sate pjevanja, nalazi svoje objašnjenje u vježbama koje je osmislila švedska operna pjevačica Valborg Werbeck-Sverdström (1879. - 1972.) nakon što je izgubila svoj glas zbog paralize glasnica čime je njezina karijera bila ozbiljno dovedena u pitanje. Po završetku karijere osnovala je "Školu za otkrivanje glasa", a 1912. godine srela je utemeljitelja antropozofije dr. Rudolfa Steinera te je njihova suradnja dovela do priznavanja ove škole kao ispravnog puta u školovanju glasa. S vremenom su postavljeni i temelji za terapijsku primjenu vježbi, o čemu će vam Baldo rado ispričati svoja iskustva. Osobito pitate li ga o radu s osobama s posebnim potrebama, posebice s autistima ili pak astmatičarima.

Vrijednosti koje nemaju cijenu

U "Školi za otkrivanje glasa" u finskom gradu Lahtiju, Baldo je proveo pet i pol godina nakon što je diplomirao psihologiju u Zadru. Po završetku školovanja u Finskoj upisao je i trogodišnji Studij iz terapije pjevanjem po metodi "Škole za otkrivanje glasa" u Njemačkoj, stekao je iskustvo u radu s ljudima s posebnim potrebama u Association La Branche u Švicarskoj, da bi se 2004. napokon vratio u Hrvatsku gdje je otvorio svoju tvrtku "Orpheus". Zašto je odabrao upravo Orfejevo ime za naziv svog obrta, ubrzo ćete shvatiti i sami, čim vaše uši po prvi puta dodirnu nježni zvuci lire u Baldovim rukama te vas povedu na put u otkrivanje vlastitih dubina. Odlučite li se za susret s prof. Mikulićem, morate biti spremni oprostiti se od svog sadašnjeg "ja" - ni frustrirana majka dvoje djece s početka ove priče već odavno ne postoji. Iako nisam uvjerena da ću tijekom ovog života doživjeti konačnu spoznaju, činjenica je da danas znam tko se skriva iza odraza u ogledalu. Nekad mi se sviđa više, nekada manje, no taj netko se više ne skriva iza prišivenih uloga, a život mu nije teret, već škola i igra. Moja djeca vole kad im pjevam, a ni njima ne prođe dan da ne zapjevaju barem jednu dječju pjesmicu ili neki hit po njihovom izboru. Smijeh i pjesma, radost koja izlazi iz srca, to su istinske vrijednosti koje nemaju cijenu. Unatoč trenutnoj nezaposlenosti i brigama, moj svijet je spreman na promjene i znam da će već sutra sve biti drugačije. Ma kako bilo, stekla sam bogatstvo koje mi više nitko ne može oduzeti i koje me trajno usrećuje, nadahnjuje, tješi i jača. Ja jesam bogata žena.

(Objavljeno: Časopis Alter, listopad 2013.)



Post je objavljen 29.05.2014. u 05:16 sati.