Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogodneverina

Marketing

Najava ture po mitsko-povjesnoj stazi Trebišće-Perun (31.5)






Slikano sa puta Mala Učka - Poklon.



Prvi vrh s ljeva je Perun, udolina sa njegove desne strane su Petrbišća, ljetni pašnjaci sa ostacima pastirskih dvorova i gumna. U dnu je Potoška vala sa Trebišćima, gdje prolazi mitsko-povjesna staza koja počinje od rotora u Mošćeničkoj Dragi.




Mitsko-povjesna staza je kulturni sadržaj kojeg su priznala Ministarstva Kulture i Turizma RH, no to je tek samo početak. U želji nam je sa lokalnom samoupravom, privatnim sektorom i udrugama stvoriti tematski park u zaštićenoj zoni Parka Prirode "Učka".

Tematski park će se osim proučavanja i populariziranja nepravedno zapostavljene slavenske mitologije baviti raznim radionicama koje će poštovati principe održivosti u prostoru. Želja nam je da da vas upoznamo sa bogatom slavenskom sakralnom kulturom, ustrojstvom njihovog svijeta i običajima, netaknutom prirodom Potoške vale i njenih živih izvora.



Uspon od Mošćeničke Drage traje 2.30 do 3 sata (ovisno o vrsti grupe) uz stručno vođenje i poučne table. Bit će isto riječi o arheološkim lokalitetima u Podosojnoj i Druškoj peći.

Proći ćemo kroz Detane, zaseok u kojem vladaju perunike, cvijetovi božanskog gromovnika.




Stići ćemo na Trebišća u kojem su još uvijek napuštene kuće iz 2.Svjetskog rata i od kojih želimo napraviti interpretacijski centar slavenske kulture i mitologije. Tamo teče Potok i skače sa pitoresknih slapova.



Tamo će vas dočekati teatar Perunika sa žrecom Markom i naratorom Riccardom, božice Morana i Mokoš.

Nakon igrokaza koji će se odvijati na sugestivim lokacijama u selu (kapelica, slap, most, žrečevo vatrište) i obilaska lokalne zbirke koju tek imamo urediti sa multimedijom, dobit ćete obilan ručak, vino, rakije i sokove za djecu.

Nakon što budete zadovoljno podrignuli prolazimo mostom na ljetnu, osunčanu stranu Potoške vale i sa njenih, nekada vinorodnih terasa, hodamo sve do Sv.Petra gdje se nalazi istoimena najstarija crkvica u općini i koja je prilika za priču o pokrštavanju Slave/Hrvata i kraja naše poganske vjere. Nakon čega je razlaz.

Sve u svemu šetnja traje sve zajedno oko 7 do 8 sati.


Stručno vođenje, okrijepa i igrokaz su uključeni u cijenu od 70 kuna. Prijaviti se možete na stranicama turističke agencije AnnaLinea ili na fb stranicama mitsko-povjesne staze.


Polazak je u ove subote (31.5) 10.30 sati, kod rotora u Mošćeničkoj Dragi. Vidimo se mah




Post je objavljen 27.05.2014. u 17:10 sati.