Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OZNAKA „HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD“


DO 27.5. ZA TRADICIONALNE I INOVATIVNE PROIZVODE

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije do 27.5. 2014. je tvoren Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za proizvođače koji žive i proizvode na hrvatskim otocima.
Zainteresirani otočni proizvođači trebaju podnijeti ispunjen Zahtjev za dodjelu prava uporabe Oznake „Hrvatski otočni proizvod“, a obrazac Zahtjeva objavljen je u Prilogu 1. Pravilnika koji je sastavni je dio ovog Javnog poziva. Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ objavljen je u NN broj 47/07. godine. Pravilnik ima uporište u Zakon o otocima NN broj 34/99, 32/02 i 33/06.
Obrazac Zahtjeva objavljen je i na službenim internetskim stranicama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (tel. 01 6400-696) na web adrsi www.mrrfen.hr/default.aspx?id=1454

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ se dodijeljuje tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači. Takvim se proizvodima smatraju proizvodi nastali kao rezultat otočne tradicije i razvojno-istraživačkog rada čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.Takvi proizvodi moraju zadovoljavati zakonske i podzakonske odredbe o sigurnosti, zaštiti zdravlja, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača te zahtjevima utvrđenim u normama i specifikacijama kojima se osigurava razina kvalitete.
Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ dodjeljuje se, ako je zahtijev ispravno podnesen, proizvodima ,koji imaju jednu od navedenih oznaka i to
1.Oznaku ekološki proizvod
2.Oznaku izvorno hrvatsko
3.Oznakau hrvatska kvaliteta
4.Oznaku izvornosti
5.Oznaku zemljopisnog podrijetla
6.Oznaku tradicionalnog ugleda
7. Oznaku izvornosti za ostale proizvode
8. Oznakau zemljopisnog porijekla za ostale proizode

Uz Zahtjev je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju
1.za trgovačka društva:
– presliku rješenja o upisu u sudski registar;
– presliku društvenog ugovora u slučaju da se radi o više osnivača trgovačkog društva;

– 2. za zadruge:

– akt o osnivanju
– presliku rješenja o upisu u sudski registar;
– preslika ugovora o osnivanju zadruge;


– 3.za udruge:
– preslika rješenja o upisu u registar udruga;

– 4. za obrte:
– presliku rješenja o osnivanju obrta (obrtnica);
– preslika ortačkog ugovora u slučaju da se radi o više vlasnika obrta;

– 5.za obiteljska poljoprivredna gospodarstva:
– presliku rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava;

– 6.za ostale:
– presliku rješenja o upisu ili drugi zakonom propisan dokument.


Potrebna je i 1. izjava podnositelja zahtjeva ovjerena kod javnog bilježnika o otočnom podrijetlu proizvoda;

2. tehnička dokumentacija, fotografija proizvoda i/ili dokumentacija za vizualnu jednoznačnu i pouzdanu identifikaciju proizvoda;

3. preslika rješenja o korištenju jedne od sljedećih oznaka: Ekološki proiz¬vod, Izvorno hrvatsko, Hrvatska kvaliteta, Oznaka izvornosti, Oznaka zemljopisnog podrijetla, Oznaka tradicionalnog ugleda, Oznaka izvornosti za ostale proizvode, Oznaka zemljopisnog porijekla za ostale proizvode.

5. dokument o udovoljavanju uvjetima sigurnosti, zaštiti zdravlja, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača te rješenje ili dokument o uvedenom sustavu osiguravanja kvalitete, za proizvode koji nemaju jednu od oznaka navedenih u točki 4. u skladu s Pravilnikom o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane NN broj 63/11, 79/11 i 90/13 i odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje NN broj 125/09 i 23/13 koje se odnose na kozmetičke proizvode, a nastali su kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije;

6. preslike dokumentacije o proizvodu s kojom podnositelj Zahtjeva raspolaže, a koja se odnosi na dokazivanje kvalitete proizvoda.

Zahtjevi za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ mogu se podnijeti, kako je već navedeno, još samo do 27. 5. 2014. na adresu:
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
Račkoga 6, 10000 Zagreb
s naznakom „ne otvaraj – javni poziv“ i adresom podnositelja zahtjeva na poleđini omotnice.












Post je objavljen 23.05.2014. u 19:17 sati.