Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mandarinela

Marketing

DIY omekšivač za rublje

Nekako se podrazumijeva da je omekšivač iduća DIY avantura. Iako nije neophodan ako sami radite detrdžent, u drugim kombinacijama zna biti potreban.
Recept je jednostavan i financijski vrlo pristupačan, ekološki bolje rješenje od kupovnih omekšivača, i svakako manje štetan. Naprimjer, primjetila sam da me redovito boli glava kad sušim robu u spavaćoj sobi (zimi je to često slučaj) i da me miris kupovnih omekšivača iritira. Otkad sama kemijam i mućkam glavobolja nema, a i iritacije kože su se svele na minimum.
Ako to nije dovoljno razloga, ne znam što bih vam još uopće mogla reć :)

Pa krenimo:
Trebati će vam:
- 50 grama sode bikarbone
- 300 ml alkoholnog octa
- 350 ml destilirane vode
- 10-20 kapi eteričnog ulja
- plastična posuda veće zapremnine i plastična kuhača
- plastična boca (npr. od omekšivača, isperite)
- mjerica za tekućinu, gramska vaga i/ili jušna žlica



Najbolje da si prvo izmjerite sastojke. Ukoliko nemate preciznu vagu sodu ćete odmjeriti žlicom. Konkretno, tri jušne žlice je tih 50 grama, fino popunjene.
Uspite sodu u svoju veliku posudu. Dodajte 100 ml vode.
Suspregnite se od miješanja, i polako ulijte ocat, i pustite da se sve skupa pjeni desetak minuta.



Tako nekako to izgleda.




U međuvremenu se gotovo sva soda otopila. Ne miješaj dok ti ne kažem! :D
Ako nije, pustite još par minuta, i zatim dodajte ostatak destilirane vode. Sad će se prestati pjeniti.



Tek sad smijete malo miješati, da dobijete ujednačenu tekućinu. Jedva dočekali, znala sam ;)



Eto, sve se lijepo otopilo, preostaje nam preliti omekšivač u bocu...



...i dodati eterično ulje.



Vaš omekšivač je gotov. Prije svake upotrebe ćete ga malo promućkati, eterična ulja vole plutati po površini, i koristiti ćete jednu mjericu po pranju - koliko vam već stane u odjeljak za omekšivač.
Važno je da se držite recepta doslovno, jednom sam ulila svu vodu odjednom, dodala ocat i onda se čudila pola sata kako pjeni i pjeni. Ta tura je imala intenzivan miris po octu - što se inače ne bi trebalo dogoditi, i iako je omekšavala rublje, dok je bilo mokro se miris octa osjetio. Pitao me muž dal će ići okolo mirišući ko zdjela salate. Rekla sam mu da hoće, iako sam iz iskustva znala da miris octa ishlapi kad se odjeća osuši. Zlica.
Eterično ulje dodajte u bocu, ne u posudu, da se spasite beskrajnog pranja i ispiranja mirisa. A i ne treba ga uludo trošit :)

Možete povećati količine, i ako koristite destiliranu vodu može stajati neko vrijeme. Eterična ulja, kao i u prošlom postu, neka pristupačna varijanta (obično stavljam isti miris u detrdžent i omekšivač, ali ne znači da je to pravilo)

Cijena?
Soda cca jednu kunu, ocat cca dvije kune, destilirana voda - nemam pojma, imala sam je kući, molim raspitajte se za cijenu litre, al mislim da 350 ml ne bi trebalo biti više od 2 kune, znači to je pet kuna. I recimo da ćete nakapati četiri kune eteričnog ulja, da zaokružimo na devet kuna. Sasvim prihvatljivo.



Post je objavljen 21.05.2014. u 08:16 sati.