Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/montevipera

Marketing

HGSS Orebić u poplavljenoj bosanskoj Posavini


Nakon sudjelovanja u spašavanju i evakuaciji stanovništva danas se je kući vratio jedan od dvojice orebićkih HGSS-ovaca, koji su uz kolege iz Stanica Novska, Ogulin i Zagreb protekla tri dana, nakon što do Maglaja nisu mogli ni pristupiti, proveli u selu Prud u blizini Odžaka u bosanskoj Posavini. Kroz ta tri dana sa 4 limena čamca 14 HGSS-ovaca evakuiralo je oko 600 ljudi. Spasioci su bili ekipirani po troje u čamcu sa još jednim vodičem mještaninom koji je bio od izuzetne pomoći zbog poznavanja terena i lokacija ugroženih ljudi.
Situacija je, posebno prva dva dana, bila vrlo ozbiljna i jako rizična za spasioce i ugroženo stanovništvo zbog bujica kroz ulice koje su nosile doslovno sve pred sobom.
Svi ugroženi su na vrijeme evakuirani, a posljednje do kojih nisu mogli doći evakuirala je helikopterom slovenska Rešavalna služba (slovenski GSS). Potom su spasioci u granicama svojih mogućnosti evakuirali stoku i domaće životinje na sigurno a posebno je za istaknuti spašavanje 14 volova sa tamošnje farme. Treba napomenuti
da u spomenutom području u ta tri dana nije bilo nikog tko bi pomogao nesretnim ljudima osim spasioca iz HGSS-a kojima su svesrdnu pomoć pružili mještani . Spašavanje se je odvijalo praktički kroz čitavi dan, od jutra do mraka.
Drugi iz orebićke ekipe je još uvijek na terenu na području Gunje gdje uz
još dvadesetak spasioca sudjeluje u evakuaciji preostalih stanovnika koji tvrdoglavo
odbijaju napustiti kuće uz rizik po njihov i život spasioca. Tako je i večeras spašena jedna žena koja je u zatvorenoj kući provela cijeli dan u vodi do pojasa i koju su spasioci locirali i spasili u zadnji trenutak. Što reći? Bravo momci, sretan je narod koji ima takve ljude koji spašavaju tuđi život ugrožavajući vlastiti.
Slike je poslikao član orebićkog tima i to trećega dana jer je prva dva to bilo nemoguće napraviti zbog rizičnih situacija.







































Post je objavljen 20.05.2014. u 10:03 sati.