Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

50. OBLJETNICA ŠKOLSKIH SESTARA FRANJEVKI U PAGU





Proslava 50. obljetnice od dolaska školskih sestara franjevki u grad Pag značajan je jubilej ne samo za grad, već i cijeli otok, pa mogu slobodno kazati i širu društvenu zajednicu.
Govoreći o vremenu dolaska školskih sestara franjevki u Pag, sigurno nije bilo vrijeme bez prijepora i nepoznanica. Podružnica je ustanovljena 1964. godine.
Sestre vrše sakristansku službu, ketehiziraju i vode liturgijsko pjevanje u župi te poučavaju vjeronauk u školi.


Od dolaska u Pag do 1994. sestre su stanovale u sklopu Zborne crkve Marijina Uznesenja, da bi se nakon toga preselile u kući koju nasljeđuju od gospođe Helen Fabijanich, u dio grada koji se zove Lokunja. U neposrednoj blizini kuće su bogata nalazišta ljekovitog blata.

Kuća je postala sastavni dio i vlasništo provincije. Unutar kuće uređena je kapelica koja je posvećena sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću i koja je za ovu prigodu obnovljena, kao dar župnika i župne zajednice. Liturgijske obrede i blagoslov predvodio je paški župnik don. Zdenko Milić uz asistenciju župnog vikara don. Tomislava Planinića.

Djelatnost sestara očitovala se i za vrijeme Domovinskog rata kada su nesebično pružale pomoć potrebnima i ljudima u nevolji.
11. svibnja 2014. uz svečanost koja je održana u stolnoj crkvi Uznesenja Marijina, uprizorile su svoj dolazak na Pag sa prigodnim recitalom, za kojeg je tekst napisao don. Dario Tičić, paški sin i današnji tajnik zadarskog nabiskupa.

Svečanost je uveličao i ujedno predvodio misno slavlje, zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

U kocelebraciji sa nadbiskupom bili su i paški župnici: don. Srećko Frka Petešić, don. Igor Ikić, don. Zdenko Milić i mnogi svećenici sa otoka i ostalih mjesta nadbiskupije.

Svečanosti je nazočilo pedesetak sestara ujedinjene s vrhovnom predstojnicom s. Klarom Šimunović i provincijalnom predstojnicom s. Lenkom Bošnjak Čovo.
Dvije, od tri, sestara koje su prije pedeset godina kročile na paško tlo, s. Ambrozija Ćaleta i s. Božena Duvnjak, ganute do suza prisjećale su se svojeg dolaska na Pag.

Jedno od poslanja sestara je i crkveno pjevanje. Ovo velebno slavlje pratio je crkveni zbor uz vodstvo Anthonya Buljanovića i nezaobilazne sestre Miljenke Biošić koja je svojim višegodišnjim djelovanjem ostavila veliki trag u ovoj župnoj zajednici. Na radost svih, pjevalo se iz svega srca.


Za kraj bi ovo sve bilo nedorečeno bez paškog puka, koji je svoje sestre prihvatio i u zajedništvu uz sve njihove žrtve i ljubav koju su iskazale prema puku, pratio ih na njihovom putu ostvarenja i svih njihovih poslanja.
Pažani su tako pored svojih koludrica, dobili i svoje časne sestre, bez kojih bi život u našem gradu bio nezamisliv.

U to ime podržimo ih našim molitva na njihovim daljnjim ostvarenjima.



Post je objavljen 19.05.2014. u 20:17 sati.