Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mandarinela

Marketing

Detrdžent za rublje

Zamolila me prijateljica da joj dam recept za DIY detrdžent za rublje.
Kako sam jučer radila novu turu, iskoristila sam priliku i okinula par fotki, iako i bez fotografija čovjek lako shvati što mu je činiti.
Prvo, zašto bi netko uopće kretao u avanturu izrade sredstava za čišćenje?
Zbog cijene, tekući drtrdženti su bezobrazno skupi.
Također zbog samih sastojaka - ako nekad čitate deklaracije proizvoda sve vam je jasno.
I uostalom, jer je jednostavno i lako :)

Treba vam:
- litra vode ( neki preporučuju destiliranu, ali nisam primjetila nikakvu razliku)
- 2 jušne žlice sode bikarbone
- 1/3 sapuna (koristim ili Alverde iz DM-a, jučer je pao prvi pokušaj sa sapunom za rublje, javim rezultate pranja)
- 10-30 kapi eteričnog ulja (lavanda je super, kombinacija ruže i lang-ylanga također - prilagodim mirisu sapuna koji koristim)
- neka plastična kantica i plastična kuhača



Vodu stavite da prokuha. Dok čekate da se to desi sapun možete naribati, ili narežite, što mi je draže a možda i brže



Negdje na pola puta vam je voda već prokuhala. Sklonite s vatre, voda mora biti vrlo topla, ali nikako kipuća!



A i sapun je već spreman.

Prelijte vodu u plastičnu posudu, umočite prst - oprezno, ako je vruća ali izdrživo vruća, onda je taman. Ubacite dvije žlice sode


lagano promiješajte plastičnom kuhačom da se soda otopi, i zatim dodajte sapun.

Sad ide najteži dio posla. Treba lagano miješati, cca 10 minuta, da se listići sapuna sasvim otope i u tom vremenu će se smjesa postepeno hladiti.
Nakon 10 ili 15 minuta možete na neko vrijeme zaboraviti na svoj detrdžent i baviti se nečim drugim. Naprimjer možete pospremiti nastali nered. :D
Bilo bi odlično da promiješate smjesu svakih cca sat vremena. Tu negdje je i trenutak za eterična ulja, cca 10 kapi, promiješati dobro, malo njuškati, pa po želji dodati još.
Detrdžent bi trebalo miješati još u par navrata. Mi smo tome doskočili tako da smo ga stavili u kupaonu, pa kad netko uđe, prati ruke ili što već, usput malo i promiješa. Na početku će se možda odvajati voda, ali kroz par sati će to prestati, a najkasnije drugi dan ćete imati kozistenciju normalnog tekućeg detrdženta. Poklopite, a možete i pretočiti u bocu širokog grla. I to je to :)

Doziranje? Napunim mjericu za tekući detrdžent. Primjetila sam da nema potrebe za omekšivačem, rublje je meko, mirisno i čisto, ali nisam probala na temperaturi većoj od 60. Solidno skida razne flekice i fleke, uobičajenu prljavštinu također, i čak mi dobro opere uvijek vrlo prljav tepih koji stoji ispod sudopera. Tek ostaje vidjeti kako će se ponašati ovaj sa sapunom za rublje.

Cijena? Prava sitnica :) Sapun sam platila 9,99 kn, i potrošila trećinu, dakle, 3 i po kune, da zaokružim. Sodu bikarbonu kupujem u pakovanjeu od pola kilograma i platim 7,99 kn, dvije žlice...šta ja znam, još kunu i po? Znači, pet kuna, ako ne računam eterično ulje. Za ovu namjenu mogu poslužiti i jeftine varijente iz Mullera, pa ajmo reć da je tu još 5 kuna troška po turi. Deset kuna, od oka.

Par savjeta iz iskustva - uvijek koristite plastične posude, u suprotnom ćete naredni dan zateći kamen a ne tekućinu u posudi :D
Također, nemojte koristiti Palmolive sapun, iz nekog razloga se ne želi spojiti sa vodom.
Melt&pour sapuni se uglavnom ponašaju ok, ali je ipak malo preskupa opcija.
I za kraj, uskoro ću napraviti svoj prvi sapun koristeći hladni postupak, pa kad odleži i dozrije probat ću i s njim. To bi bila daleko najbolja opcija za kožu :)



Post je objavljen 17.05.2014. u 15:11 sati.