Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

SHKM 2014 u brojkama

U prostorijama Biskupskog ordinarijata novinari su došli na "kavu s biskupom" u srijedu 30. travnja, te su upoznati sa završnim podacima o Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku.

35 tisuća mladih slavilo je misu na prostoru od 15 tisuća m2

Tajnica organizacijskog odbora Ana Marčinko istaknula je da se "središnje euharistijsko slavlje slavilo se na prostoru od oko 15 tisuća m2, na istom mjestu u luci Gruž na kojem je prije jedanaest godina misu služio sveti Ivan Pavao II., a čije su relikvije bile tada prigodno izložene ispred oltara. SHKM 2014 ugostio je više od 35 tisuća sudionika koji su na susret stigli iz cijele Hrvatske i dijaspore s ukupno 640 autobusa. 80% sudionika koji su prenoćili na području Dubrovačke biskupije (23.000) bilo je smješteno po obiteljima, a 20% u dvoranama (5.000). Oni koji nisu bili smješteni po obiteljima, bili su smješteni u školskim (7) i sportskim (5) dvoranama, dok je oko 500 mladih boravilo u samostanima i župnim uredima. 3.000 sudionika došlo je s područja Dubrovačke biskupije, od čega se njih 1.640 aktivno uključilo u pripremu i izvedbu Susreta. Preostalih 3.500 sudionika Susretu je prisustvovalo samo jedan dan. Pedesetak mladih hodočasnika iz Vukovara smjestilo se u Biskupskom dvoru u Gospinom polju. U organiziranju smještaja po obiteljima sudjelovale su sve župe naše biskupije, ukupno 61 župa.
Osim mladih sudionika Susretu su nazočili i apostolski nuncij u RH, ukupno 15 biskupa te 500 svećenika. Ukupni troškovi Susreta procjenjuju se na oko 2,5 milijuna kuna."

Mladi su 4 puta okružili planetu

Don Hrvoje Katušić, potpredsjednik organizacijskog odbora Susreta, novinare je proveo iza back stage-a SHKM-a i podijelio s njima neke zanimljive činjenice koje su pratile Susret, a govore o raznovrsnosti izazova koje su susretali na putu realizacije, te donose detalje iz tehničkog aspekta organizacije i upućuju na doista masovan opseg ovog projekta. "Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda dobili smo podatak da je u Dubrovniku u subotu 26. travnja, na dan održavanja Susreta, količina oborina iznosila 20.7 litara po metru kvadratnom. Svaki sudionik SHKM-a prosječno je propješačio 4 km, što bi značilo da kada bi zbrojili sve naše korake tog dana, četiri puta bismo mogli okružiti planetu. Za postavljanje pozornice i razglasa Elektrojug Dubrovnik osigurao je 240 kW električne energije, a postavljeno je ukupno 2 km energetskih kablova. Uz 300 stupića, bilo je potrebno 2 km pregradne trake da se organizira podjela polja i usmjeravanje sudionika unutar prostora Luke Gruž. Postavljeno je 125 slavina za vodu za sudionike. 130 svećenika dijelilo je pričest na središnjem misnom slavlju. 2.800 sudionika bilo je smješteno na otocima. 9.000 Internet korisnika pratilo je popratne događaje SKHM-a putem live-streaminga dulje od 10 minuta, a 14.000 se uključivalo povremeno u stream zapis. Broj volontera koji su se trajno angažirali u pripremi i realizaciji susreta je 1640. Od toga ih je 300 bilo angažirano za regulaciju parkinga autobusa i održavanje reda u prometu, 300 kao redari u luci Gruž, 800 kao domaćini i voditelji autobusa, 100 ih je pjevalo u biskupijskom zboru mladih, a ostali su bili po raznim službama unutar pretprogramskih sadržaja."

Za kraj je zahvalio svim volonterima koji su svojim angažmanom omogućili ovaj projekt. "Oni su srce dubrovačkog SHKM-a i radost ovog Susreta pripada na poseban način njima, mladima čiji velikodušan i nesebičan angažman ostaje upisan u povijest kao nositelj do sada najbrojnijeg Susreta hrvatske katoličke mladeži", zaključio je don Hrvoje.

Autor: Pastoral mladih/mladi-dbk.com

Post je objavljen 03.05.2014. u 15:13 sati.