Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Islam i stvaranje Europe

Pročitao sam knjigu David Levering Lewis: "Božji žrvanj : Islam i nastajanje Europe 570.-1215.". Vrlo zanimljiv, živ opis događanja, pri ćemu se paralelno i povezano, s jednakom pažnjom, razmatraju islamski svijet i zapadnoerupsko kršćanstvo (Bizant tek usput), s fokusom na Pirinejski poluotok (arapski Al-Andaluz). To se obično ne radi, a takav komparativni pogled je zanimljiv. U tom razdoblju, Arapi su kulturno i ekonomski daleko razvijeniji.

Abd ar-Rahman IU drugoj polovici 8. stoljeća, dok su sjeverno od Pirineja Pipin Mali i Karlo Veliki stvarali carstvo, južno od Pirineja je snažnu državu gradio Abd al-Rahman, posljednji princ iz svrgnute i uništene dinastije Umajada, koji je izbjegao pokolj i nametnuo se Al Andaluzu kao vladar. Cordoba postaje najveći grad u Europi.

Gerbert iz Aurilaca studirao je kod islamskih i židovskih učitelja u Barceloni, Cordobi i Sevilji. On je Europu upoznao s "arapskim brojevima" (koje Arapi zovu indijskim) i abakusom. Sumnjičili su ga da je za tako fantastičnu spoznaju, poput Fausta, dušu prodao vragu. Usprkos tome, godine 999. postao je papa Silvester II.

Alfonso VI, kralj Leona i Kastilje, u doba bitki za nasljeđe prijestolja protiv svoje braće sklonio se u muslimanski Toledo, grad kojeg je 1085.. i osvojio. Od vladara Al-Andaluza preuzeo je običaj religijske tolerancije, te je sebe nazivao "kralj dviju vjera". Suprotno običajima, rukopisi u Toledskim knjižnicama nisu spaljeni, nego je organizirano njihovo proučavanje. Organizirana je prevodilačka radionica, uz ključnu ulogu židovskih učenjaka, u kojoj su spisi grčkih, arapskih i drugih autora prevođeni sa arapskog i sirijskog na latinski. Da nije bilo tih višestrukih prijevoda, gotovo svi Aristotelovi spisi možda bi bili izgubljeni.

Bio je to početak intelektualnog oporavka Europe. Nasuprot, u Al-Andaluzu prevlast dobiva fundamentalističko, anti-racionalističko tumačenje islama. Dogmatsko recitiranje svetih spica zamjenjuje slobodnu misao, mistika potiskuje znanost. Slično se događa i drugdje u arapskom svijetu, uzdrmanom padom Bagdada u ruke Turaka Seldžuka 30 godina ranije. Nešto kasnije, prvi krstaški rat dovodi da pada Jeruzalema u ruke kršćana; bila je to pobjeda barbara nad daleko civiliziranijim protivnikom.

400 godina nakon pada Toleda, padom Grenade, cijeli Iberski poluotok došao je pod kršćansku vlast. Stvaraoci Španjolske, Ferdinand i Izabela, izabrali su politiku ekstremne vjerske netolerancije i terora. Umjesto da iskoriste još uvijek nadmoćne vještine i znanja židovskih i islamskih trgovaca, zanatljia i učenjaka, proveli su genocid. Njihov unuk Carlos I, koji će također postati njemački car Karlo V, četrdeset je godina ratovao i rasipao zlato iz Amerike, ne ulažući u ekonomsku bazu. Španjolska prevlast u Europi potrajala je samo jedno stoljeće, a američko zlato potaklo je razvoj kapitalizma u Nizozemskoj i Engleskoj.

Arapska civilizacija počela je u drugoj polovici 11 stoljeća opadati, dok je svijet zapadnoga krćanstva započeo put dugog, tegobnog, sporog napredovanja.

Post je objavljen 30.04.2014. u 23:59 sati.