Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Oksitocin, hormon ljubavi, imaju i životinje

Oksitocin je hormon koji se izlučuje za vrijeme porođaja, orgazma te općenito za vrijeme ljudskih interakcija, stvara osjećaj privrženosti i bliskosti. Znanstvenici ga još nazivaju i hormonom ljubavi jer se stvara u svim međuljudskim interakcijama koje stvaraju ugodu. Kod prosječnog čovjeka se u određenoj interakciji može povećati za 10 do 50 posto, a u ponekim situacijama i za 100 posto, primjerice kada dijete uskoči roditelju u spontani zagrljaj. Kod običnog rukovanja sa strancem, razina oksitocina se poveća za 5 do 10 posto, ali ako nam je taj stranac privlačan, povećat će se i do 50 posto.

Ljudi k'o ljudi, često misle da samo oni imaju nešto, pa tako često misle i da samo oni imaju emocije, a životinje ne, ili barem im se ne daje za pravo da ih imaju u takvom rasponu i jačini kakve imaju ljudi. No, ako one ne znaju riječima izraziti svoje emocije dakako da ne znači i da ih nemaju.

Kako bilo, Paul Zak sa Claremont Graduate University ovih je dana objavio rezultate svojih istraživanja o oksitocinu u životinja i malo je reći da je njegov članak izazvao buru. Naime, u par riječi on kaže da životinje jednako vole kao i ljudi.

Životinjama raznih vrsta vadio je krv prije i poslije druženja sa svojom vrstom, ali i drugim vrstama. Pokazalo se da je razina oksitocina u krvi redovito uvijek veća nakon druženja i maženja. Posebno je dirljiva priča o prijateljstvu jednog psa i koze u jednom prihvatilištu za napuštene i zlostavljane životinje. Oni se svakog dana rado igraju, skaču i provode vrijeme zajedno. Dakle, psu je razina oksitocina nakon druženja s kozom veća za kojih 48 posto, dok se kozi ta razina poveća za vrtoglavih 210 posto! Ovo je znak da je koza doslovno luda za svojim prijateljem psom.

Dakle, mnogo je toga do hormona i kod nas i kod životinja te zapravo nemamo pravo nametati svoju superiornost nad životinjama. Također, jednako kao što postoji hormon ljubavi, postoji cijeli niz hormona koji se izlučuju kada životinja osjeća strah, jer OSJEĆA da je vode na klanje. Jedući meso zapravo se jedu i ti hormoni i taj strah… bez obzira koliko dobro bilo skuhano i prerarađeno.

Cijeli veoma zanimljivi članak o oksitocinu kod životinja može se pročitati na:

http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/04/does-your-dog-or-cat-actually-love-you/360784/


Post je objavljen 30.04.2014. u 16:04 sati.