Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Porez na emisiju štetnih plinova?

Znanstvenici s Tehnološkog fakulteta u Gothenburgu poslali su priopćenje o važnosti smanjenja prehrane bogate mesom i mliječnim proizvodima. Ističu kako je potrebno značajno smanjiti konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda ukoliko samo želimo ostati na predviđanjima o povećanju globalne temperature za 2 posto, a želimo li još više smanjiti rizik od povećanja temperature, potrebno je još i više smanjiti konzumaciju ovih namirnica. Konkretno, najveći problem je metan koji se oslobađa uzgojem stoke te ugljični dioksid s poljoprivrednih polja na kojima se uzgaja hrana za životinje koje se kasnije pretvaraju u meso.

'Pokazali smo da bi smanjenje konzumacije mesa i mliječnih proizvoda smanjilo onečišćenje koje dolazi od poljoprivrede na siguran nivo. No, široka promjena u prehrambenim navikama mogla bi potrajati. Mi trebamo razmišljati o tome kako da naša hrana postane više prijateljska za klimu.'

Primjerice, plinovi koji nastaju u trbusima životinja koje se uzgajaju za meso, a najviše se radi o metanu, čine čak dvije trećine emisije štetnih plinova iz poljoprivrede u cijeloj Australiji.

Stoga švedski tim znanstvenika predlaže uvođenje porez na zagađenje metanom, ugljičnim dioksidom i sličnim plinovima kojim bi se povećala cijena proizvodnje mesa i mliječnih proizvoda, samim time i cijena ovih namirnica, a u konačnici bi se i počele mijenjati prehrambene navike svekolikog pučanstva. Porez bi plaćali uzgajivači stoke. Predviđa se da danas ima oko 3,6 milijardi životinja preživača koje se uzgajaju za meso, što je čak 50 posto više nego prije pola stoljeća.

'Utjecaj na ljudsko ponašanje uvijek je bio najveći izazov za zakonodavstvo te su male šanse da će se ono dogoditi na dobrovoljnoj bazi, da će ljudi sami, bez ikakve vanjske prisile početi mijenjati svoje prehrambene navike bogate mesom i mliječnim proizvodima. Stoga bi uvođenje poreza na emisiju štetnih plinova iz stočarstva mogla biti mjera kojom bi se počele mijenjati navike konzumenata', stoji u izvješću švedskih znanstvenika.


Post je objavljen 29.04.2014. u 15:35 sati.