Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kalitribune

Marketing

Povijest Jugoslavije u slikama - lude osamdesete

"Povijest je učiteljica života", kažu. Također kažu i "đava je žensko". Sve učiteljice su žene, žensko kao takvo je đava ergo: đava nam je odnio povijest. Tome u prilog idu i činjenice. U tom smislu, za pouku i zabavu, skretničar na vratima pakla The end blog radi na ilustriranoj povijesti upokojenog doba, osamdesetih godina prošlog stoljeća što smo ih otaljavali u MZ "Jugoslavija". Nudimo neke crtice iz ovog projekta u nastajanju kako bi pokazali relevantnost faktografskih i metodoloških izvora i smjernica koji nam dopuštaju da s fantastičnom pouzdanošću rekonstruiramo jedan minuli svijet.


1. Uvriježena je predrasuda kako se osamdesetih godina živilo "balkanski", kako je romantična ljubav kakvu danas djelovanjem kulturnih centara tipa NOVAtv i RTL uzimamo zdravo za gotovo, na selu bila nepoznata. Povijesni izvori nedvosmisleno pokazuju kako je ljubav u osamdesetima uvijek bila prožeta sledovanjem razuma. Nabujale strasti nisu ometale takt i oprez:



2. Najobičnija je floskula kako u naučnom socijalizmu nije bilo rasprave i cirkulacije često suprotstavljenih ideja. Teško je sporiti s činjenicama koje su poznate svakom iole ozbiljnom istraživaču:



3. Osamdesetih su godina i najsiromašnije i najmanje urbane jedinice imale svoje mjesto. Tako recimo ovaj povijesni izvor u riječi i slici postavlja neka iznimno važna pitanja o povijesti i položaju Imotske krajine:



4. Javni diskurs je bio toliko razvijen da su rasprave oko semantike bile opće mjesto:



5. Mladima je to možda teško povjerovati, ali i bez interneta informacije su bile dostupne:



6. Književnost osamdesetih godina prošlog stoljeća kombinirala je tragediju, komediju, multikulturalizam i self-help na načine koje je danas krajnje teško, ako ne i nemoguće, postići:



7. Samoupravljanje koje danas idealizira mlada ljevica, imalo je i svojih mana. Neki izvori pokazuju bjelodanu skepsu:



8. Uzroci raspada nekog društva uvijek su unutarnje prirode. Tako vidimo da je erozija Jugoslavije počela s laganim gubitkom patriotizma i rastom pragmatičnog individualizma:



9. Mladi ljudi su osamdesetih godina pazili na zdravlje s gotovo hipohondričnom pažnjom:



10. Marginalne seksualne skupine imale su svoje mjesto u obrazovnom kurikulumu djece:



11. Na koncu, da zadamo konačni udarac skepticima, i chemtrails fenomen bio je poznat i diskutiran:





Ovi primjeri dostaju za pokazati koliko je ozbiljan i težak zadatak napisati povijest osamdesetih godina prošlog stoljeća. Međutim, izvori su relevantni. Ne idemo nigdje. Kraj je uvijek blizu. Očekujte još povijesti na The end blogu. I, kao što uvijek kažemo:

"Obavezno povedite decu"


Post je objavljen 29.04.2014. u 08:33 sati.