Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

50. ROĐENDAN FESTIVALA MELODIJE ISTRE I KVARNERA





Po povratku sa Uskršnjih blagdana na trajektnom pristaništu Žigljen dočekao nas je jumbo plakat koji najavljuje 50. jubilarni putujući festival "Melodije Istre i Kvarnera".


Jubilarni 50. MIK započeo je svoje predstavljanje u Novom Listu od 11.04.2014. sa "Kartulinom z MIK-a", gdje se svake nedjelje predstavi po jedan grad domaćin.

Mikovska karavana krenut će iz Rijeke 17. lipnja i to put Malog Lošinja. Nakon jednodnevne stanke, 19. lipnja mikovci će se predstaviti Malinskoj, potom putuju u Pulu, 21. lipnja pjevat će Opatijcima, pa im je krenuti put Novalje, u kojoj nastupaju 22. lipnja.
Tako će se ove godine mikovska karavana zaustaviti na otoku sira. Sir je ipak onaj proizvod kojim se možemo podičiti svi na otoku.

50. godina MIK-a pokazuje nam koje je to bogastvo sadržaja, i svega onog što je MIK dao ovom našem kraju.
Nisam siguran da bi svega toga bilo da nema umjetničkog ravnatelja i velikog promotora ovog festivala, njegovog skladatelja, aranžera i producenta zabavne glazbe, gospodina Andreja Baša.

MIK je dva puta u svojih prvih 50. godina postojanja boravio u gradu Pagu, prvi puta 1980. godine, te drugi puta 2011.

1980. godine pobjednik festivala bila je pjesma "Preša" koju je izvodio Miroslav Paškvan, 2011. godine pobjednička pjesma je bila "Črna" koju je izvodio Alen Polić i Ansambl Kaljina. Ono što nas Pažane posebno veže za ovaj festival je nastupanje klape "Sol" koja je na MIK-u debitirala 2008. godine, sa pjesmom "Labain". Sljedeće godine 2009. klapa "Sol" nastupa sa pjesmom "Škapular" i već tada bilježi dobar uspjeh. Klapa "Sol" je svakako bila osvježenje festivala o čemu su svi učesnici festivala uvijek govorili biranim riječima. 2010. godine sa pjesmom "Boduli su duša od Kvarnera" su apsolutni pobjednici festivala. U kuloarima se pričalo da je ovo "Bodulska himna".

2011. godina kada je i grad Pag bio domaćin jedne festivalske večeri, sve biračke snage bile su usmjerene da klapa "Sol" sa svojom pjesmom "Mediteraneo" i drugi puta za redom bude pobjednik mikovskog festivala. Međutim sve je zasjenilo izvještavanje raznih medija o namještanju rezultata na finalnoj večeri koja se održala u gradu Novalji. Siguran sam da članovi klape "Sol" nisu učestvovali u toj prljavoj raboti, koja je bacila ružnu sliku na cijeli otok, nego da se samo pjesmom može doći do pobjede. To su već dokazali sljedeće godine na MIK-u 2012. godine klapa "Sol" sa svojom pjesmom "Dalmacija di Kvarner bušiva" opet je pobjednik MIK-a. Time su demantirali sve one glasine o namještanju rezultata. Publika je te godine znala prepoznati pobjedničku pjesmu. Prošle godine klapa "Sol" je šesti puta nastupala na 49. MIK-u sa pjesmom "Afitanca", i time zadovoljila uvjet da se uradi jedan CD pjesama koje je izvodila na MIK-u.

Ove godine će klapa "Sol" dostojno braniti boje grada i otoka Paga sa pjesmom "Dota". Nadam se da fanovi ove naše klape, ove godine neće uraditi nešto loše po čemu bi se trebalo izvještavati o njihovim nastupima na MIK-u.
Na kraju ću samo ponoviti misli direktora festivala Andreja Baše koji kaže: osim jezika i glazbe, ono što MIK čini MIK-om je pozitivna energija kojom odiše, energija koju publika osjeća. Poziv onima koji još nisu iskusili ono što MIK pruža. A pruža mnogo. Priuštite si MIK!



Post je objavljen 27.04.2014. u 18:22 sati.