Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Chicago na korak do zabrane



Odbor za zaštitu okoliša gradskog Vijeća Chicaga, još jednog u nizu velikih gradova SAD-a, 24. travnja glasao je o prijedlogu gradske uredbe o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica i izglasao je. Tom uredbom, ako bude prihvaćena i na gradskom Vijeću koje se očekuje 30. travnja, zabrana bi nastupila od kolovoza 2015. godine.



Uredba predviđa zabranu jednokratnih plastičnih vrećica u velikim trgovačkim lancima (više od 3 trgovine istog vlasnika) kao i specijaliziranim trgovačkim trgovinama (većim od 1000 m2), a nakon godine dana, zabrana se proširuje na manje trgovačke lance i manje specijalizirane trgovine.

Iz uredbe odnosno zabrane su izuzeti manje nezavisne trgovine i restorani. Sve trgovine se obavezuju da u svom prodajnom asortimanu imaju višekratne vrećice, vrećice od recikliranog papira ili kompostabilne plastične vrećice te imaju opciju uvođenja naplate (5 do 10 US$ centi - oko 28 do 56 lipa) svih vrsta jednokratnih papirnatih i kompostabilnih plastičnih vrećica. Naplata papirnatih vrećica uvodi se s idejom (kao i u Kaliforniji) da se smanji utjecaj na okoliš ovih po okoliš nepovoljnih vrećica, a da bi se istovremeno potaklo kupce da koriste višekratne vrećice.





Izvori:
Chicago Tribune:
Chicago plastic bag ban advances
You tube: Chicago plastic bag ban advances
Plastic News: Chicago City Council committee approves plastic bag ban
Animated flags






Post je objavljen 26.04.2014. u 08:00 sati.