Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Devil's Due (2014)



Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mladi bračni par odlazi na medeni mjesec u Dominikansku Republiku nakon kojega se vraćaju kući potaknuti nekim neobičnim događanjima. Samantha doživljava neplaniranu trudnoću, a kako tjedni prolaze, par se počinje suočavati s mračnim pretskazanjima i sa situacijama koje mogu ugroziti njih i njihove bližnje...



Užasno su me počeli nervirati found footage filmovi. Doslovno svugdje gdje se okrenem da potražim neki noviji horror, obavezno je epitet found footage uključen u opis filma. Nadam se da će ta era što prije završiti u horror filmu jer su se počele nizati takve gluposti od filmova da se jednostavno teško može razabrati ili naići na pravu kvalitetu što se tiče ''drmajuće'' kamere. I logično je...da, naprosto je logično da se i Devil's Due predstavi publici kao obična kopija s nemaštovitom radnjom i svim (ne)čarima kamere iz prvoga lica. Poražavajuća je stvar i ta da se ovakvi filmovi pojavljuju u kinima i zarade triput više novaca nego za što su napravljeni, Devil's Due je sa 7 milijuna koliko je koštao skočio na zaradu od gotovo 32 milijuna dolara. Dam se kladiti da će upravo zbog toga Đavoljem sjemenu uslijediti i nastavak...a zašto? Zbog zarade, obične zarade.
Ovdje možemo vidjeti gotovo svega: djelomični spin off Rosemary's Baby, The Devil Inside, Last Exorcism, segment iz V/H/S-a (gdje su isti redatelji) itd itd...Devil's Due je film bez svojega karaktera i osobina, potpuno je bespotreban film i kao takav mi je pao na dno ocjenjivačke tablice. Osim par vrlo dobrih efekata i ponegdje zanimljivih načina snimanja, ovo smeće pada u zaborav, ispod svih prije navedenih filmova sa sličnom tematikom, jer niti me zadovoljio scenarijski, niti me zastrašio, niti me na bilo koji emotivni način pogodio.



Međutim, razlog zbog kojega filmu neću dati najnižu ocjenu mogu zahvaliti dobrim glumcima, mladi bračni par je odlično utjelovio svaku paniku i uzbuđenje, što tijekom radosnih vijesti poput otkrivenja trudnoće, što tijekom nemirnih i užasnih događaja. Oboje su podjednako doprinjeli atmosferi, no nažalost, oni su jedini koji su i stvorili nekakvu atmosferu u filmu, sve ostalo je obično drmanje kamere, previše mračnih i nevidljivih scena (kao da gledam Cave iz 2005.) te prilično već viđen kraj koji otvara opet mogućnost nastavka, kako sam i rekao. U filmu ima jako malo scary momenata, ja se doslovno niti jednom nisam trznuo na moguće zastrašivačke scene, ali ne vjerujem da je to zato što sam već godinama u horrorima, nego zato što to nije nešto što je nepredvidivo ili neočekivano, naprosto se znate pripremiti na neke scene i neće vam biti toliko uzbuđujuće, što je naravno loše. Tako da ne vjerujem da je iz kina uopće izašao netko pretjerano zadovoljan, no naravno, u kinu je ponešto drugačiji doživljaj. Jedan segment iz omnibusa V/H/S urađen je na sličnu tematiku od strane istih redatelja, stoga ako ste pogledali taj film, ovdje će vam dosta toga biti slično. Found footage ovdje je izgubio na svojoj uvjerljivosti, kao što sam nedavno primijetio u petom dijelu Paranormal Activity serijala, previše se ne razmišlja o tome kada će se u stvarnome životu uopće koristiti kamera za snimanje. Sigurno ne kada bježite od nekoga ili kada vas napadaju na ulicama ili slične radnje, no dobro, ovdje se pokušalo izvući s trikovima kao što su kamera iz trgovina i kamere uključene po kući (zvuči poznato?). Ovdje je previše toga jednostavno pokradeno, nesustavno i nezanimljivo.



Morate preskočiti ovaj film, nadam se da ćete poslušati moj imperativ i da ćete se okrenuti nečem pametnijem ili nečemu autentičnijem i jedinstvenijem. Devil's Due jednostavno je sve što loš film sadrži.

Post je objavljen 19.04.2014. u 16:45 sati.