Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Trenutak za haiku poeziju

Trenutak za haiku poeziju



*

Basho zapisa:



DIVLJA ČAPLJA

SPAVA –

SPOKOJNA OTMJENOST.



Da li ste vidjeli divlju čaplju dok spava? Basho kaže: “spokojna otmjenost.” Takvi ste vi kada vam se dogodi tišina – spokojna otmjenost. Iznenada postajete kralj. Uvid vam daje čitav univerzum. To odnosi sve što je lažno, a daje vam sve što je istinito – sve što je lijepo, sve što je ljupko, sve što je čista radost.

Čovjek kao Basho – čovjek duboke meditativnosti – će svugdje to vidjeti. Čak i dok čaplja spava, on će vidjeti spokojnu otmjenost. U letu divlje ptice, on će vidjeti neizmjernu slobodu. U nebu će vidjeti vlastitu ništavnost. On će početi da stiče nove uvide o svemu – čak i običan divlji cvijet će postati mnogo ljepši.

Isus je rekao: “Pogledajte divlje ljiljane u polju. Oni su ljepši i od samog kralja Solomona u svom njegovom sjaju.” A Solomon je bio drevni jevrejski kralj velike ljepote i ogromnog razumijevanja. U čitavoj Bibliji, samo njegova pjesma, Solomonova pjesma, ima neku istinu; inače, sve drugo je obično. Ali Isus kaže: “Ti divlji ljiljani su ljepši i od samog kralja Solomona u svom njegovom sjaju.”

Čovjeku meditacije sve izgleda sasvim novo i svježe, mlado, živo. On isijava ljubavlju, milošću i radošću. OSHO

Copyright © Osho International Foundation

www.osho-yu.me



Post je objavljen 17.04.2014. u 08:28 sati.