Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POSTOJI I RADI PRVA PROIZVOĐAČKA ORGANIZACIJA U HRVATSKOJ !



UGOVORI PROIZVOĐAČI - OTKUPLJIVAČI MLIJEKA DO POČETKA SVIBNJA!

PROIZVOĐAČKA ORGANIZACIJA DRAVA- SAVA (PO) čija je konstituirajuća skupština održana 23. ožujka u Goli, a na kojoj je za predsjednika zabran vlasnik farme od 35 muznih krava Nikola Pajek iz okolice Križevca, upisana je u evidenciju organizacija proizvođača u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda. Ona ima pravo nastupa na tržištu mlijeka u Hrvatskoj i inozemstvu i priznata je udruga od Ministarstva poljoprivrede. I još jedna važna činjenica: to je prva proizvođačka organizacija u RH.
Proizvođačka organizacija Drava –Sava ima 215 članova. Ti su članovi iz 205 proizvodnih jedinica te je u članstvu još deset članova iz njihovih gospodarstava. Članovi iz Koprivničko križevačke županije su 2013. isporučili 13.727. 147 kg mlijeka iz Virovitičko podravske županije sa isporučenih 2 465 000 kg mlijeka, te jedan je član iz Karlovačke županije sa isporučenih 300 000 kg. Članovi su 2013. isporučili ukupno 16 .492.47 kg mlijeka. U članstvu je sedam otkupljivača mlijeka i to Dukat, Natura Milk, Vindija, Bohnec, Euro Milk, Vodopjevec i Sirana kalnički proizvodi.
Najjači otkupljivač PO po količini je Dukat s otkupljenih 10.479. 339,00 kg mlijeka.
Euro Milk mljekara je otkupila 1.664.900,00 kg mlijeka od članova, Vindija 1.353,057,00 kg, Natura Milk 1.255.443,00, Bohnec 961.724,00 kg, Vodopjevec 755,000,00 kg, a Sirana kalnički proizvodi 22.684,00 kg mlijeka.
Proizvođačka organizacija osnovana je kako bi poljoprivredni proizvođači mogli biti ravnopravan partner u pregovorima o otkupnoj cijeni sirovog mlijeka, zatim kako bi bila stvorena platforma za održivu proizvodnju, da članovi PO što jednostavnije mogu participirati u programima EU, te da poljoprivredni proizvođači vlasnici farmi muznih krava budu prepoznati kao ekonomski faktor na lokalnoj i državnoj razini.
Prema riječima farmera i predsjednika Proizvođačke organizacije Drava- Sava Nikole Pajeka važni i hitni zadaci PO su organizirati skupštinu na kojoj će članovi odabrati otkupljivače mlijeka i sklopiti s njima ugovore. Ugovori otkupljivači- proizvođači trebali bi biti sklopljeni do početka mjeseca svibnja ove godine. Lokalnu upravu treba potaknuti na mjere posebne potpore, što bi trebalo biti realizirano tijekom ovoga mjeseca - travnja 2014.
Što se sklapanja ugovora tiče, ugovor ne bi trebao biti sklopljen na kraći rok od šest mjeseci, a mora sadržavati jediničnu cijenu koja može biti fiksna ili izračun kombinacije različitih parametara, treba sadržavati približnu količinu mlijeka koja će biti isporučena u određenom roku, način plaćanja , način sakupljanja i način isplate, a predviđena su i pravila više sile (suša, poplava, itd)
Ostale dijelove ugovora o isporuci sirovog mlijeka PO slobodno pregovara.
Radni zadaci PO koji su naznačeni za 2014. godinu je uspostava tripartitnog sustava nadzora između Proizvođačke organizacije , Hrvatske poljoprivredne agencije i otkupljivača- što bi trebalo učiniti do lipnja tekuće godine, dogovoriti poslovnu suradnju sa Lokalnim akcijskim grupama, pokrenuti izradu projekta sa lokalnim upravama u izradi projekata za mjere ruralnog razvoja za razdoblje 2015-2020. godine, te raditi na promociji proizvođačke organizacije sa ciljem što veće koncentracije ponude.
Uprava Proizvođačke organizacije Drava-Sava koju uz predsjednika Pajeka iz okolice Križevca čine još i dopredsjednici Željko Turčić iz okolice Đurđevca i Darko Blažević iz Kalnika zadala si je ciljeve ovim redosljedom 1. planirati i prilagoditi proizvodnju potražnji 2. koncentrirati ponudu i plasirati proizvode članova PO na tržište i 3. učiniti troškove proizvodnje optimalnim i stabilizirati proizvođačku cijenu. Organizirana PO trebala bi dati kvalitetu, sigurnu proizvodnju, održati postojeća radna mjesta, a otvarati i nova radna mjesta. Na taj način poljoprivredni proizvođači baštiniti će ruralni prostor. S otkupljivačima mlijeka, Ministarstvom poljoprivrede i s lokalnom upravom suradnja mora biti transparentna i konstruktivna.


Image and video hosting by TinyPic
Vizuelna poruka iz prezentacije Nikole Pajeka o Proizvođačkoj organizaciji Drava-Sava.


Post je objavljen 12.04.2014. u 23:40 sati.