Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

Emisija "Radio Zeline" - "Zakaj Ne?!" - Gost - glazbeni urednik: Želimir Lah, 3. travnja 2014.

Zvonko Kvaternik, kantautor i urednik emisije "Zakaj ne" na Radio "Zelini ugostio me kao gosta - glazbenog urednika. Inače u emisiji gostuju različuti umjetnici: od slikara, do pjesnika.

Tema je emisije je bila Američko Rock pjesništvo koje inače slabije poznato u Hrvatskoj. Kazivao sam stihove dve Američke pjesničke legende Patti Smith i Jima Morrisona.

No, na početku emisije kroz ragovor sa Zvonkom prisjetio sam se svojih glazbenih početaka od "Bijelog Dugmeta" i njihove dječje pjesme "Bila Mama kukunka, bio tata Taranta" preko legendarne grupe Smak , Yu grupe, pa Grupe Time, Znači većine grupa koje su bile popularne sedamdesetih godina i bitno me odredile moj glazbeni put. Koncepcija emisije je bila takva da sam, na njezinom početku puštao glazbu, uglavnom domaću od Smaka npr. legendarna "Crna Dama" mi je bila prva pjesma na popisu, zatim Timeovci, pa Yu grupa, sve su to grupe koje sam u djetintsvu rado slušao.

Središnji dio emisije bio je posvećen pjesništvu Patti Smith i Jima Morissona. Te dvije pjesničke legende sam izabrao jer su kao i američko pjesništvo manje poznate širem hrvatskom slušateljstvu. Budući da se bliže uskrsni blagdani od Patti Smith sam kazivao hrvatski prijevod njezine pjesme" Uskrs" ("Easter"), dok sam od največeg američkog Rock pjesnika "Kristalni Brod" ( "The Cristal Ship") Kao gost glazbeni urednik te pjesme sam "pustio" slušateljima "Radio Zeline".

U završnom djelu emisije istakao ulogu legendarnih "Buldožera" za moj glazbeni razvoj i "pustio" njihovu legenarnu pjesmu "Život to je feferon", Nakon toga sam "pustio" legendarnog Franka Zappu i njegovu legendarnu "Bobby Brown Goes Down" i govorio o satiričnosti Buldožera i Franka Zappe. Emisiju sam završio legendarnom pjesmom u izvedbi JImmija Hendrixa - "Hey Joe". Na kraju bih se zahvalio voditelju i uredniku emisije "Zakaj Ne?" koji mi je dao priliku da samo ovlaš predstavim svoje glazbene uzore, bilo kroz glazbu, ili pjesništvo, i nadam se da ću nekom drugom zgodom opet gostovati u njegovoj emisiji.



Post je objavljen 11.04.2014. u 11:17 sati.