Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

snaga očiglednoga



PAMETNIJI OD PAMETNIH

Mađioničar koji se naziva Amazing Randy (Zapanjujući Randy) objavio je knjigu pod naslovom „The Magic of Uri Geller“ (Magija Uri Gellera) u kojoj tvrdi da je ovaj svjetski poznati parapsihološki fenomen zapravo prevarant. Način na koji je dokazuje je jednostavan. Sve ono što Uri Geller izvodi Randy objašnjava kao puke mađioničarske trikove i svaki je sposoban ponoviti.

Zanimljiv odlomak nalazi se na sedamnaestoj stranici spomenute knjige. Randy kaže da je u tridesetogodišnjoj karijeri nastupao pred stotinama tisuća gledatelja. Svaki put je posebno naglasio da ono što izvodi nije plod nikakvih nadnaravnih moći, nego su to sasvim objašnjivi mađioničarski trikovi. S druge strane, mađioničari ne odaju kako izvode svoje trikove. Recepti za dobre trikove se čuvaju kao tajne i eventualno prodaju drugim mađioničarima po skupoj cijeni.

Randy tvrdi (a ja mu na osnovu svog iskustva na drugim područjima mogu povjerovati) da se uvijek nađe neki broj ljudi koji mu ne vjeruju da je ono što izvodi najobičnija iluzija. Ta oni su svojim očima vidjeli što je izveo i znaju da se to ne može drugačije nego natprirodnim moćima! Znaju oni, nisu naivni! Čvrsto su uvjereni da Randy posjeduje neku strašnu tajnu moć, ali ne želi priznati, pa zato izmišlja neuvjerljiva objašnjenja da je njegov repertoar sastavljen od samih više ili manje domišljatih blefova i doskočica.

Pametnije od pametnih ne možeš krstiti. Usprkos svim upozorenjima i usprkos znanju da je nešto nemoguće, i dalje vjeruju u besmislice. Oni su već kršteni. Spremni su povjerovati u svaku glupost, ludost i besmislicu ukoliko je u skladu s njihovom već postojećom slikom svijeta.










Post je objavljen 08.04.2014. u 22:43 sati.