Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obrucnabacvi

Marketing

TKO SJEDI U PREDSJEDNIŠTVU HRVATSKOG SABORA?

Predsjedništvo Hrvatskoga sabora osramotilo je Sabor i ponizilo hrvatski narod




Objavljeno Ponedjeljak, 07 travnja 2014.





70. obljetnica pokolja 1526 Hrvata nije za „Hrvatski" sabor obljetnica državne razine

Prije točno 70 godina pripadnici njemačke SS divizije „Prinz Eugen" počinili su jedan od najstrašnijih zločina nad Hrvatima na području NDH u Drugome svjetskom ratu. U podmosorskim i podkamešničkim selima u strašnome su pokolju ubili najmanje 1 526 osoba bez razlike na spol i dob, od najmanje djece do stogodišnjih staraca. Taj se događaj dostojanstveno obilježio u Donjem Docu, Otoku i Trilju te selima na njihovu području.

Od 26. do 29. ožujka 2014. komemorativnoj svečanoj akademiji u Trilju te misnim slavljima u Donjem Docu, Otoku, Rudi, Krivodolu i Voštanima, posebni pijetet prema žrtvama odalo je nekoliko tisuća ljudi. Četiri misna slavlja osobno je predvodio nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić uz koncelebraciju velikoga broja svećenika. Pokrovitelj ovoga, u svemu dostojanstvenoga prisjećanja na nedužne žrtve, za područje triljsko i otočko bila je Splitsko-dalmatinska županija.

Ova tužna obljetnica ostat će zapamćena i po bešćutnoj, neljudskoj i nedopustivoj odluci Predsjedništva Hrvatskog sabora od 5. ožujka 2014. kojom je odbijena zamolba gradonačelnika Trilja i načelnika općine Otok za pokroviteljstvom nad obilježavanjem 70. obljetnice sjećanja na veliki pokolj civilnoga stanovništva.

POTPUNO POLITIČKO SLJEPILO

Njihovo obrazloženje kako se ne radi o značajnoj obljetnici za državnu razinu i kako događaj nije dovoljno povijesno istražen, govori o njihovoj nesavjesti, nesvijesti, neinformiranosti i potpunom političkom sljepilu. Laž je da događaj nije povijesno istražen, o njemu postoji nekoliko znanstvenih radova i sigurno spada u red najbolje istraženih događaja iz toga ratnog doba. A treba li ovaj događaj spadati među događaje značajne za državnu razinu, ostavljam čitateljima da sami zaključe.

No ono što nije „jasno" najvišim političkim predstavnicima hrvatskoga naroda, jasno je najvišem predstavniku njemačkoga naroda u Hrvatskoj, veleposlaniku Hansu Peteru Annenu. On je osobno nazočio središnjoj komemoraciji u Voštanima, danas pustome selu u kojemu je ubijeno više od 330 osoba. Izrazio je žaljenje zbog tog što su pripadnici njegova naroda učinili i na taj način pokazao da se njemački narod zna nositi sa svojom neslavnom prošlosti.


Sam nadbiskup Barišić u svojim je propovijedima izrazio veliko žaljenje što uz vijenac njemačkoga naroda nije bilo vijenaca Hrvatskoga sabora, predsjednika države i vlade. Jesu li tome pridonijeli dalmatinski „trabanti" današnje vlasti iz redova SDP-a, antifašističkih udruga i nekih marginalnih stranaka, teško je znati. Jer i oni su u maniri partizanske gerile, bez nazočnosti naroda i izvan službenoga protokola položili svoje vijence na spomen-kosturnice. Time su zapravo pokazali tko to politizira ono od čega se politika treba odmaknuti.

Žalosti još jedna činjenica da ni državni mediji, HRT i tiskani listovi nisu nazočili ovome obilježavanju niti su o tome izvješćivali. Vjerojatno bi se itekako odazvali da su organizatori bili nekakvi SAB-ovi, ZUAB-i, SUBNOR-i ili kako se već nazivaju sljedbenici partizanski koji ponovno djeluju kao gerila. Dostojanstvo i human odnos prema žrtvi ovaj su put ipak pobijedili.

Ivan Kozlica
Hrvatski tjednik




Objavljeno Ponedjeljak, 07 travnja 2014 18:00

Pripremio. K. H.















Post je objavljen 07.04.2014. u 21:44 sati.