Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvd-kupjak

Marketing

Druga preventivna akcija zaštite od požara DVD-a Kupjak

U nedjelju, 6. travanja održana je druga preventivna akcija zaštite od požara s početkom u 10,30h sa zadaćom pregleda i čišćenja hidrantske mreže u mjestu.
Ukupno se na području Kupjaka nalazi 11, na području Leskove Drage 3 i u Šijama 1 hidrant. Svi su priključeni na javnu vodovodnu mrežu i podzemne su izvedbe zbog opasnosti od smrzavanja i pucanja. Njihov je raspored sukladan važećem Pravilniku o hidrantskoj mreži za gašenje požara na području gornjeg i središnjeg dijela Kupjaka te Leskove Drage i Šija. S druge strane primjetan je nedostatak hidranta na ulasku u Kupjak iz pravca Delnica. Osim navedenih hidranata postoje i oni na području bivše ciglane gdje rade tri pilane i jedno proizvodno-prodajno poduzeće, međutim oni su priključeni na javnu vodovodnu mrežu preko posebnih vodomjera. Stanje i dostupnost tih hidranata biti će provjereni u dogovoru s vlasnicima navedenih pilana. Dio mreže u gornjem Kupjaku prošle godine je obnovljen pa se može reći da je trenutačno stanje zadovoljavajuće.
Za izgradnju, održavanje i ispitivanje javne hidrantske mreže odgovorna je lokalna samouprava koja te radnje izvršava preko vodoopskrbnog poduzeća i poduzeća ovlaštenog za ispitivanje mreže. Kako se ti hidranti smiju koristiti samo u slučaju požara, vatrogasci bi se teoretski trebali susretati s njima samo u slučaju požara. To ne bi trebao biti problem da se mreža redovito održava i ispituje, a to često nije slučaj. Ovaj je problem prisutan gotovo u svakoj sredini i upravo zbog tog smatramo da vatrogasci ovakvim akcijama daju veliki doprinos zaštiti od požara.
Specifičnost hidrantske mreže na području Kupjaka je da se gotovo svi hidranti nalaze uz Državnu prometnicu D3, staru cestu Rijeka- Zagreb koja se po zimi tretira s mnogo soli i pijeska. Nakon završetka zime mnoge hidrantske šahte su zatrpane pijeskom, oštećene korozijom i potrebno je neko vrijeme da se otvore. Vatrogasci, iako na primjer ne mogu utjecati na raspoloživi tlak i protok svakog hidranta, mogu svaki hidrantski priključak očistiti i učiniti dostupnim u slučaju požara. Isto tako moraju izvijestiti nadležne o svakom uočenom nedostatku ili nepravilnosti. Ovogodišnja akcija koju su provela 6-orica članova društva dala je očekivane rezultate. Dobrovoljnim radom članova DVD-a svi hidranti očišćeni su od pijeska i zemlje te su zapisani nedostaci kao što su hidranti bez oznaka i sl. Na kraju je sačinjen i zapisnik koji će biti proslijeđen Općini Ravna Gora i Vatrogasnoj zajednici Općine.



Post je objavljen 07.04.2014. u 20:07 sati.