Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAKAŠNJELI OPERATIVNI PROGRAM ZA RIBARSTVO 2007. - 2013.



"KOLIKO PAMTIM, SADA SMO U 2014."

Dan prije kraja mjeseca ožujka primila sam ovaj kraći esej ribara Radovana Simića iz Pule. Poslao je u attachu i Operativni program za ribarstvo 2007.- 2013. koji ima 105 kartica. Piše i čudi se što je to Operativni program za razdoblje koje je prošlo. Upravo je taj Operativni programe ministarstvo poljoprivrede dostavilo Vladi RH na potpis 5.ožujka ove godine. I svi se prave kao da je u redu da se potpisuje Operativni program za razdoblje od šest godina koje su već prošle.
A ribar Simić piše slijedeće:

Ma tko je ovdje lud ili zbunjen? Koliko pamtim sada smo u 2014-oj godini,a mi donosimo operativni program za ribarstvo 2007-2013.i potpisuje ga premijer. Možda on ne zna koja je godina ili možda misle da mi ne znamo koja je. Zar ne bi trebao biti potpisan i u funkciji isti taj plan, zvučnoga naziva, za razdoblje 2014-2020? Imaju ga na papiru samo kao prijedlog,a vjerojatno će postati operativan,kako oni kažu, negdje početkom 2020-te godine. Neka netko pokuša preusmjeriti svoj obrt iz ulova u uzgoj ribe i školjaka, što je po NJIMA temelj budućeg razvoja hrvatskog ribarstva, trebat će mu nekoliko godina. Zar je to način vođenja jedne politike ribarstva gdje ćemo uvijek zaostajati za ostatkom EU i Svijeta,a u nekom boljem vremenu iza nas bili smo vodeći u tim granama proizvodnje? Ako pokušate,loptat će vas od Uprave ribarstva na Županiju, od Županije na Općinu, a Općine nazad na Upravu ili će vam reći da još nemaju u svojim prostornim planovima određena mjesta za obavljanje te djelatnosti. Ne znam tko je odgovoran za ovakvu ribarsku politiku i odnos prema ljudima koji su uključeni u ovu granu proizvodnje ali vjerujem da postoji netko tko će reći DOSTA ovakvom načinu vođenja ribarstva. 2014-ta je godina ,a mi nemamo niti jedan prihvaćen plan upravljanja za ribolovne alate. Sutra će nam pola flote ostati vezana za obalu , ukoliko EU počne dosljedno provoditi kontrolu i nadzor našeg ribarstva. Da li postoji netko tko će podvući crtu i otvoreno reći koliko je ljudi radilo na tome i koliko su novaca primili u ovih nekoliko godina za plaće koje nisu zaslužili jer posao koji su radili nisu obavili. Trebamo si postaviti pitanje KO OVDJE KOG...
Lijep pozdrav svima odoh u šparoge i ispeći dvije ribice na gradele i popiti litru crnoga, pa sutra je novi dan, možda i nama krene.
Simić Radovan.


Iz Operativnog programa 2007. - 2013. prenosim nekoliko tablica statističkih podataka.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 02.04.2014. u 23:55 sati.