Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novinar-istine

Marketing

Budučnost (ne)stabilne Europe



Budućnost (ne)stabilne Europe

Nakon nezavisnosti Kosova 2008. , te bijeg Krima od Ukrajine u Rusku Federaciju , mnoge pokrajine su vidjele slabost EU u ovim situacijama i počeli jače borit za svoju neovisnost za koju smatraju da imaju pravo. Budućnost Europe je vrlo maglovita i nepredvidljiva, neke pokrajine će vjerojatno izboriti svoju samostalnu i neovisnu državu mirno , dok druge će vjerojatno krenut težim putem, a to je ratom.

Španjolska

Španjolska je trenutno u najtežoj krizi, bilo to recesijskoj i narodnoj.Ovdje imamo Kataloniju , Baskiju , Gibraltar i još neke manje regije poput Valencije i Andaluzije koje nisu toliko raspoložene za neovisnost kao prve tri nabrojane pokrajine,ali uvijek postoji pitanje ako mogu drugi zašto nebi i mi. Katalonija je vjerojatno prva posle Krima koja će krenut putem slobode i nezavisnosti njihove nove Republike Katalonije. Baskija već desetljećima vodi svoju borbu s terorizmom za neovisnost te pokrajine, a ako se Katalonija odcijepi od Španjolske Baskija će još jače i žešće krenut u svoj naum i pokušaj slobodne i neovisne Baskije, pa čak i pod cijenu građanskog rata s Španjolskom. Gibraltar isto tako želi postat samostalan i neovisan , oni su več stolječima spor između Velike Britanije i Španjolske.
Sve ove nabrojane pokrajine imaju veliku podršku svojih građana, ima tu mnogo razloga za neovisnost i slobodu, neki su financijske prirode a drugi domoljubne prirode.

Škotska

Škotska če 18.9.2014 održati veliki Škotski referendum o nezavisnosti. Građani Škotske će odlučivati o sudbini svoje Škotske dali će krenut putem samostalne i nezavisne države ili će ostati dio Velike Britanije. Pitanje referenduma če biti :

"Da li Škotska treba da bude nezavisna država? (eng. Should Scotland be an independent country?)"

Osnovna pitanja koja se razmatraju u referendumskoj kampanji odnose se na privredne snage Škotske, njene odbrane, budućih odnosa s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva i članstva u međunarodnim organizacijama, posebno u EU i NATO. Vidjet čemo još kako će to sve proći , mada izgleda da su se Britanci več pomirili s činjenicom da će izgubiti Škotsku nemojmo se nadat samo da će se olako odreći Škotske.

Italija

Italija je trenutno najnestabilnija država u EU , velika recesijska kriza podijelila je Italiju na jug i sjever.Ali i nije to najveći problem trenutno, mnoge regije su polagano počele zazivati referendume bilo o svojoj neovisnosti ili večoj autonomijom unutar Italije. Zadnji takvi primjeri su bili regije Veneto(Venecija) i Sardinija , dve talijanske regije koju imaju bogatu svoju vlastitu kulturu i povijest u Europi. Naime oni su su odžali "neslužbene" internetske referendume o svojoj neovisnosti koje naravno Rim ne priznaje, a gotovo svi talijanski mediji su ignorirali ili uopće nisu pisali o toj temi. Na tim neslužbenim referendumima su obje regije glasali za neovisnost preko 70% glasova za DA. Posle ove dvije regije vjerojatno će i svoje mjesto u Italiji početi preispitati regije poput Trsta i Sicilije. Naravno Rim se neče lako odreći tih regija , jer time bi se lagano ali sigurno počela raspadati Italija na više dijelova.

Belgija

Belgija je isto jedna od zemalja EU koja živi pod velikom podjelom stanovništva.Belgija je federalna zemlja koja je dijeli na dva dijela , a to su Flandrija i Valonija. Flandrija je večinom bogata regija sa nizozemskim govornim područjem te Valonija večinom slabo nastanjena i siromašna regija sa francuskim govornim područjem. Među ta dva stanovništva oduvijek postoji velika podjela, i ako bi se kojim slučajem ikada odlučili svaka poči svojim putem to bi se dogodilo vjerojatno mirnim putem, jer su belgijanci inače vrlo kulturan i miran narod. Jedini problem bi predstavljao glavni grad Bruxelles koji je dvojezično područje, iako većina stanovnika govori francuskim jezikom. A drugi problem je taj što je Bruxelles središte i sjedište dvije svjetske organizacije, a to su EU i NATO. Kako bi se riješila ta dva problema i pitanja bilo bi teško predviđati.

Uglavnom ovaj članak danas je usmjeren na to da je EU polagano gubi svoj u svrhu i slavu , jer je sve iz godine u godinu je sve jača razlika između siromašnih i bogatih. Europa je uvijek bila korijen mnogih kultura i nacija, a i opet mnogih velikih ratova u kojima su se krojile mape i granice.

Autor: D.P

Post je objavljen 31.03.2014. u 11:41 sati.