Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

Marketing

Obama o Rusiji.

U vezi s Krimskom i Ukrajinskom krizom Obama je puno govorio. Došao je u Europu i rekao nekoliko zanimljivih stvari.
Odbacio je usporedbe Krima s Kosovom te neuspješno branio i opravdavao Američku invaziju na Irak. No osim toga najzanimljivije je to što je spomenuo Rusiju kao regionalnu silu. Ovo je zanimljiva teza Obame o suparničkoj zemlji i geopolitičkom rivalu. Ovakvom tvrdnjom Obama je htio reći da je previše popuštao Putinu te kako Rusija previše traži s obzirom na svoju poziciju regionalne sile.
Dakle najavio je promjenu i drugačije tretiranje Rusije i Putina.
Možemo voljeti ili mrziti Rusiji no ono što je Obama rekao je potpuna istina.
Rusija jest regionalna sila i ništa više od toga. Ruska ekonomija je sedam puta manja od Američke i na razini je Francuske ekonomije. Rusija ima velika prirodna bogastva i potencijal za gospodarski rast no nema potrebnu populaciju da bi mogla steći status svjetske sile.
Znači Obama je u pravu. Rusija jest regionalna sila.
I sam Putin je svjestan da je Rusija regionalna sila te je na neki način to već prihvatio i pomirio se s time.
Putin je 2007 pričao o multipolarnom svijetu u kojem bi Rusija bila samo jedan od polova tog mulitipolarnog svijeta. Dakle Rusija je odustala od globalnih ambicija.
Analiziramo li Rusku politiku jasno je da su Ruske sfere interesa regionalne.
Prije svega to su zemlje bivšeg SSSR te uz to Balkan, Bliski Istok i Centralna Azija. Dakle sve regije koje se nalaze u blizini Rusije.
Rusija nema nikakav utjecaj na zemlje Afrike, Latinske Amerike ili Indokine.
Zemlje koje se u tim područjima javljaju kao Ruski saveznici nisu posljedica Ruskog utjecaja već mržnje tih zemalja prema Americi i zapadu.
Primjer su Nikaragva, Venecuela, Ekvator, Vijetnam i slično.
Dotične zemlje su prijatelji Rusije iz inata Americi. Brazil, Indija i Kina gledaju na Rusiju kao na alternativu zapadu. Ako se zakvače s zapadom dobro dođe Ruska podrška.
No dosta o Rusiji sada malo o Americi.
Izgleda da se Rusija nakon raspada SSSR nekako uspjela pomiriti s položajem regionalne sile, ali Amerika se teško miri s gubitkom položaja svjetske apsolutno dominantne supersile.
Nakon raspada SSSR Amerika je bila apsolutno dominantna a sada je stižu Kina, Indija, Brazil i neke druge brzo rastuće ekonomije.
Ali nije samo gubitak ekonomske dominacije razlog pada Američke moći u svijetu.
Ratovi u Iraku i Afganistanu uzdrmali su Američku dominaciju svijetom puno više nego Putin i njegova Rusija.
Narodi svijeta gledaju na Ameriku kao na tiranina te je negativni imidž jedan od razloga gubitka Američke moći.
Što se prije Amerika pomiri s time da više nije apsolutni gazda to će svijet biti sigurnije mjesto za život.
Pravi odgovor Putina bio bio priznanje da je Rusija regionalna sila te poziv Americi da je sada vrijeme da Amerika prizna da je njihova apsolutna dominacija svijetom gotova.
Tako bi neke stvari sjele na svoje mjesto kod Ruskog i kod Američkog naroda. Ovako se Ruski narod zavara da je Rusija globalna sila a Američki narod se zavara da je Amerika dominantna kao prije dvadeset godina.
Još jedna stvar je jako bitna. Rusija se tuče u svom dvorištu i nema puno prostora za uzmicanje dok se Amerika tuče u gostima.
Ovaj sukob pokazuje da Rusija ima status regionalne sile i da je dovoljno jaka da samostalno donosi odluke u svojoj "kući" a za Ameriku dokazuje da ima status globalne sile koja nije u stanju nametnuti svoju volju Rusiji u njezinom dvorištu.
Treba spomenuti i da Rusija ima Nuklearno oružje i da nije najpametnije stjerati nuklearnu super silu u kut.
Kada je protivnik stisnut u kut i kad osjeti da nema izlaza onda ide napad. U slučaju Rusije to znači katastrofu globalnih razmjena.
Zato će sve oko Ukrajine završiti sa brbljanjem i osudama a do ozbiljnih sankcija neće doći. Nitko nije lud stisnuti Rusiju uza zid.
Zna to Obama zna to i Putin.










Post je objavljen 28.03.2014. u 18:10 sati.