Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VAŠE VIĐENJE: PONOSNI VATROGASCI

ŠĆEPANJE
Piše: Marija Matijašević

Prijateljsko zagorsko vatrogasno društvo DVD Šćepanje, pozvalo je naše DVD Stružec, na svoju 63. Godišnju skupštinu. Stižemo u Šćepanje, malo – veliko selo, koje se proteže na nekoliko brežuljaka u općini Breznički Hum. Sva sela su spojena uskim cesticama, ali priroda je prekrasna. Krećemo iz Strušca vatrogasnim kombijem, nas šest u svečanim vatrogasnim uniformama. Ja imam po prvi puta u životu na sebi svoju novu vatrogasnu odoru, naravno bez činova, ali sa znakovima vatrogasne pripadnosti. Kažu – dobro mi stoji. Usput se sjećam prošlosti naših vatrogasaca u selu. Ponosno su branili sela od požara. I limena glazba koju smo imali do prije par godina, bila je jedina u okolici. Bilo je te puhače prelijepo vidjeti, u uniformama, kako pješače selom svaki tjedan na probe, u svojim tamnim odijelama, na glavi im lijepe kape, pod rukom trube, klarinet, oboe i drugi instrumenti. Nema više toga i zato sam žalosna, kako sve izumire. Nema ni naraštaja puhača, a vatrogasca mladeži, još manje. U Zagorju nije tako!
Image and video hosting by TinyPic
Kad smo ušli u salu, a dočekani smo na vratima pozdravom; u velikom domu na gredama puno pokala, daje znak uspješnosti, mladih i starih. Djevojke i žene su veoma aktivne, a sa takmičenja obavezno dolaze sa najvrednijim odličjima i pokalima. Pokala negdje preko 70 komada – za očekivati je, da će im u skoroj budućnosti ponestati mjesta za brojne pokale – možebit, da će morati proširiti Vatrogasni dom. Prošle godine smo im poklonili sirenu sa daljinskim upravljanjem, koja je ovom prilikom i puštena u pogon – naravno da je bila i isprobana, te se uspješno obznanila ovom dijelu Zagorja, da je DVD Šćepanje spremno za akciju.
U izvještaju skupštine za prošlu godinu, predsjednik je izvještavao, o prvim mjestima, širom županije i dalje. Kasnije mi pričaju, kako imaju puno mladih i uz stalno vježbanje, postižu velike rezultate. Imaju i financijsku podršku gradonačelnika, župana i Sabora. A da tako nije i u drugim sredinama, čuje se na godišnjim skupštinama drugih društava.

Na žalost, cijelo vatrogastvo je u Hrvatskoj veoma potcjenjeno i opterećeno dadžbinama državi – kao da ono nije na usluzi društvu i od općeg dobra. Nakon domjenka i obilje kolača, mladež se zabavljala jako veselo i izdašno. Samo, kako kaže predsjednik, nemože još zabraniti pušenje u sali, pa smo sa suznim očima od dima, krenuli ranije doma nego obično.…. hrvatski glas berlin

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 27.03.2014. u 15:20 sati.