Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TEČAJ ZA RUKOVANJE PESTICIDIMA




U pripremi Ministarstva poljoprivrede

PRIRUČNIK O ODRŽIVOJ UPOTREBI PESTICIDA

Tečaj osposobljavanja, pravilnog rukovanja i korištenja pesticida je obavezan za sve profesionalne korisnike pesticida, distributere, savjetnike u prodaji i osobe u proizvodnji hrane bez obzira na njihovo obrazovanje.
Nitko nije izuzet od tečaja osposobljavanja jer Direktiva 2009/128/EZ ne daje pravni temelj za izuzeće. Međutim, pohađanje izobrazbe nije obvezujuće. Obvezno je samo polaganje ispita kojim će se dokazati razina znanja za sigurno rukovanje i primjenu pesticida. Ispit je potrebno položiti do 26. studenog 2015. godine.
Pesticide koji su namijenjeni neprofesionalnim korisnicima moći će kupovati i upotrebljavati osobe koje nisu završile tečaj i koje nemaju položen ispit za upotrebu pesticida.

Troškovi tečaja, koje plaćaju polaznici, nisu prihod državnog proračuna već institucija koje organiziraju i provode tečajeve te organiziraju polaganje ispita.
Propisani su i troškovi tečaja. Tečaj košta 715,00 kuna. Osobama koje će pristupiti polaganju ispita bez pohađanja tečaja, cijena ispita iznositi će 112,50 kuna. U cijenu je uračunat PDV. Svakih 5 godina, obveznici tečaja trebaju obnoviti znanje dopunskim tečajem.
Za potrebe organiziranja tečaja Ministarstvo poljoprivrede sa stručnjacima priprema Priručnik o održivoj
uporabi pesticida koji će sadržavati gradivo iz svih trinaest područja koje će obuhvaćati tečaj.Priručnik će biti besplatan za sve obveznike tečaja, a biti će objavljen na internet stranicama Ministarstva poljoprivrede.













Post je objavljen 25.03.2014. u 15:24 sati.