Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

Marketing

Katar i FIFA.

Svi već znamo da je FIFA dodijelila domaćinstvo svjetskog nogometnog prvenstva 2022 Katru. Nitko ne zna kriterije kojima se FIFA vodila te se oni jedino mogu usporediti s kriterijima za zapošljavanje u Hrvatske javne službe.
Transparentnost FIFE je na razini KGP u doba hladnog rata.
Neću optuživati bez dokaza pa neću reći da je FIFA korumpirana.
Ipak je njima nogomet na prvom mjestu a i teško je povjerovati da bi se veličine poput Platinija i Blatera dale nagovoriti na korupciju.
Za FIFU vrijede ista pravila kao i za visoku politiku, tu nema korupcije već samo lobiranje.
U prijevodu to znači da su Katarski šeijci svojim intelektualnim sposobnostima uspjeli uvjeriti Platinija i društvo da je u interesu nogometa održati svjetsko prvenstvo u Katru.
Intelektualne sposobnosti, velika moć uvjeravanja te nekoliko večera u skupim hotelima i eto domaćinstva.
Koliko je ispravna odluka pokazat će vrijeme.
No ovo je prvenstvo privuklo pažnju već sada, osam godina prije svoga početka.
Iz Katra stalno stižu vijesti o brutalnom kršenju radnički prava. Više od 50 radnika je već preminulo zbog robovski uvjeta rada.
FIFA navodno ništa ne zna, Katarska vlada šuti a građevinske firme istražuju navode. Slučaj usporediv s Sanaderovim torbama. Vlada šuti, HDZ ništa ne zna a tužiteljstvo istražuje navode.
Kvazi institucije, vijeća i udruge za zaštitu ljudskih prava naravno šute. Kad se uhvati neki političar ili tajkun eto njih odmah da daju svoja priopćenja a kad se ubijaju radnici onda ih nema ni na vidiku.
Dakle Juliji Timoščenko su više ugrožena prava nego radnicima u Katru.
Kad se stadioni izgrade, kad oči cijelog svijeta budu uperene u Katar, kad nogometaši i naivna publika budu uživali u predstavi, nitko se neće ni sjetiti niti spomenuti preminule i prevarene radnike koji su te stadione izgradili.
Ipak su ti radnici obična "stoka" iz tamo nekih divlji zemalja. Njima pakao nama uživanje.
Nogometaši, reprezentacije ali i ostatak svijeta da imaju malo, ali samo malo savjesti, trebali bi bojkotirati svjetsko prvenstvo u Katru.
Od srca ali baš od srca se nadam da će projekt Katarski NAFTAŠA i FIFINI kleptomana neslavno završiti i da se prvenstvo nikada neće održati.
Bojkot prvenstva, da tome se iskreno nadam.
Bojkot bio bi to veliki poraz FIFE, bio bi to veliki poraz Katra ali mala pobjeda radnika i nogometa.




Post je objavljen 22.03.2014. u 19:40 sati.