Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Grubišić: Crkva se u sve upliće

Grubišić: 'Crkva se u sve upliće, za ništa ne odgovara, a od države uzima milijarde. Ugovor s Vatikanom moramo mijenjati'

Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Nezavisni saborski zastupnik Ivan Grubišić rekao je danas kako Crkva ugrožava civilnost hrvatske države te kako se u sve upliće, a za ništa ne odgovara.

VEZANE VIJESTI

'Porez Crkvi trebali bi plaćati samo vjernici'

DON IVAN GRUBIŠIĆ: 'Crkve se oblažu oniksom, a narod kopa po kantama'
GRUBIŠIĆ ZA REVIZIJU UGOVORA S VATIKANOM 'Ako vjeronauk ne vrate u crkve, tražit ćemo referendum'

"Crkva mora doprinijeti rješavanju krize te biti uz narod koji kopa po kantama za smeće", kazao je Grubišić najavivši na konferenciji za novinare kako će podržati incijativu udruga Protagora i David o prikupljanju potpisa za referendum o reviziji Vatikanskih ugovora.

Uputio je dva pisma državnom i crkvenom vrhu tražeći reviziju Vatikanskih ugovora.

"Nema ni primisli o tome da se Crkva progoni i uskraćuju joj se prava ali pred zakonom moramo biti svi jednaki", pojašnjava Grubišić motive svojih zahtjeva i podsjeća kako niti jedna država, pa čak ni Irska i Poljska, nemaju takve ugovore s Vatikanom.

Rekao je da na njegova pisma iz crkvenih redova nije bilo odgovora, ali da mu je odgovorio predsjednik Hrvatskog sabora koji je o tom pitanju tražio mišljenje saborskog Odbora za vanjsku politiku. Premijer Milanović će, kaže Grubišić, zatražiti očitovanje Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Crkva, tvrdi Grubišić, po nekim istraživanjima iz proračuna godišnje dobiva oko milijardu kuna.

"To su privilegije koje u ovakvoj situaciji nitko ne bi smio imati", poručuje.

Komentirajući jučerašnju presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u Grubišić je ocijenio kako se ništa neće promijeniti a birači će i dalje toj stranci ostati vjerni.

Hrvatskoj, kaže, treba novi izborni zakon, a građani bi umjesto za liste trebali glasovati o imenima s tih lista.

Također, netko bi u Saboru, županiji ili gradskom vijeću mogao biti biran samo dva puta za redom. "Tako bi se omogućila fluktuacija novih ljudi", tvrdi Grubišić.

Zatražit će, kaže, i smanjenje broja saborskih zastupnika sa sadašnjih 151 na 70 kao i diranje u njihove privilegije.

Izvijestio je i kako je nezavisni zastupnik s njegove liste Jakša Baloević izbačen iz članstva u Savezu za građansku i etičku Hrvatsku kao i iz Kluba nezavisnih zastupnika u Saboru, jer je prekršio dogovor.

Naime Grubišić i Baloević dogovorili su te to potvrdili kod javnog bilježnika da će dio plaće davati u humanitarne svrhe, no Baloević to nije ispoštovao.

DNEVNIK.hr




Post je objavljen 14.03.2014. u 08:04 sati.