Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Kalifornija kompromisno, ali nimalo ekološki

Oči Amerike osim dodjele Oskara i crvenog tepiha uprte su u Kaliforniju i zbog plastičnih vrećica. Naime, Kalifornija je savezna država s najviše lokalnih samouprava koje su uvele uredbe o zabranama plastičnih vrećica, nametima ili ograničenjima - njih 100. (Inače, oko toga je napravljena fama da ih je jako puno, ali brojke jednostavno drugačije govore. Kalifornija ima 58 okruga, 22 grada i 460 mjesta što bi značilo da je u manje od 20 % lokalnih uprava uvedena zabrana.) Ipak, obzirom na te brojke, bilo je sasvim logično i samo se očekivao trenutak kada će na razini cijele savezne države Kalifornije biti donesena jedinstvena uredba o zabrani plastičnih vrećica i uvođenju nameta na papirnate vrećice.

Prvi prijedlog uredbe (AB 2449) kojom se počinje regulirati problematika plastičnih vrećica usvojen je 2006. godine. Uredbom je predviđeno da sve trgovine moraju primati natrag plastične vrećice i slati ih na recikliranje.

Uvođenje naknade na plastične i papirnate vrećice nije usvojeno 2008. godine. Već sljedeće, 2009. godine predloženo je da se s vrećica ukloni zbunjujuća oznaka "Biorazgradivo", ali je na tu uredbu veto stavio tadašnji guverner Schwarzenegger. Iste je godine usvojena uredba da vrećice moraju biti najmanje 40 % od recikliranog materijala, a od proizvođača se naplaćuje 0,01 US $ za svaku papirnatu vrećicu. Uredba predviđa početak primjene od 1. siječnja 2015. Ponovno je tijekom 2009. postavljen zahtjev da se uvede zabrana i na razini savezne države, ali je 1. rujna 2009. takav prijedlog odbijen.

Već sljedeće 2010. godine, odbijen je prijedlog uredbe o uvođenju zabrane na razini cijele savezne države Kalifornije (AB 1998), a odmah zatim iste godine modificirani prijedlog za zabranu na razini cijele savezne države Kalifornije (prijedlog zakona AB 2138) i isti ponovno nije dobio potrebnu većinu od 21 glasa da bi bio prihvaćen.

U 2011. godini predložena je uredba (SB 915) kojom je predviđeno da se na razini cijele savezne države odredi obavezna razina recikliranog materijala u vrećicama te da se ustanovi fond s kojim bi se financirale obrazovne aktivnosti o recikliranju. Uredba nije prihvaćena.

Prvi puta glasalo se o prijedlogu SB 405 senatora Alexa Padille 31. svibnja 2013. Glasanjem u senatskom odboru prijedlog je s 18 naprema 17 glasova podržan, ali ipak nije prošao jer nije dobio potrebnih 21 glas kako bi bio prihvaćen.

Obzirom da su u Kaliforniji (stanje početkom listopada 2013.) u 80 lokalnih samouprava uvedene zabrane jednokratnih plastičnih vrećica i drugi puta se 2013. raspravljalo o prijedlogu senatora Padile (SB 405) da se na razini cijele savezne države uvede zabrana jednokratnih plastičnih vrećica, ali je i taj puta nedostajao dovoljan broj glasova da se takva zabrana prihvati.

Početkom ožujka 2014. broj lokalnih samouprava koji je u Kaliforniji uveo različite oblike zabrana jednokratnih plastičnih vrećica popeo se na 100. Ponovno se raspravljalo o uvođenju zabrana, ali ovaj puta raspravljalo se o kompromisnom prijedlogu (SB 270) koji predviđa sljedeće odredbe:

• Kalifornija postaje prva savezna država SAD-a u kojoj je na razini cijele države usvojena uredba o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica
• Kalifornija postaje prva savezna država SAD-a koja uvodi zabranu jednokratnih plastičnih vrećica, ali osniva i fond u koji će država uplatiti 2 milijuna US $, a iz kojeg će se financirati tehnološke rekonstrukcije kod proizvođača za prelazak na proizvodnju višekratnih plastičnih vrećica
• Zabranjuju se samo tanke plastične vrećice, ali ne sve plastične vrećice.
• Uvodi se obavezna naplata za sve višekratne vrećice od 10 US $ centi (oko 57 lipa)
• Zabranjuje se uvođenje budućih zabrana plastičnih vrećica i usvajanje uredbi koje bi regulirale postupanje s višekratnim plastičnim vrećicama
• Na svaku višekratnu vrećicu proizvođač je dužan odštampati kupcu vidljiv natpis "Molimo, vratiti u trgovinu radi recikliranja"
• Zahtjeva se da sve višekratne vrećice zadovoljavaju definirane norme.
• Dozvoljava se korištenje višekratnih plastičnih vrećica debljih od 2,25 milsa odnosno 57 mikrometara koje imaju ručke.
• Zabrana za jednokratne plastične vrećice primjenjuje se u trgovinama namirnicama, ljekarnama i trgovinama robe široke potrošnje. Na druge trgovce ova se zabrana ne odnosi.
• Svi proizvođači višekratnih plastičnih vrećica moraju se registrirati, biti certificirani od strane države i plaćati naknadu državi.

Kompromisni prijedlog (koji je modifikacija originalnog prijedloga SB 405, ali su ga predložili zajednički senatori Padilla, De Leon i Lara) je, unatoč razočaranju vrlo organiziranih boraca protiv plastičnih vrećica i jednog dijela zelenih, prihvaćen i upućen u senatsku proceduru. Prema izjavi senatora Padille, ima osiguranu podršku dovoljnog broja senatora da bi prijedlog bio usvojen.



Izvori:
Plastic Bag Ban Report:
SB 270 Wrong Answer For Cali Plastic Bag Bans
Californians Against Waste: Plastic Bags: Local Ordinances
LegiScan: Bill Text: CA SB270
Animated flags




Post je objavljen 14.03.2014. u 12:03 sati.