Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iiitennessee

Marketing

Bendovi koji su djelovali kratko, ali su zato obilježili povijest glazbe

Danas je u svijetu jako puno bendova koji obilježavaju povijest. Mnogo je tu bendova koji su obilježili povijest. Danas ću se fokusirati na bendove koji su radili prilično kratko, ali su zato obilježili povijest svijeta. Pa, krenimo.

Nirvana (1987.-1994.)



Jedno od najvećih grunge bendova ikada, trajao je samo 7 godina, ali je zato uspio prodati preko 75 miljuna ploča, uspio dobiti Grammy, i MTV Video Music nagradu čak pet puta. Što je zanimljivo, napravili su samo 3 albuma, a bilo bi to i mnogo više da Kurt Cobain nije počinio samoubojstvo 1994. tako vodeći Nirvanu do raspada. Zasad se nisu ujedinili, makar se šuška da bi Krist, Dave i nekadašnji član benda, Pat Smear, se okupiti i svirati na ulazu Nirvane u Rock n' Roll Hall of Fame.


ABBA (1972.-1982.)



Rasplesali su cijelu Europu 70'ih i 80'ih, te su definitvno bila najpopularnija pop grupa u Europi. S dance hitovima "Waterloo", "So Long" "Mamma Mia" i ostale, te onim, tužnijim hitovima poput "The Winner Takes It All", "Slipping Through My Fingers", "When All Is Said And Done", i slične, doslovno je natjeralo Europu da se raspleše. A još jedan plus je da su bili Europska grupa, pa s mogli sudjelovati na Euroviziji, koju su osvojili 1974. Prodali su preko 380 miljuna ploča.


The Beatles (1960.-1970)



U kratkim crtama- bend koji je obilježio svijet. Obilježili su Liverpool, Englesku i svijet uopće. Koliko su njihovi fanovi bili ludi za njima, svjedoči podatak da nisu mogli svirati jer su fanovi bili preglasni. Niti inače glasna Vox-ova amplifikacija im nije pomogla puno. Promjena doba iz uštogljenih Beatlesa u hipijevce je bila odlično prihvaćena među fanovima. Prodali su preko 600 miljuna albuma, što bi značilo da su dnevno prodali 165 albuma. Nevjerojatno.


Wham! (1981.-1986.)



Jedan tipičan bend 80-ih, s Andrewom Ridgeleyem, te poznatom Ciparskom zvijezdom, Georgeom Michaelom, Wham! je jednostavno obilježio 80-te. Njihov definitivno najveći hit je Božićna pjesma koja nikad ne odumire "Last Christmas". Tu je još i "Wake Me Up Before You Go Go". Kako god, raspali su se 1986. a George Michael je u nekoliko navrata rekao da se Wham definitivno neće ujediniti.

Post je objavljen 11.03.2014. u 19:56 sati.