Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

The Conjuring (2013)

Prizivanja (2013)



Redatelj: James Wan
Scenarij: Chad i Carey Hayes
Glume: Vera Farminga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston

Trajanje: 112 minuta
Budžet: oko 20 milijuna $
Zarada u svijetu: 259 855 274$
Zarada u prvom vikendu u SAD-u: $41 855 326$ (u 2 903 kina)
Zarada u SAD-u: 137 387 272 $
Film je izašao u kina 19. srpnja, 2013 godine

SADRŽAJ:
''- Film sniman prema originalnim zapisima njapoznatijih demonologa, bračnog para Eda i Lorraine Warren! Temeljen na istinitim događajima Conjurin predstavlja priču kako su svjetski priznati istražitelji paranormalnih aktivnosti Ed i Lorraine W
arren pozvani pomoći obitelji koju je terorizirala prisutnost sila tame nastanjena u njihovoj kući na osami.“



RECENZIJA:
James Wan se prometnuo u specijalista za filmove o duhovima, jer ''The Conjuring'' uz dva dijela ''Insidiusa'' općenito spada u sam vrh najboljih horor ostvarenja u žanru. ''Prizivanje'' je po mojoj ocijeni jedan od pet najboljih hororaca 2013 godine, a gledajući liste i ostalih filmofila koji ljube žanr Wanovo dijelo je ostavilo snažan dojam i na njih, jer se skoro uvijek nađe na među prvih pet na listama najboljih horora iz prošle godine.
Uspoređujući ga sa sličnim ''Insidius: Chapter 2'', ''The Conjuring'' je mnogo superiorniji u svakom pogledu (zanimljivo je i da oba filma dijele i istog glumca Patricka Wilsona), a dodatni dokaz (po pravilu ne i mjerilo ) je i razlika u zaradi na kino blagajnama (činjenica je da su oboje u prvom vikendu zaradili skoro istu cifru zelebaća tj. oko 41 milijun $ svaki, gdje se razlika između njihove zarade razlikovala samu u 1,5 milijun dolara za na box officeu za uspješniji film) gdje je zaradio skoro 138 milijuna dolara naspram ''Insidius'' dvojci koja je digla 'samo' 83, 5 miljuna $.

Ono zbog čega je ''Prizivanje'' tako uspješno u kino zaradi jest činjenica da su doprijeli do široke publike, kojoj horor žanr nije prvi izbor za gledanje u mračnim kino dvoranama, a to je priznat ćete vrlo težak posao. Takav posao uspiju izvesti samo najveći horor filmovi poput ''Egzorcista'' ili ''Ralja''.
Razlog uspijeha filma je jedino u Jamesu Wanu, čovjeku koji voli žanr (to sam odmah shvatio dok sam ga jednom slučajno uhvatio na facebook-u, pa smo na moje iznenađenje poveli priču o horor žanru, gdje se pokazao kao normalan momak kome slava nije udarila u glavu, te gdje se također pokazao kao ljubitelj Dylana Doga) i koji zna kako uspostaviti odnos sa publikom bilo sa onom mlađom (godište 90/91 tj. generacija torture porn filmova) bilo starijom, koja više voli klasični horor nastao u 70-tima ili 80-tima prošlog stoljeća, gdje su igrali neki drugi atributi (atmosfera i ugođaj, te napetost), a ne samo čistokrvno krvoproliće.

Wan je okupio odličnu glumačku ekipu i prokleto dobre glumce (uz P. Wilsona, Lili Taylor, te Rona Livingstona, kao poznate filmske face i već provjerene glumce, tu je i Vera Farmiga, kojoj je ova uloga odlično sjela, a kako se odmah na prvu vidi da je odlična glumca, nadam se da će sada dobivati mnogo kvalitetnije uloge nego što je to bio prije slučaj).
Sami glumci su bili voljni istraživati – Lili Taylor se za ulogu pripremala gledajući Friedkinova ''Istjerivača Đavola'', a Wilson i Farmiga su prije snimanja filma otišli do Lorraine Warren skupljati dojmove.
Ne samo da je redatelj je svoj film snimio kronološkim redom, nego ga je modelirao prema kinematografiji i atmosferi horor filmova nastalih u 70-tima (prvo na pamet što mi pada je ''The Legend of Hell House'', pa tek onda klasici ''The Exorcist'', ''The Omen'', ''The Amityville Horror'') što je svakako doprinjelo dobroj kvaliteti.
James Wan svoj film gradi na atmosferi i ugođaju, koji vas jako brzo uvuče u svoju priču, te uz pomoć dobrih glumaca drži vas prikovana za sjedala sve do odjavne špice i pitanja kad će se snimiti nastavak.

Da rezonimiram – film je odličan i ima sve, od jako dobre glume, kvalitetne bu scene, napetost, atmosferu do dobrih specijalnh efekata, a sve upakirano u jadan od najboljih filmova o duhovima i prokletstvima, koji već sada po meni spada u uži krug najboljih svih vremena. A to mislim da dovoljno govori o samom film, te o preporuci da bi ste ga trebali pogledati ako već niste, pa iako niste neki preveliki ljubitelj ili samog podžanra ili žanra uopće.


Trailer

Post je objavljen 11.03.2014. u 20:40 sati.