Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brigita3

Marketing

Duckface



Kad bi se spojila napučena usta Brigitte Bardot i usne spremne na poljubac Marilyn Monroe šta bi se dobilo? Pa, možemo si misliti da taj izraz ne daje sliku nekog posebno intelektualnog lica ali ipak izgleda zanimljivo, možda čak i zavodljivo na neki čudan način. Međutim u stvarnosti iz ove mješavine ispadne najčešće najbedastiji izraz lica koji je smišljen u početku ovoga stolječa tzv „Duckface“. Nikad čuli? Ništa za to … ali jednostavno opisano: to vam je način da ne izgledate baš lijepo, čak moglo bi se reći da izgledate blesavo. I uzgred: dobro došli u 21. stoljeće!

U današnje vrijeme imamo Internet i Mobitel sa kamerom, te ono što se zove Facebook i MySpace. Da, to sve je napisano velikim slovima ali ovdje se ne radi o gramatici i pravopisu. Bez MySpace, Facebooka i ostalih nabrojanih ne bi bilo ni Duckface, i bilo bi pretjerano reći da bi život bio lakši bez tog izraza ali izostalo bi u vezi s tim postavljanje pitanja: Zašto neko namjesti tako bedast izraz na svom licu a da pri tome ne želi da izgleda komično, nego naprotiv misli sasvim ozbiljno da izgleda lijepo?

Zapravo začuđujuće nije samo za sebe to pokazivanje glupavog izraza. Ranije su postojale one male kabine za fotografiranje u kojima su se mladi i malo manje mladi slikali i onda par godina gledali te fotke na osobnoj, prometnoj ili na putovnici. Vidi kako smiješno izgleda Ana na fotki! A tek Ivan!! Ali Duckface-lica, najčešće djevojke … no sve češće i mladići slikaju se tako, ne da, nakon toga zaključe da izgledaju kao da su izašli iz podruma, nego zbog toga što taj izraz lica smatraju stvarno seksi.

Na internetu, a gdje drugdje, mogu se naći sasvim suprotna mišljenja o ovome fenomnenu. I dok grupa Gamble u svom songu Duckface pjeva „Ti si zgodna cura, zašto do vraga praviš duckface? To me tjera na povraćanje"...


... s druge strane, sajt koji spaja samce OkCupid u svojoj analizi objavio je da više ponuda dobiju oni sa Duckface-om od onih sa fotkama na kojima se normalno osmjehuju.

Dakle oni koji smatraju da u riječi Duckface treba promjeniti slovo "d" u "f" i nisu baš uvijek u pravu. Nekome se to i dopada, naravno uz one koji to čine svome licu.

Objašnjenje leži, moguće u tome, da djevojke žele da imaju usne što sličnije svojim idolima napr Scarlett Johansson ili Angelini Jolie a kojima je to podarila majka priroda i one mogu da prođu kao permanentni Duckface. Za razliku od onih koje su takva usta dobili ubrizgavanjem silikona i gdje često rezultat izgleda porazan pa onda usne izgledaju poput gumenog čamca u minijaturi ili roštiljske kobasice.

Ali pošto se sve više mladića pokušava slikati na isti način kakvo bi se objašnjenje moglo naći za njih?


Post je objavljen 10.03.2014. u 12:04 sati.