Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Kardinal Bozanić blagoslovio "Luč sv. Benedikta"

Svečano euharistijsko slavlje u prigodi dolaska u Zagreb "Luči sv. Benedikta", u nedjelju 9. ožujka, u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Svjetlo mira u procesiji u katedralu unijeli su predstavnici benediktinskih gradova Norcia, Subiaco i Cassino. Uz nositelje luči u procesiji su bili i gradonačelnici tih gradova, kao i priori benediktinskih samostana i opat iz Subiaca Mauro Meacci koji je na početku mise kardinalu Bozaniću predstavio izaslanstva pojedinih gradova. Izrazio je radost što se nalazi u zagrebačkoj katedrali, u blizini groba bl. Alojzija Stepinca, velikog svjedoka Katoličke Crkve u 20.stoljeću, te kardinalu prenio pozdrave i predao pismo nadbiskupa Spoleta-Norcia Renata Boccardija.

Opat Mauro Meacci podsjetio je kako se ove godine slavi 50. obljetnica proglašenja sv. Benedikta zaštitnikom Europe, a u toj prigodi im se činilo prikladnim "Luč sv. Benedikta" donijeti upravo u zemlju koja je posljednja postala članicom Europske unije.

"Za nas Europska unije nije samo prostor za trgovinu, već i prostor zajedništva. Naša je želja da u toj zajednici možete sačuvati vaše vrijednosti i obogatiti je", rekao je.

U tom duhu nastavio je i kardinal Bozanić, koji je zahvalio hodočasnicima iz središnje Italije za dolazak u Zagreb, a posebno za donošenje luči mira. Istaknuo je kako će to svjetlo biti predano papi Franji za opće audijencije 19. ožujka.

"To je vanjski znak europske povezanosti koja je utemeljena na kršćanskoj kulturi. Hrvatski narod osjeća se dijelom te velike europske kulture koja je utemeljena na Evanđelju. To želimo danas posvijestiti našim prijateljima u ovom slavlju koje predvode benediktinci iz velikih opatija", rekao je kardinal Bozanić.

U homiliji je podsjetio da je korizmeno vrijeme posebno vrijeme crkvene godine kada nas Crkva poziva na produbljenje kršćanskog života, na vježbanje kršćanskih krijeposti.

"Čovjek se kao biće treba usavršavati u svemu što ga izgrađuje, pa i u dobru. Trebamo nastojati iz dan u dan sve više biti kršćani. U korizmi nas Crkva osobito poziva na post, odricanje intenzivniju molitvu i na dobra djela, djela ljubavi. Postom se učvršćuje naš karakter, naša osobnost, a po molitvi se približavamo Bogu, ulazimo u jače zajedništvo s Njim, dok nas dobra djela, djela milosrđa odvajaju od našeg egoizma", istaknuo je kardinal te se kratko osvrnuo na misna čitanja. Pojasnio je kako nam Božja riječ posvješćuje tajnu zla, đavlovu metodu po kojoj on napastuje čovjeka.

"Kada god otkažemo poslušnost prema Bogu, poklonili smo se đavlu, zlu, a zlo je zarazno, ono se širi od postanka svijeta do danas. No, s druge strane postoji zakon dobra, zakon milosti. Mi, kao vjernici, kao kršćani i kao članovi Crkve pozvani smo biti širitelji dobra, širitelji mira, kulture života, a ne kulture smrti, nositelji zajedništva.

I večeras u ovom slavlju osjećamo upravo to nastojanje zajedništva, povezivanja među ljudima. Ideja je nikla među benediktincima, među benediktinskim opatijama, a znamo što predstavljaju benediktinci za povijest Europe. Oni su nosili evanđelje s geslom "Ora et labora". I danas je to za nas itekako aktualno: moli, budi otvoren prema Bogu i odgovorno radi u svojoj sredini", upozorio je kardinal Bozanić.

Osvrćući se na hodočasnike iz Italije, kardinal je rekao "kad nam gosti dolaze dobronamjerno pomažu nam otkrivati kako ima puno dobra među nama. Kad odlaze, nositelji su dobroga glasa o Hrvatskoj. Nama je to itekako upravo u ovo vrijeme potrebno da ojačamo svoje samopouzdanje u dobro koje živi među nama".

Nakon popričesne molitve kardinal Bozanić blagoslovio je luč mira, a potom je gradonačelnik Norcie Gian Paolo Stefanelli pročitao ovogodišnju poruku mira čiji su supotpisnici gradonačelnici Francesco Pelliccia i Giuseppe Petrarcone. Euharistijsko slavlje pjevanjem je obogatio mješoviti zbor iz Subiaca.

Uz mnoštvo vjernika, misi su nazočili voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Barišević te hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vučak, koji je dao velik prinos dolasku "Luči sv. Benedikta" u Zagreb.

Izvor: Laudato/IKA

Post je objavljen 10.03.2014. u 11:29 sati.