Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

Marketing

Laž laganje i lažna uvjerenja.

Lagati sebe je nešto najgore. Lagati druge je lako. Laganje je samo jedna od opcija koju koristimo da bi zaštitili sebe i svoje interese.
Istina je da sto puta ponovljena laž postane istina.
Kad lažemo druge to nije problem, to je stvarnost, kad lažemo sebe tek onda je laž problem.
Zašto lažemo druge, zašto lažemo sebe?
Druge možemo lagati iz čistog interesa, možemo ih lagati da sakrijemo neke svoje slabosti, možemo ih lagati i iz čiste zabave.
Sebe lažemo onda kad ne želimo čuti istinu ili nam se stvarnost ne sviđa onakva kakva jest. Mi sto puta ponavljamo svoje laži i od njih stvaramo svoju verziju istine.
Lažna uvjerenja su pogrešne pretpostavke koje imamo o nekom pojmu ili stvari. Stječemo ih kroz život, nismo ih ni svjesni ma da nam na neki način određuju nam cijeli život. Živimo po njima, slijepo ih pratimo a da pritom nikada ne ispitujemo njihovu ispravnost. Da bi ih ispitali ili promijenili moramo zaviriti duboko u sebe a to nije nimalo lako.
Da pojasnim i dadnem jedan primjer.
Zamislite dječaka iz radničke siromašne obitelji. Taj dječak je kroz cijelo djetinstvo i odrastanje slušao roditelje i njihove priče kako je život težak, kako je život patnja i da treba biti sretan onaj tko nađe bilo kakav posao. Naravno kad dječak odraste i završi školu on će se zaposliti. Bez obzira što je u potpunosti nezadovoljan svojim radnim mjestom, ili ga pak šef maltretira on će šutjeti i trpjeti bez da i pokuša naći drugi posao. Šutjet će i trpjeti zato što su mu roditelji kroz djetinstvo i školu govori da je život patnja i da je najbolje šutjeti i trpjeti.
On će biti nezadovoljan svojim životom ali neće učiniti ništa da ga mijenja.
On sam i ne vjeruje da može biti liječnik, odvjetnik ili pak biznismen. On smatra da su ti svjetovi rezervirani za neke druge ljude i naravno da su to sve lopovi.
Taj dječak je ograničen i ponaša se kao pas na lancu. Ali on nema stvarni željezni lanac kao pas već ima psihički lanac koji ga drži vezanog i koji ga ograničava kroz cijeli život. .
Taj lanac ta ograničenja su njegove pogrešne pretpostavke o životu to jest lažna uvjerenja. On je lažno uvjeren da do kraja života mora šutjeti trpjeti i raditi.
Lažite druge i ne brinite previše za to.
Glasnogovornicima je posao da lažu, novinarima je to dio profesije a kod političara to se jednostavno podrazumijeva. Nemojte se ljutiti na osobu koja vam laže, danas je lagati OK.
Političari, glasnogovornici i novinari znaju da lažu, svjesni su da lažu i lagati će dok im je to u interesu, isto tako govorit će istinu kad im je ona u interesu.
Oni lažu druge ali ne lažu sebe.
Oni neće završiti frustrirani, siromašni i potpuno nezadovoljni svojim životom. Ne oni neće ali naš dječak hoće, on će završiti frustriran i nezadovoljan s osjećajem da ga cijeli svijet mrzi i da ga nitko ne razumije. On možda ne laže druge ali laže sebe.
Slobodno lažite druge, ali nikad nikad baš nikad ne lažite sebe.



Post je objavljen 09.03.2014. u 19:16 sati.