Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

...izvan teme ...KOSOR POVODOM 8. MARTA DIJELIO RUŽE ŽENAMA !



" NEĆEMO ZABORAVITI 8+ 8 +8 "

Na Cvjetnom Trgu u Zagrebu na Međunarodni dan žena predsjednik Skupštine grada Zagreba Darinko Kosor je ženama , koje su u 11 sati prolazile Cvjetnim trgom dijelio crvene ruže. Nisu to bile njegove ruže, već je 500 ruža za prigodu 8. marta kupila institucija Skupština Grada. A Darinko Kosor kao čelni čovjek Skupštine Grada Zagreba, inače predsjednik Hrvatske socijalno liberale stranke, imao je taj društveno konvencionalni zadatak - podijeliti ženama ruže uz čestitku. Skupština Grada Zagreba koja donosi Zakone i politiku građanima Zagreba lijepom se gestom sjetila žena na njihov Međunarodni dan.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Žene i gospođe bile su malo iznenađene kada im je prilazio visoki muškarac s ružom u ruci, ali ne i zatečene. Znale su da je 8. mart. I da je ruža poklon simbolike koji se ne odbija. Bilo im je očito drago da su se slučajno našle tu, da su krenule baš preko Cvjetnog Trga do željenog odredišta. Ali gospodin Kosor posao darivanja ruža nije odradio onako, „ navrat nanos“ rekli bi ljudi, već s voljom i pravom ljubaznošću. Po čemu se to zna? Uz čestitku i ružu gospodin Kosor sa svakom se gospođom rukovao te je gospođama dijelio i puse. I one su uzvraćale njemu na isti način.Bile su to one kurtuazne puse, kako se već ljube političari, kada usne dodiruju kraj obraza, tamo gotovo u blizini uha. Ali to su ipak puse, kretnja i dodir koja zaokružuje čin čestitanja. Ali svaka je žena zaslužila tu pažnju!

Image and video hosting by TinyPicf
Žene intelektualke HSLS-a koje su se zatekle na Cvjetnom kada je predsjednik stranke HSLS-a dijelio ruže zagrepčankama: prva s lijeva Ines Redulić, dipl. politolog, a tu je i političkom svijetu poznata Dorica Nikolić.

ŽENSKO RADNIŠTVO NA UDARU PROMJENA KOJE PROTEŽIRA MINISTAR!

I dok je gospodin Kosor dijelio ženama ruže, prosvjedna kolona koju su organizirale aktivistice Ženske mreže Hrvatske, Ženske sindikalne grupe i Fronte za radna i socijalna, krenula od Zavoda za zapošljavanje u Zvonimirovoj ulici, prema Trgu bana Jelačića. Žene su nosile transparent „ Nećemo zaboraviti 8+8+8 „ na taj su način skrenule pozornost na socijalna prava. Posebno teška okolnost zaposlenih postao je novi prijedlog Zakon o radu koji bi imao negativne konotacije na žene zbog nemogućnosti usklađivanja rada, obiteljskih obveza i privatnog života.Višnja Stanišić je rekla „ Nećemo dati da se ukine 8+8+8 što znači osam sati rada, osam sati odmora i osam sati spavanja.“ Naime upravo je to bio ideal radničkog prva i prije 100 godina.
„Novi hrvatski Zakon o radu protežira rad na određeno, agencijski rad i prijenos Ugovora o radu, legalizira dugogodišnje nezakonito ponašanje poslodavaca i ograničava pravo na sindikalno organiziranje i štrajk“ – upozorila je Mira Ličina Jovanović. Katarina Perković je rekla da je žensko radništvo na udaru svih promjena koje su u Zakonu predložene, te se taj zakon mora staviti van snage i poništiti takav kakav je. Koalicija ženskih organizacija i sindikalnih grupa i mreža poslala je javnosti svoje neslaganje s novim prijedlogom Zakona o radu koji ministar Mrsić bez ikakvog senzibiliteta za ljudsko pravo i pravo radnika nameće radnicima.


Ministar Mrsić, liječnik po profesiji, bez civilizacijske svijesti beskompromisno želi nametnuti Zakon o radu koji će dodatno otežati položaj trudnica, starijih radnica, osoba s invaliditetom, te položaj mladih žena na tržištu rada. Da li takav prijedlog Zakon o radu dolazi kao posljedica utjecaja na ministra od strane povjerenika za radna prava Europske unije? Ili je tako predloženi Zakon plod nerazumijevanja radno pravne materije ministra Mrsića? To će u narednom periodu radnice i radnici Hrvatske zasigurno saznati i postupati u skladu sa svojim pravima!

KAMPANJA UN-A "ON ZA NJU"
Težak položaj žena u Hrvatskoj očituje se u broju nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje gdje čak 52% čine žene. Dobiti posao u današnje vrijeme ravno je – uživanju privilegije. U obiteljima je na djelu teško preživljavanje. Žene su suočene i s nejednakošću na poslu u odnosu na muške kolege. Žene doživljavaju i razne oblike zlostavljanja. Za mobing naprimjer u Hrvatskoj još uvijek nema zakona. Prema podacima Ujedinjenih naroda samo 24% visokih položaja u svijetu zauzimaju žene, a u samo 12% one su direktorice ističe se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.Uoči Međunarodnog dana žena Ujedinjeni narodi su pokrenuli kampanju „ON za NJU“ pozivajući muškarce da se bore za prava svojih majki, sestara i kćeri. Dužnosnici UN-a istaknuli su da ljudska prava djevojaka i žena nisu san, nego dužnost svih.

POČETAK!
Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila prosvjedovale su 8. ožujka 1857. u New Yorku Toga ih je dana rastjerala policija, ali su one dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.Tu je početak obilježavanja Dana žena koji je tijekom desetljeća , postao simbol njihove borbe za njihova prava, i postao Međunarodni praznik žena.



Post je objavljen 09.03.2014. u 06:13 sati.